Criteriul National

Sfaturi pentru cei care poarta aparat dentar fix

Sfaturi pentru cei care poarta aparat dentar fix
iulie 17
15:28 2017

Igiena orala este importanta indiferent de situatie, dar daca purtati aparat dentar fix ar trebui sa-i acordati mai multa atentie. Daca periajul nu este efectuat corect, aparatul poate afecta sanatatea dintilor prin acumularea de placa sau prin aparitia cariilor. Acestea sunt cateva sfaturi pentru cei care poarta aparat dentar fix.

Igiena dentara este vitala

Periati dintii dupa fiecare masa

Aceasta practica ar trebui respectata oricum, dar este si mai importanta daca purtati aparat dentar fix. Resturile alimentare pot ramane prinse in bracketuri sau in arc (sarma subtire care uneste bracketurile) si pot duce la dezvoltarea placii dentare si aparitia cariilor. Este indicat sa se foloseasca o periuta de dinti cu peri moi, pentru a nu desprinde bracketurile. Chiar si asa, periajul trebuie facut cu atentie. In afara de periuta normala, puteti folosi si o periuta interdentara sau un dus bucal. Aceastea sunt potrivite pentru a curata spatiul dintre bracketuri in spatele arcului.

Folositi ata dentara

Resturile alimentare pot ramane blocate in aparatul dentar si pot fi foarte greu de eliminat chiar si dupa periaj. Este indicat sa folositi ata dentara pentru a elimina reziduurile dificile. Luati o bucata de ata dentara lunga de 30-45 cm si infasurati capetele in jurul degetelor mijlocii. Folositi degetele mari pentru a controla unghiul in care miscati ata. Folositi miscari fata-spate si sus-jos pentru a curata in jurul arcului si al bracketurilor.

Clatiti cu apa de gura

Apa de gura poate fi folosita pentru a elimina bacteriile si resturile alimentare ramase in urma periajului si a folosirii atei dentare. Aparatul dentar poate afecta sanatatea dintilor, asa ca apa de gura care contine fluor este indicata in aceasta situatie. Ea mentine sanatatea dintilor si ajuta in prevenirea cariilor.

Aveti grija ce mancati

Evitati alimentele dure sau lipicioase

Anumite mancaruri pot avea efecte negative asupra sanatatii dintilor sau pot strica aparatul dentar. In general ar trebui evitate toate alimentele dure sau lipicioase, deoarece pot produce dezlipirea bracketurilor, indoirea arcului sau pot ramane blocate in aparat. Popcornul, fructele tari si caramelul sunt pe lista neagra din acest punct de vedere. Nu este indicata guma de mestecat.

Chiar si atunci cand respectati toate aceste reguli, tot se pot intampla accidente. Atunci cand s-a desprins un bracket sau s-a indoit arcul, ar trebui sa consultati cat mai repede medicul dentist. Daca problema ramane nerezolvata o perioada indelungata poate afecta procesul de indreptare a dintilor.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Miruna A

Miruna A

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo