Criteriul National

Sfori si franghii – Cum sa le alegi in functie de proiect

Sfori si franghii – Cum sa le alegi in functie de proiect
octombrie 30
12:39 2018

De aproape 28.000 de ani, oamenii cunosc si folosesc franghii intr-o multime de activitati casnice, dar si in agricultura, pescuit, industrie, constructii. Astazi este de neinchipuit ca intr-o gospodarie moderna sa nu se gaseasca cel putin un ghem de sfoara sau macar o franghie rezistenta de rufe, iar gama de utilizari a franghiilor s-a diversificat foarte mult: pasionatii de fitness cunosc avantajele antrenamentelor cu franghii, iar iubitorii de decoratiuni interioare apreciaza sfoara din fibre naturale pentru aerul ei rustic.

 

Ca design, acestea nu s-au schimbat prea mult de-a lungul timpului, insa, odata cu pogresul tehnologic, s-au inmultit materialele din care sunt confectionate. In prezent exista franghii din fibre naturale impletite si rasucite, dar si din fibre sintetice combinate in aceeasi maniera.

 

Intre acestea exista cateva diferente care devin foarte importante atunci cand esti pus in fata alegerii tipului potrivit de franghie pentru proiectul tau. Fiecare are proprietati diferite si, chiar daca poti lega doua bete cu orice fel de fir, ai nevoie de un anumit tip de franghie pentru a face catarari sau a monta un hamac.

 

Trebuie sa iei in considerare mai multi factori inainte de a face o alegere, pentru ca de multe ori succesul activitatii tale depinde de particularitatile tipului de sfoara folosit.

 

Foloseste sfoara din poliester pentru proiecte de exterior

 

Daca iti plac activitatile in aer liber, cu siguranta stii ca sfoara este un ajutor nepretuit fie ca pui cortul, pescuiesti sau faci alpinism. Cele mai bune franghii si sfori pentru exterior sunt cele din poliester sau poliamida, pentru ca sunt foarte rezistente la intindere, la fortele abrazive, la substante chimice si uleiuri, putrezesc greu si nu mucegaiesc. In plus, expunerea la UV nu le afecteaza si se leaga usor.

 

Inainte de a-ti alege sfoara din poliester pentru proiectul tau, tine minte ca aceasta nu pluteste si are o elasticitate scazuta. Pentru alpinism, drumetii, camping, pescuit, navigatie, agricultura si constructii, franghiile si sforile impletite din poliester sau poliamida sunt o optiune potrivita.

 

Ai nevoie de o sfoara care pluteste? Alege una din fibre de polipropilena

 

Franghia sau sfoara din fibre de polipropilena este foarte potrivita pentru a fi utilizata in proiecte care implica apa, datorita calitatilor ei unice: nu absoarbe apa, nu putrezeste, isi pastreaza flexibilitatea chiar daca se uda si are flotabilitate pozitiva, adica pluteste.

 

Este utilizata deseori pentru marcarea culoarelor de inot in bazine, in maricultura, pentru ancorarea salupelor sau la pescuit. Bineinteles, utilizarile sforii din polipropilena nu se rezuma la cele enumerate mai sus, ci se extind si in zona agriculturii sau chiar a sportului (exercitii de crossfit).

 

Cand ai nevoie de o franghie cu rezistenta mare, mizeaza pe franghia din nailon

 

Fibrele de nailon sunt mai rezistente decat cele naturale, din polipropilena, polietilena sau chiar poliester. O franghie din nailon este suficient de elastica pentru a fi folosita la activitati de ancorare si remorcare, si pentru ca absoarbe usor socurile, se mai foloseste si in sistemele de scripeti sau pentru troliuri.

 

De asemenea, fibra de nailon e rezistenta la fortele abrazive si la razele ultraviolete, ceea ce face ca ata din nailon sa fie o alegere buna atunci cand vrei sa cosi ceva, mentinand integritatea hainelor tale mai mult timp.

 

Vezi, asadar, de ce este bine sa te familiarizezi cu diversele tipuri de franghii si sfori inainte de a-ti incepe proiectul. Vei putea face cea mai buna alegere tinand seama de particularitatile fiecareia, asigurandu-te ca profiti la maxim de avantajele lor.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Miruna A

Miruna A

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu