Criteriul National

Sighisoara 2015’ – a XXIII –a editie a Festivalului Medieval

iulie 27
10:45 2015

jydfjkyfkjugf kuykghuh ,kg.kj .liughgjh ,hhfhgj demonstratie-de-lupte-medievale festival_sighisoara_2015_prezentare jkyfkglihg demonstratie-de-lupte-medievale kfkgkj index klhglh;oij

Sighisoara 2015’ – a XXIII –a editie a Festivalului Medieval

La aceasta editie evolueaza peste 300 de artisti si trubaduri, 12 formatii de muzica medievala, 6 din Romania si 6 din Ungaria. Tot aici au inca loc o serie de spectacole de teatru medieval, la care asista mii de spectatori stradali din incinta cetatii Sighisoara. An de an vin tot mai multi turisti din intreaga lume pentru a vedea luptele cavalerilor si impresionantele dansuri ale domnitelor imbracte cu tinutele lor impresionante. Turistii pot trai life momente unice in care pot savura meniuri traditionale, tipice acelor vremuri ,cat si renumita bere bauta din carafe asmeni celor din care beau doar cavalerii victoriosi ai evului mediu. Cele 12 formatii s-au reunit la Sighisoara pentru a reda cu exactitate atmosfera imedievala tipica acelor vremuri,care sa aminteasca de vechea si traditionala relatie interumana romano-ungara. Aceasta fiind prima ocazie de dupa deterioararea relatiilor romano- maghiare de dupa 2012 datorata Premierului Victor Orban, care a reusit spectaculos sa primeasca chiar si o palma la Bruxelles pentru iesirile sale antieuropenedictatoriale si antidemocratice, care au pus pe ganduri pana si partenerii americani din NATO. Astfel artistii celor doua tzari au reusit sa arate la Sighisoara, ca in ciuda extremismului politicului de la Budapesta, ei pot invinge prin cultura, voie buna si relatii normale de prietenie, dand mai marilor vremi, un amplu exemplu demn de urmat. Iar toate acestea s-au desfasurat intampinand reale dificultati datorate celor 36 degrade Celsius. Vestimentatia participatilor prezenti in Cetatea Sighisoarei atrage din ce in ce mai multi curiosi din intreaga lume, ocazie cu care acestia pot invata mestesulul manuirii spadei, sa traga la tir cu arcul, sa arunce cu lancea, sa danseze sis a petreaca unica atmosfera ce numai la Sighisoara poate fi traita cu adevarat. Fotografiile au fost preluate de la Jurnaul de Transilvania.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo