Criteriul National

Sfaturi despre importanta cartilor duhovnicesti in viata noastra

Sfaturi despre importanta cartilor duhovnicesti in viata noastra
decembrie 04
16:50 2018

Lectura este cunoscuta ca fiind cel mai bun mijloc de comunicare a valorilor culturii universale, insa totodata si o hrana spirituala care aduce foarte multe beneficii in viata duhovniceasca si in lupta cu patimile. O lectura aleasa potrivit il poate indemna pe om sa mediteze asupra adevarurilor esentiale legate de viata, dar si de moarte.

Librariile prezinta rafturi uriase si largi incarcate cu diverse carti care pot fi mai mult sau mai putin utile nevoilor noastre, acest lucru fiind unul relativ deoarece depinde in cea mai mare masura de ceea ce isi doreste fiecare sa gaseasca. Cartile care pastreaza si reformuleaza cuvantul divin pentru a fi accesibil fiecarei persoane in parte sunt considerate o adevarata comoara de fiecare dintre cei care au reusit sa le lectureze si totodata sa fructifice intelesele mai mult sau mai putin ascunse din fiecare continut.

Din pacate, opiniile mai multor persoane sunt diferite, in sensul ca acestia considera achizitionarea unei carti drept o investitie inutila pentru ca odata ce a fost citita, ea nu mai poate fi folosita si intr-un alt scop.  Aceasta este o parere superficiala care nu trece dincolo de aspectele ce tin de latura materiala si cele de suprafata deoarece esenta este cea care conteaza, mai exact semnificatiile si ceea ce poate schimba o asemenea carte. Cand vorbim despre carti ortodoxe sau crestine, putem asocia imediat maniera in care acestea iti pot modela sufletul si iti schimba viata incetul cu incetul.

Cum ne ajuta lecturarea cartilor crestine?

Biblia este „cartea de capatai” a crestinismului, din ea izvorasc toate invataturile si principiile dupa care se ghideaza orice crestin si nu numai, intregi culturi contemporane. Multi ar crede ca ar fi singura carte ce ar trebui rasfoita de un crestin pentru ca ea este cea care prezinta cuvantul lui Dumnezeu in toata complexitatea sa si cel pe care trebuie sa il urmam de-a lungul vietii. Acest lucru nu este unul gresit, insa nu de fiecare data este si suficient.

Natura umana este una foarte complexa, iar comportamentele ce o insotesc imprevizibile de cele mai multe ori. Pentru ca un bun crestin sa poata infrunta toate obstacolele ce ii apar in cale si sa fie imun in fata oricaror ispite care il tenteaza, are nevoie sa fie cat mai aproape de invataturile divine si de sfaturile duhovnicesti. In cursul vietii, sunt necesare mult prea multe carti de acest fel pentru a putea sa te apropii cat mai mult de obiectivul pe care il are orice credincios, desavarsirea.

In drumul nostru lung si intortocheat spre desavarsire si perfectionare duhovniceasca, pot surveni multe lucruri care sa ne impiedice. Printre acestea se enumera si intelegerea eronata sau mult mai dificila a  mesajului biblic, motiv pentru care existenta cartilor crestine devine una foarte importanta. Cu ajutorul lor, descoperim diverse invataturi, sfaturi si practici specifice unui crestin care sa ni se insusim si sa le deprindem in viata noastra. Inspiratia divina care i-a condus pe multi dintre acesti autori sa scrie asemenea carti au rolul de a ne ajuta pe noi sa receptam voia lui Dumnezeu intr-un mod mai simplu si accesibil in unele din circumstantele in care Biblia poate parea mai complicata.

 

Este important sa fructificam intelesele si povetele pe care le gasim in cartile crestine. Avem tendinta de a urmari lucrurile simple si fugim de eforturile trupesti sau sufletesti, astfel ca ne odihnim in citire si prea putin in traire. Vedem lucrurile marete realizate de oamenii drepti si chiar ne minunam, insa nu reusim de fiecare data sa fim miscati de dorinta jertfelnica de a urma.

Comentarii

Comentarii

Tags
Share

Despre autor

Catalin Mihai

Catalin Mihai

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu