
Romul este considerat o bautura perfecta pentru cocktailuri, insa, cunoscatorii prefera sa il consume simplu, pentru a se bucura de aroma sa intensa si de gustul profund. De asemenea, romul este considerat o bautura condimentata, dulce, dar si exotica, motiv pentru care este folosit adesea si pentru diferite preparate gastronomice.
Iar daca te afli in cautarea unui rom de calitate, iata cateva detalii de care ar trebui sa tii cont pentru a alege o bautura excelenta, cu un gust intens si o aroma aparte.
Simbolurile de pe etichetele sticlelor de rom
Atunci cand vrei sa alegi un rom de calitate este important sa verifici informatiile de pe eticheta. Intotdeauna un rom de calitate este inscriptionat cu simbolul ACR – care reprezinta „romul autentic produs in Caraibe”. In general, sortimentele de rom care sunt inscriptionate cu acest simbol nu contin aditivi. De asemenea, pe eticheta sticlelor este mentionata si vechimea bauturii. Iar un rom de calitate ar trebui sa fie pastrat cel putin un an intr-un butoi de lemn. In schimb, un sortiment de rom premium ar trebui lasat la invechit pentru o perioada de cel putin cinci ani, cele mai scumpe sortimente fiind cele care au o vechime de pana la 12 sau chiar 20 de ani.
Tipul de apa folosit
Majoritatea bauturilor alcoolice de pe piata ating un anumit prag al nivelului de alcool, datorita apei folosite. Unele distilerii folosesc apa de ploaie, in timp ce altele au propriile resurse de apa. Spre exemplu, romul Diplomatico este produs la poalele Muntilor Anzi, de unde este extrasa cea mai proaspata apa de izvor. Cu cat apa este mai pura, cu atat mai mult creste nivelul de alcool.
Rom alb sau rom inchis la culoare?
Pe piata exista doua sortimente principale de rom: cel alb si cel inchis la culoare. Romul alb este cel mai popular, fiind distilat si invechit in butoaie din otel inoxidabil, timp de un an. Acest sortiment are o culoare deschisa si o savoare vibranta, fiind folosit, de obicei, pentru cocktailurile clasice, precum Daiquiri, Mojito sau Pina Colada.
In schimb, romul inchis la culoare cuprinde acele sortimente de rom premium, care au fost lasate la invechit pentru perioade mai lungi de timp, dar si sortimentele aromate. Spre deosebire de romul alb, cel inchis la culoare este mult mai dens si are o aroma mult mai puternica, fiind ideal pentru cocktailuri precum Dark ‘N’ Stormy sau Hurricane.
Originea romului
Originea romului este un alt factor de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o astfel de bautura. Spre exemplu, romul care este produs in Martinica este extras din trestia de zahar, avand o aroma mult mai parfumata. In schimb, romul produs in Jamaica, in stil britanic, este fabricat din melasa, fiind rezultatul unei lungi perioade de fermentare. In general, romurile produse din melasa sau miere sunt lasate la fermentat pentru perioade mult mai lungi decat romurile produse din trestie de zahar.
Temperatura de servire corecta a romului
Sortimentele clasice de rom se servesc intotdeauna la temperatura camerei. Intodeauna aroma romului devine mult mai intensa atunci cand este mai cald, asa ca acesta poate fi incalzit inainte de consum. Tocmai de aceea, este recomandat ca romul auriu, dar si cel inchis la culoare sa fie putin incalzite inainte de a fi consumate. In schimb, romul premium poate fi consumat la temperaturi mai scazute sau poate fi combinat cu gheata, ca in cazul sortimentelor de whisky.
Romul premium are un continut mai ridicat de alcool, asa ca gheata sau apa rece il vor face mult mai usor de baut. In plus, romul care are un continut de alcool mai mare de 45% trebuie sa fie diluat cu apa, nu doar cu cuburi de gheata.
Cum se serveste romul simplu
Unele bauturi se servesc doar in anumite tipuri de pahare, iar barmanii servesc romul, de obicei, in paharele de whisky. Insa, cele mai potrivite sunt paharele Grappa, care au o forma de palnie si favorizand astfel amusinarea aromelor in timpul degustarii. Astfel, se creeaza o atmosfera completa intre gustul intens si mirosul puternic.
Asadar, acestea sunt detaliile de care trebuie sa tii cont atunci cand cauti un rom de calitate la preturi bune. Este important sa tii cont de originea bauturii, de cantitatea de alcool, dar si de vechimea acelui sortiment, pentru a alege un produs cat mai rafinat, cu o aroma puternica si o savoare unica.