Criteriul National

Shakespeare, un spirit etern Musicalul “Romeo și Julieta” va face să cânte inimile constănțenilor îndrăgostiți (de teatru)

Shakespeare, un spirit etern Musicalul “Romeo și Julieta” va face să cânte inimile constănțenilor îndrăgostiți (de teatru)
iunie 09
04:16 2017

18893003_1053929394707729_8865107051504627396_n

Nu te poți numi artist dacă nu transmiți spectatorului, iubitorului de artă ceea ce se dorește de la tine pe scenă. Nu te poți numi iubitor de artă dacă nu vibrezi în fața scenei la piesa pentru care ți-ai cumpărat bilet în rândurile din față.

Dragostea, mereu un subiect în actualitate, un subiect arzător… Căci, nu-i așa, ce ne-am face (totuși) fără dragoste, cu toate riscurile ce decurg din a fi “In Love”??? Cum ar arăta viața noastră în absența ei altfel decât goală, pustie, lipsită de sens? “Out of Love” – desigur, e o opțiune personală, asumată, dar nu știu dacă aceasta chiar este varianta optimă…

Fără doar și poate un spirit etern, William Shakespeare revine în centrul atenției constănțenilor îndrăgostiți (de teatru). În această lună, Teatrul de Stat Constanța va găzdui un eveniment deosebit de frumos, având la bază un subiect pe seama căruia a curs atâta cerneală și s-au contabilizat atâtea aplauze de la nașterea sa și până în prezent: “Romeo și Julieta”. Această tragedie despre soarta a doi îndrăgostiți care luptă împotriva destinului este poate cea mai cunoscută piesă a lui Shakespeare și una dintre succesele sale timpurii, fiindcă în același timp considerată cea mai tipică poveste de dragoste a Renașterii.

Poveste spusă de tineri către tineri
Musicalul “Romeo și Julieta”, prezentat de către Asociația Cultural – Artistică și Trupa AICI în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanta, este o adaptare de Tiberiu Roșu după piesa lui William Shakespeare, pe o parte, și o adaptare după muzica lui Gérard Presgurvic, pe de altă parte. Traducerea a fost făcută de Mariana Constantinescu, iar coregrafia este semnată Geta Răvdan Huncanu. În ceea ce privește pregătirea muzicală, aceasta îi aparține Asistentului universitar Radu Făgărășan. În fine, scenografia este semnată Ciprian Morți.

Scopul proiectului l-a constituit un laborator de lucru în realizarea de performanță la nivel actoricesc, coregrafic și muzical. În același timp, s-a plecat de la ideea de a uni artele și nu în ultimul rând de a aduce împreună tineri adolescenți, studenți și actori cu experiență într-un spectacol curajos ce poate pune probleme chiar si profesioniștilor. În plus, cei care și-au dat mâna pentru ca acest proiect să prindă viață au dorit să aducă povestea lui Shakespeare în ziua de azi, spusă de tineri către tineri.

Pe 17 și 18 iunie, evenimentul propus va fi frumos și dureros deopotrivă. Și se va cânta… și se va dansa (pe scenă)… și se vor umple de bucurie inimile constănțenilor care vor fi prezenți la acest minunat eveniment și care vibrează de amorul artei, firește la propriu. Așteptat cu sufletul la gură, musicalul “Romeo și Julieta” nu are cum să îi dezamăgească, mai ales că, nu-i așa, ce-i frumos și lui Dumnezeu îi place.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu