Criteriul National

Simone Lamsma a desăvârșit o interpretare memorabilă a celui de-al treilea concert pentru vioară de Saint-Saëns

Simone Lamsma a desăvârșit o interpretare memorabilă a celui de-al treilea concert pentru vioară de Saint-Saëns
septembrie 19
17:23 2017

Sub bagheta maestrului FRANÇOIS-XAVIER ROTH , la Atheneul bucureștean a avut loc un concert memorabil. Solista acestui eveniment a fost violonista de origine olandeză Simone Lamsma. De asemenea Corul Regal condus de Eduard Dinu a oferit piese precum Ravel – „La Valse” si Debussy – Première Suite pour orchestre.

simone-lamsma-merlijn-doomernik-6-1

Concertul de vioară numărul trei în si minor, opus 61 de Camille Saint-Saëns este o lucrare ce e la loc de mare preț, ce se situează în repertoriul violonistic. Este compus pentru acest nobil instrument și orchestră, fiind scris în luna martie a anului 1880.Compozitorul francez  Saint-Saëns a dedicat concertul compozitorului și virtuozului spaniol Pablo de Sarasate, care l-a interpretat  în premieră în luna octombrie a aceluiași an 1880.

Lucrarea este cocepută în trei mișcări:

Allegro non troppo
Andantino cvasi allegretto
Molto moderato e maestoso – Allegro non troppo
Chiar dacă cel de-al treilea (și ultimul) concert de vioară al lui Saint-Saëns pare să impună mai puține cerințe tehnice soliste decât cele din urmă lucrări de acest gen, invenția melodică și subtilitatea materialului componistic îl va impune și prezenta unor provocări interpretative semnificative.

Glumind un pic, acest fel mai angoasant, poate chiar ceva mai implicat , dar deloc stressant pot reprezenta unele dintre motivele pentru care s-a impus în repertoriul tuturor marilor violoniști.

Interpretarea din dupa-amiaza zilei de 19 Septembrie din cadrul Festivalului Enescu a titratei Simona Lansma a adus acea delicatețe, acel autentic filon romantic, mai notabil în cea de-a doua mișcare. Expresivitatea liniilor ,elodice sau a planurilor sonore, a agogicii inteligente au fostalte atu-uri ce au delectat publicul dar și pe cei avizați.

De asemenea și coralul din finalul concertului amintește de încheierea celui de-al patrulea concert de pian. Poate din acest motiv, concertul dedicat lui Sarasate împreună cu Introducerea și Rondo Capriccioso, Op. 28, și Havanaise, Op. 83, sunt principalele lucrări concertante pentru vioară ale lui Saint-Saëns, auzite astăzi în mod regulat pe toate scenele de concert din întreaga lume.

Interpretare ireproșabilă a solistei a fost răsplătită din plin de publicul aflat  în cocheta sală a Atheneului. Artista a mulțumit și a oferit ca bis, cea de-a treia sonată a lui Eugene Ysaye- Ballade, dedicată lui George Enescu.

Sursa foto : https://www.concertgebouw.nl

Cronica acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo