Criteriul National

Șefa Serviciului Psihologia Personalului din A.N.P. a fost schimbată/Solicităm public Ministrului Justitiei să suspende concursul de directori până la clarificarea tuturor aspectelor semnalate

Șefa Serviciului Psihologia Personalului din A.N.P. a fost schimbată/Solicităm public Ministrului Justitiei să suspende concursul de directori până la clarificarea tuturor aspectelor semnalate
martie 04
15:12 2022

Fostul sef SIE Sliviu Predoiu și analiza sa pertinentă:

„Henry Kissinger, fostul secretar de stat american, laureat al premiului Nobel pentru pace, afirma în martie 2014, cu referire la conflictul dintre Rusia și Ucraina (sau mai degrabă dintre Putin și Occident) generat de ocuparea ilegală a peninsulei Crimeea, că atât Rusia cât și vestul, prin neînțelegerea specificului ucrainean, nu doar că nu au prevenit dar au și contribuit la înrăutățirea situației. Au trecut 8 ani și astăzi suntem martorii unei noi tragedii, cu aceiași actori, cu mize similare, în același spațiu, dar în forme mult mai grave.

De ce a fost posibilă repetarea unui scenariu atât de dramatic pentru Ucraina și atât de riscant pentru întreg continentul european, ce ar fi trebuit să înțelegem din întâmplările lui 2014 și cum puteam evita actualul deznodământ sunt întrebări cât se poate de grave și de serioase, ce își merită răspunsuri pe măsură. Dar toate la timpul lor. Acum prioritatea ar trebui să fie încetarea conflictului militar, căci alternativa o reprezintă doar escaladarea sa în forme și cu consecințe dramatice, imposibil de anticipat astăzi.

Este foarte greu de spus, urmărind doar datele publice, care este SOLUȚIA. Există variante diferite de abordare, de la încurajarea și susținerea negocierilor directe dintre Rusia și Ucraina la impunerea unor sancțiuni atât de dure încât Kremlinul să realizeze că nu le poate face față și că riscă să cadă sub asaltul propriului popor. Dar indiferent de calea aleasă, aceasta nu trebuie decisă pe criterii emoționale ci raționale, într-o abordare pragmatică, realistă, înțelegând că, oricât de melodramatic ar suna, în joc este chiar viitorul omenirii.

Și mai ales acceptând că, oricât de detestabil ar fi după standardele occidentale, unicul interlocutor al vestului în căutarea soluției este în prezent Putin. Pentru că Putin nu doar că reprezintă Rusia, cea mai mare țară din lume și o mare putere nucleară, el chiar este Rusia și doar el decide astăzi pentru această Rusie. De mult nu se mai poate discuta despre o ”administrație”, sau despre un cerc de putere și de decizie, sau despre puncte de vedere diferite ce pot produce nuanțarea unei poziții radicale. Îmi este greu să înțeleg de ce diplomația vestică nu realizează, nici în al treisprezecelea ceas, cu cine discută. Poate că noi, cei din această parte a continentului, care am trecut prin comunism, înțelegem mai ușor resorturile ce motivează un “președinte pe viață”. Dar indiferent dacă ai trăit sau nu experiența unei dictaturi, atunci când știi că Putin a schimbat Constituția Rusiei de două ori pentru a rămâne la putere, trebuie să înțelegi că acest om este dispus să facă ORICE pentru a-și menține controlul și poziția. Să înțelegi că deși îl invocă mereu și afirmă că tot ce face este pentru a salva poporul rus, în mod real acesta nu contează. Că nu se consultă, că nu ascultă de nimeni, că decide singur, că nu acceptă decât supunere absolută, că împarte lumea în ”noi” și ”ei”, că vede peste tot dușmani și intenții răuvoitoare. Că declarații precum cea a ministrului de externe britanic, probabil corectă, dar făcută în momentul nepotrivit, pot duce la decizii precum cea de punere în alertă a forțelor nucleare (!!). Că pentru a-ți atinge ținta în negociere trebuie să ții cont interlocutor. Iar în acest caz interlocutorul nu este o țară ci un om, un om cu particularitățile sale de personalitate, un om care ne-a luat ostateci pe toți. Că altfel declarația de război a lui Putin la adresa Ucrainei va fi o declarație de război la adresa întregii lumi.

Putin și-a anunțat condițiile pentru încetarea operațiunilor militare. Cere mult, cere prea mult? Nu știu, dar este, cu siguranță, șansa de a câștiga timp, de a descalada, șansa de a salva vieți. Pentru că, tot Henry Kissinger spunea, adevăratul test al succesului în politică este nu cum începe ceva, ci cum se termină”. (Cerasela N.).

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul