Criteriul National

Sfaturi despre importanta cartilor duhovnicesti in viata noastra

Sfaturi despre importanta cartilor duhovnicesti in viata noastra
decembrie 04
16:50 2018

Lectura este cunoscuta ca fiind cel mai bun mijloc de comunicare a valorilor culturii universale, insa totodata si o hrana spirituala care aduce foarte multe beneficii in viata duhovniceasca si in lupta cu patimile. O lectura aleasa potrivit il poate indemna pe om sa mediteze asupra adevarurilor esentiale legate de viata, dar si de moarte.

Librariile prezinta rafturi uriase si largi incarcate cu diverse carti care pot fi mai mult sau mai putin utile nevoilor noastre, acest lucru fiind unul relativ deoarece depinde in cea mai mare masura de ceea ce isi doreste fiecare sa gaseasca. Cartile care pastreaza si reformuleaza cuvantul divin pentru a fi accesibil fiecarei persoane in parte sunt considerate o adevarata comoara de fiecare dintre cei care au reusit sa le lectureze si totodata sa fructifice intelesele mai mult sau mai putin ascunse din fiecare continut.

Din pacate, opiniile mai multor persoane sunt diferite, in sensul ca acestia considera achizitionarea unei carti drept o investitie inutila pentru ca odata ce a fost citita, ea nu mai poate fi folosita si intr-un alt scop.  Aceasta este o parere superficiala care nu trece dincolo de aspectele ce tin de latura materiala si cele de suprafata deoarece esenta este cea care conteaza, mai exact semnificatiile si ceea ce poate schimba o asemenea carte. Cand vorbim despre carti ortodoxe sau crestine, putem asocia imediat maniera in care acestea iti pot modela sufletul si iti schimba viata incetul cu incetul.

Cum ne ajuta lecturarea cartilor crestine?

Biblia este „cartea de capatai” a crestinismului, din ea izvorasc toate invataturile si principiile dupa care se ghideaza orice crestin si nu numai, intregi culturi contemporane. Multi ar crede ca ar fi singura carte ce ar trebui rasfoita de un crestin pentru ca ea este cea care prezinta cuvantul lui Dumnezeu in toata complexitatea sa si cel pe care trebuie sa il urmam de-a lungul vietii. Acest lucru nu este unul gresit, insa nu de fiecare data este si suficient.

Natura umana este una foarte complexa, iar comportamentele ce o insotesc imprevizibile de cele mai multe ori. Pentru ca un bun crestin sa poata infrunta toate obstacolele ce ii apar in cale si sa fie imun in fata oricaror ispite care il tenteaza, are nevoie sa fie cat mai aproape de invataturile divine si de sfaturile duhovnicesti. In cursul vietii, sunt necesare mult prea multe carti de acest fel pentru a putea sa te apropii cat mai mult de obiectivul pe care il are orice credincios, desavarsirea.

In drumul nostru lung si intortocheat spre desavarsire si perfectionare duhovniceasca, pot surveni multe lucruri care sa ne impiedice. Printre acestea se enumera si intelegerea eronata sau mult mai dificila a  mesajului biblic, motiv pentru care existenta cartilor crestine devine una foarte importanta. Cu ajutorul lor, descoperim diverse invataturi, sfaturi si practici specifice unui crestin care sa ni se insusim si sa le deprindem in viata noastra. Inspiratia divina care i-a condus pe multi dintre acesti autori sa scrie asemenea carti au rolul de a ne ajuta pe noi sa receptam voia lui Dumnezeu intr-un mod mai simplu si accesibil in unele din circumstantele in care Biblia poate parea mai complicata.

 

Este important sa fructificam intelesele si povetele pe care le gasim in cartile crestine. Avem tendinta de a urmari lucrurile simple si fugim de eforturile trupesti sau sufletesti, astfel ca ne odihnim in citire si prea putin in traire. Vedem lucrurile marete realizate de oamenii drepti si chiar ne minunam, insa nu reusim de fiecare data sa fim miscati de dorinta jertfelnica de a urma.

Comentarii

Comentarii

Tags
Share

Despre autor

Catalin Mihai

Catalin Mihai

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu