Criteriul National

SFÂRŞITUL – UN NOU ÎNCEPUT

SFÂRŞITUL – UN NOU ÎNCEPUT
martie 16
22:58 2020

received_283888472581501

Sfârşitul, oricare ar fi el, înseamnă un nou început. Un început care presupune în mod inevitabil o criză. O criză de adaptare la noua situaţie, la noua lume, la noul univers – un univers în esenţă ideatic. Pentru că trăieşti în acelaşi mediu, înconjurat de aceleaşi lucruri, uneori chiar şi de aceiaşi oameni, dar percepţia este alta. Şi trebuie să treacă o bună perioadă de timp până te adaptezi, dar mai ales până îţi descoperi rostul în noile circumstanţe. Dacă înainte ştiai ce ai de făcut, te aflai în treabă, cum se spune, ba chiar simţeai, ce paradox, că povara e mult prea grea, acum, dintrodată, te-ai trezit despovărat şi chiar nu ştii ce să faci cu energia ce se acumulează şi se tot acumulează. Te refugiezi adesea în expediente mărunte ce te satisfac pe moment, dar simţi acut faptul că rostul ţi s-a dus, a zburat, precum zboară un pui de porumbel pe care îl găseşti zgribulit după ploaie şi îl aduci pe balcon. Îi dai să mănânce câteva zile, apoi, într-o bună dimineaţă nu-l mai afli la locul ştiut. Şi-a luat zborul, gata.
Rostul… Dar oare care să fie pînă la urmă rostul omului pe pământ? Pentru ce se zbate în fond? Pentru o dumicătură înfulecată pe nemestecate între două treburi (sic!) sau pentru palatul poleit cu aur? Asta chiar nu pot să înţeleg, oricât mi-aş bate capul, având în vedere că toţi plecăm din astă lume fără deosebire între patru scânduri. Haide că devin patetic, însă cum să nu devin?
Nu pot decât să trag concluzia, tristă, desigur, că suntem prin naştere nişte nesăbuiţi. Nu ne îngăduim nicio clipă de răgaz pentru a ne întreba: „Încotro?”, dar mai ales „Pentru ce?” Nu ştiu ce să zic, dar cred că dacă am stărui măcar câteva clipe asupra acestor întrebări fundamentale, am deveni mult mai înţelepţi, dar mai ales am face economie de energie, o energie pe care în nesocotinţa noastră o credem inepuizabilă, dar mai ales nu zăbovim o clipă asupra ei, asupra modului în care o risipim. Alergăm, alergăm. Nicio clipă de meditaţie spre a ne pune întrebarea „Încotro?” şi mai ales „Pentru ce?” Dacă ne-am îngădui acest lux, pentru că în condiţiile lumii de azi chiar este un lux, cu siguranţă am fi catalogaţi atipici, nebuni.
Spiritul de turmă este atât de bine înrădăcinat, încât cel ce nu ţine pasul sau mai rău, îndrăzneşte cumva să se abată din drum, este anormal. A ieşit din tipar, musai să fie corectat după calapodul unei lumi care habar nu are „Încotro?” şi nici „Pentru ce?”, dar care, totuşi, aleargă.
Stau şi mă gândesc dacă această lume ştie răspunsul la întrebare şi merge înainte, precum crede, sau în virtutea inerţiei merge foarte bine înapoi? Cine garantează oare sau cine poate şti încotro e înainte şi-ncotro e înapoi într-o lume relativă?
Mare ai fost Einstein! Ai aruncat mănuşa-n ring şi ai plecat. Aşadar, cine s-o ridice? Ai semănat îndoiala, culegem astăzi roadele-i amare. Dar oare ne vom trezi vreodată din zbaterea asta?
Într-o lume relativă, permiteţi-mi să mă-ndoiesc.

Sursa foto: https:// google.com

Acest material a fost realizat de către doamna Elena Neacșu în exclusivitate pentru platforma media independentă Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul