Criteriul National

Sfaturi Pentru Folosirea Fierastraului Circular

Sfaturi Pentru Folosirea Fierastraului Circular
iunie 29
18:29 2019

Fierastraul circular este o parte esentiala a fiecarui set de instrumente pentru dulgher sau mestesugar. Fierastraiele circulare permit obtinerea taieturilor curate si precise prin intermediul unei varietati de materiale. Un fierastrau puternic poate fi un economizator de timp major. 

Cum sa utilizam un fierastrau circular in conditii de siguranta si eficienta, conform expertilor CasaIdea!

 

Nu setati lama prea adanc

Adancimea corecta a panzei

Setarea lamei prea adanc, provoaca cateva probleme. In primul rand, este mai periculoasa decat o lama setata corect. In plus, este probabil ca lama fierastraului sa dea inapoi.. Lasand deoparte problemele de siguranta, lamele vor taia mai eficient daca sunt setate corect.

 

Setati adancimea panzei inainte de taiere

Inainte de a porni fierastraul

 Determinati adancimea panzei prin deconectarea fierastraului si tinand-o langa tabla cu aparatoarea panzei retrasa. Apoi stabiliti maneta de reglare a adancimii sau manerul si incepeti sa pivotati baza fierastraului pana cand lama se intinde circa 1/4 la 1/2, sub tabla. Strangeti parghia sau manerul si aparatul este pregatit pentru utilizare.

 

Permiteti cutoff-ului sa cada liber

Evitati legarea

Asigurati-va intotdeauna ca sfarsitul placii pe care o taiati este liber sa cada. Pentru taieturile brute in cherestea, lasati ca taietura sa se prabuseasca.

 

Placajul

Tehnica de taiere a placajelor

Strunjirea placajului fără o susținere pe toată lungimea acestuia, poate cauza legarea fierăstrăului sau a furnirului de placaj ducand la rupere sau la despicare, deoarece bucata de cutoff scade. 

 

Nu taiati lemnul care este sustinut la ambele capete

Pe masura ce taietura se apropie de finalizare, bordul liber se indoaie in partea de jos, ceea ce prinde lama in taietura si face ca fierastraul si/sau bordul sa se indoaie. Acest lucru este periculos.

 

Asigurati placa pentru taieturi de decupare

In majoritatea cazurilor, un fierastrau de masa este o alegere mai buna pentru a taia cheresteaua,  decat un fierastrau circular. Dar daca nu aveti o masa la indemana si taierea nu trebuie sa fie exacta, atunci un fierastrau circular functioneaza bine. Trucul este sa tineti bordul pe loc in timp ce il taiati. Cu exceptia cazului in care tabla pe care o taiati este foarte larga, clemele vor sta in cale. 

 

Fixati tabla pentru taieturile de bucati

In cele mai multe cazuri un fierastrau de masa, este o alegere mai buna pentru extragerea lemnului, in comparatie cu un fierastrau circular. Dar daca nu aveti la indemana un fierastrau de masa, si taieturile nu trebuie sa fie precise, atunci un fierastrau circular functioneaza perfect. Trucul este ca placa sa fie tinuta bine in timpul taierii. Daca nu cumva placa pe care o extrageti este foarte mare, clemele vor ingreuna situatia. 

 

Tineti aparatoarea panzei in sus pentru a incepe taieturile unghiulare

Taierea unghiului

Unele fierastraie mai noi au aparatori de lama, care sunt proiectate sa se retraga chiar si atunci cand taiati la un unghi. Dar chiar si cu aceste modele noi, este mai usor pentru a obtine o taietura in unghi, daca la inceput retrageti aparatoarea panzei. Odata ce sunteti cativa centimentri in taietura, eliberati incet aparatoarea panzei. Daca incercati sa incepeti taietura unghiulara fara a retrage aparatoarea panzei, aceasta poate prinde lemnul si lama fierastraului nu va mai avea stabilitate.

 

Reabillitarea greselilor

Taierea de-a lungul unei linii drepte consta in indemanare totala si necesita multa practica pentru a obtine un rezultat perfect si dorit. Odata ce lama fierastraului este aliniata si se incepe taierea de-a lungul liniei, nu este nevoie de mult efort pentru a mentine lama dreapta, dar daca se incepe cu stangul, este dificil pentru a reveni la linia dreapta. Nu este bine ca lama sa fie orientata din nou pe linie dreapta, cel mai corect este sa opriti fierastraul si lasati lama sa se opreasca din filare, dupa care se retrage fierastraul din taietura, si se porneste din nou de-a lungul liniei drepte. 

 

Practica este mama invataturii atunci cand se doresc obtinerea rezultatelor pozitive!

Taierea placilor grele

Cand se taie grinzi sau alte piese grele de cherestea, este mai adesea usor sa fie taiate cand sunt inclinate, sprijinite pe picior, decat pe un suport.

 

Ghid de taiere cu degetul

 Efectuarea taieturilor lungi inguste cu un fierastrau circular este mai usoara, daca utilizati degetul aratator pe post de ajutor. Aliniati lama de-a lungul liniei, apoi prindeti baza fierastraului intre degetul mare si degetul aratator si lasati degetul sa mearga de-a lungul marginii placii pentru a ghida taietura. Este bine ca intotdeauna sa prindeti fierastraul inainte de a-l porni si sa nu il eliberati pana cand lama nu se opreste.

 

Eliberați declanșatorul pentru a opri lama după fiecare tăiere

După ce ați terminat tăietura, lăsați-o pe trăgaci și așteptați până când lama se va opri complet. Pentru a preveni posibilele neplaceri, țineți degetul în afara declanșatorului în timp ce vă revizuiți lucrarea sau aliniați următoarea tăiere. 

 

Nu puneți niciodată degetul pe declanșator dacă nu vă pregătiți să faceți o tăietură. Dacă nu exista atentie, se poate activa aparatul. 

 

Deconectați ferăstrăul când ați terminat utilizarea acestuia. 

Luați o clipă pentru a confirma că protecția lamei este blocată în poziția în jos. Apoi, scoateți ștecherul din priza de perete, înfășurați cablul în jurul mânerului și puneți fierăstrăul departe până la data viitoare când aveți nevoie de el. 

 

Păstrați ferăstrăul dumneavoastra circular pe o suprafață plană, stabilă, pozitionat pe o parte, cu lama care se îndreaptă spre obiectele din apropiere. Dacă aveți copii mici la domiciliu, asigurați-vă că fierăstrăul este blocat, si nu este la indemana celor mici.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Miruna A

Miruna A

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul