Criteriul National

Sfori si franghii – Cum sa le alegi in functie de proiect

Sfori si franghii – Cum sa le alegi in functie de proiect
octombrie 30
12:39 2018

De aproape 28.000 de ani, oamenii cunosc si folosesc franghii intr-o multime de activitati casnice, dar si in agricultura, pescuit, industrie, constructii. Astazi este de neinchipuit ca intr-o gospodarie moderna sa nu se gaseasca cel putin un ghem de sfoara sau macar o franghie rezistenta de rufe, iar gama de utilizari a franghiilor s-a diversificat foarte mult: pasionatii de fitness cunosc avantajele antrenamentelor cu franghii, iar iubitorii de decoratiuni interioare apreciaza sfoara din fibre naturale pentru aerul ei rustic.

 

Ca design, acestea nu s-au schimbat prea mult de-a lungul timpului, insa, odata cu pogresul tehnologic, s-au inmultit materialele din care sunt confectionate. In prezent exista franghii din fibre naturale impletite si rasucite, dar si din fibre sintetice combinate in aceeasi maniera.

 

Intre acestea exista cateva diferente care devin foarte importante atunci cand esti pus in fata alegerii tipului potrivit de franghie pentru proiectul tau. Fiecare are proprietati diferite si, chiar daca poti lega doua bete cu orice fel de fir, ai nevoie de un anumit tip de franghie pentru a face catarari sau a monta un hamac.

 

Trebuie sa iei in considerare mai multi factori inainte de a face o alegere, pentru ca de multe ori succesul activitatii tale depinde de particularitatile tipului de sfoara folosit.

 

Foloseste sfoara din poliester pentru proiecte de exterior

 

Daca iti plac activitatile in aer liber, cu siguranta stii ca sfoara este un ajutor nepretuit fie ca pui cortul, pescuiesti sau faci alpinism. Cele mai bune franghii si sfori pentru exterior sunt cele din poliester sau poliamida, pentru ca sunt foarte rezistente la intindere, la fortele abrazive, la substante chimice si uleiuri, putrezesc greu si nu mucegaiesc. In plus, expunerea la UV nu le afecteaza si se leaga usor.

 

Inainte de a-ti alege sfoara din poliester pentru proiectul tau, tine minte ca aceasta nu pluteste si are o elasticitate scazuta. Pentru alpinism, drumetii, camping, pescuit, navigatie, agricultura si constructii, franghiile si sforile impletite din poliester sau poliamida sunt o optiune potrivita.

 

Ai nevoie de o sfoara care pluteste? Alege una din fibre de polipropilena

 

Franghia sau sfoara din fibre de polipropilena este foarte potrivita pentru a fi utilizata in proiecte care implica apa, datorita calitatilor ei unice: nu absoarbe apa, nu putrezeste, isi pastreaza flexibilitatea chiar daca se uda si are flotabilitate pozitiva, adica pluteste.

 

Este utilizata deseori pentru marcarea culoarelor de inot in bazine, in maricultura, pentru ancorarea salupelor sau la pescuit. Bineinteles, utilizarile sforii din polipropilena nu se rezuma la cele enumerate mai sus, ci se extind si in zona agriculturii sau chiar a sportului (exercitii de crossfit).

 

Cand ai nevoie de o franghie cu rezistenta mare, mizeaza pe franghia din nailon

 

Fibrele de nailon sunt mai rezistente decat cele naturale, din polipropilena, polietilena sau chiar poliester. O franghie din nailon este suficient de elastica pentru a fi folosita la activitati de ancorare si remorcare, si pentru ca absoarbe usor socurile, se mai foloseste si in sistemele de scripeti sau pentru troliuri.

 

De asemenea, fibra de nailon e rezistenta la fortele abrazive si la razele ultraviolete, ceea ce face ca ata din nailon sa fie o alegere buna atunci cand vrei sa cosi ceva, mentinand integritatea hainelor tale mai mult timp.

 

Vezi, asadar, de ce este bine sa te familiarizezi cu diversele tipuri de franghii si sfori inainte de a-ti incepe proiectul. Vei putea face cea mai buna alegere tinand seama de particularitatile fiecareia, asigurandu-te ca profiti la maxim de avantajele lor.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Miruna A

Miruna A

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu