Criteriul National

Sfaturi pentru cei care poarta aparat dentar fix

Sfaturi pentru cei care poarta aparat dentar fix
iulie 17
15:28 2017

Igiena orala este importanta indiferent de situatie, dar daca purtati aparat dentar fix ar trebui sa-i acordati mai multa atentie. Daca periajul nu este efectuat corect, aparatul poate afecta sanatatea dintilor prin acumularea de placa sau prin aparitia cariilor. Acestea sunt cateva sfaturi pentru cei care poarta aparat dentar fix.

Igiena dentara este vitala

Periati dintii dupa fiecare masa

Aceasta practica ar trebui respectata oricum, dar este si mai importanta daca purtati aparat dentar fix. Resturile alimentare pot ramane prinse in bracketuri sau in arc (sarma subtire care uneste bracketurile) si pot duce la dezvoltarea placii dentare si aparitia cariilor. Este indicat sa se foloseasca o periuta de dinti cu peri moi, pentru a nu desprinde bracketurile. Chiar si asa, periajul trebuie facut cu atentie. In afara de periuta normala, puteti folosi si o periuta interdentara sau un dus bucal. Aceastea sunt potrivite pentru a curata spatiul dintre bracketuri in spatele arcului.

Folositi ata dentara

Resturile alimentare pot ramane blocate in aparatul dentar si pot fi foarte greu de eliminat chiar si dupa periaj. Este indicat sa folositi ata dentara pentru a elimina reziduurile dificile. Luati o bucata de ata dentara lunga de 30-45 cm si infasurati capetele in jurul degetelor mijlocii. Folositi degetele mari pentru a controla unghiul in care miscati ata. Folositi miscari fata-spate si sus-jos pentru a curata in jurul arcului si al bracketurilor.

Clatiti cu apa de gura

Apa de gura poate fi folosita pentru a elimina bacteriile si resturile alimentare ramase in urma periajului si a folosirii atei dentare. Aparatul dentar poate afecta sanatatea dintilor, asa ca apa de gura care contine fluor este indicata in aceasta situatie. Ea mentine sanatatea dintilor si ajuta in prevenirea cariilor.

Aveti grija ce mancati

Evitati alimentele dure sau lipicioase

Anumite mancaruri pot avea efecte negative asupra sanatatii dintilor sau pot strica aparatul dentar. In general ar trebui evitate toate alimentele dure sau lipicioase, deoarece pot produce dezlipirea bracketurilor, indoirea arcului sau pot ramane blocate in aparat. Popcornul, fructele tari si caramelul sunt pe lista neagra din acest punct de vedere. Nu este indicata guma de mestecat.

Chiar si atunci cand respectati toate aceste reguli, tot se pot intampla accidente. Atunci cand s-a desprins un bracket sau s-a indoit arcul, ar trebui sa consultati cat mai repede medicul dentist. Daca problema ramane nerezolvata o perioada indelungata poate afecta procesul de indreptare a dintilor.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Miruna A

Miruna A

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo