Criteriul National

Shakespeare, un spirit etern Musicalul “Romeo și Julieta” va face să cânte inimile constănțenilor îndrăgostiți (de teatru)

Shakespeare, un spirit etern Musicalul “Romeo și Julieta” va face să cânte inimile constănțenilor îndrăgostiți (de teatru)
iunie 09
04:16 2017

18893003_1053929394707729_8865107051504627396_n

Nu te poți numi artist dacă nu transmiți spectatorului, iubitorului de artă ceea ce se dorește de la tine pe scenă. Nu te poți numi iubitor de artă dacă nu vibrezi în fața scenei la piesa pentru care ți-ai cumpărat bilet în rândurile din față.

Dragostea, mereu un subiect în actualitate, un subiect arzător… Căci, nu-i așa, ce ne-am face (totuși) fără dragoste, cu toate riscurile ce decurg din a fi “In Love”??? Cum ar arăta viața noastră în absența ei altfel decât goală, pustie, lipsită de sens? “Out of Love” – desigur, e o opțiune personală, asumată, dar nu știu dacă aceasta chiar este varianta optimă…

Fără doar și poate un spirit etern, William Shakespeare revine în centrul atenției constănțenilor îndrăgostiți (de teatru). În această lună, Teatrul de Stat Constanța va găzdui un eveniment deosebit de frumos, având la bază un subiect pe seama căruia a curs atâta cerneală și s-au contabilizat atâtea aplauze de la nașterea sa și până în prezent: “Romeo și Julieta”. Această tragedie despre soarta a doi îndrăgostiți care luptă împotriva destinului este poate cea mai cunoscută piesă a lui Shakespeare și una dintre succesele sale timpurii, fiindcă în același timp considerată cea mai tipică poveste de dragoste a Renașterii.

Poveste spusă de tineri către tineri
Musicalul “Romeo și Julieta”, prezentat de către Asociația Cultural – Artistică și Trupa AICI în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanta, este o adaptare de Tiberiu Roșu după piesa lui William Shakespeare, pe o parte, și o adaptare după muzica lui Gérard Presgurvic, pe de altă parte. Traducerea a fost făcută de Mariana Constantinescu, iar coregrafia este semnată Geta Răvdan Huncanu. În ceea ce privește pregătirea muzicală, aceasta îi aparține Asistentului universitar Radu Făgărășan. În fine, scenografia este semnată Ciprian Morți.

Scopul proiectului l-a constituit un laborator de lucru în realizarea de performanță la nivel actoricesc, coregrafic și muzical. În același timp, s-a plecat de la ideea de a uni artele și nu în ultimul rând de a aduce împreună tineri adolescenți, studenți și actori cu experiență într-un spectacol curajos ce poate pune probleme chiar si profesioniștilor. În plus, cei care și-au dat mâna pentru ca acest proiect să prindă viață au dorit să aducă povestea lui Shakespeare în ziua de azi, spusă de tineri către tineri.

Pe 17 și 18 iunie, evenimentul propus va fi frumos și dureros deopotrivă. Și se va cânta… și se va dansa (pe scenă)… și se vor umple de bucurie inimile constănțenilor care vor fi prezenți la acest minunat eveniment și care vibrează de amorul artei, firește la propriu. Așteptat cu sufletul la gură, musicalul “Romeo și Julieta” nu are cum să îi dezamăgească, mai ales că, nu-i așa, ce-i frumos și lui Dumnezeu îi place.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Marian Nedelea

Marian Nedelea

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo