Criteriul National

Sinn Fein câștigă alegerile în Irlanda de Nord și consideră victoria „un moment definitoriu”: Acum trebuie să existe o dezbatere pe tema reunificării cu Irlanda

Sinn Fein câștigă alegerile în Irlanda de Nord și consideră victoria „un moment definitoriu”: Acum trebuie să existe o dezbatere pe tema reunificării cu Irlanda
mai 08
00:23 2022

Sinn Fein, fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a calificat prima sa victorie din istoria Irlandei de Nord drept „un moment definitoriu” pentru regiunea aflată sub control britanic şi a cerut începerea unei dezbateri pe tema reunificării cu Republica Irlanda, la un veac de la „partiţia” insulei, relatează Agerpres.

Michelle O’Neill și Mary Lou McDonald, liderele Sinn Fein, împreună cu alți membri ai partidului, după anunțarea rezultatelor alegerilor în Irlanda de NordFoto: Peter Morrison / AP – The Associated Press / Profimedia

Sinn Fein (republican, naţionalist) a obţinut 29% din voturi, faţă de 21,3% înregistrate de către Partidul Democratic Unionist (DUP, pro-britanic), potrivit rezultatelor oficiale, transmite Reuters, care menţionează că, deşi numărătoarea finală nu este încă încheiată, analiştii sunt de părere că Sinn Fein nu mai poate fi ajuns din urmă.

„Astăzi reprezintă un moment foarte semnificativ al schimbării. Este un moment definitoriu în politica noastră şi pentru poporul nostru”, a declarat vicepreședinta partidului, Michelle O’Neill, fiica unui fost militant al IRA, care a adăugat că, acum, ar trebui să existe o „dezbatere onestă” în jurul obiectivului partidului de unire a teritoriului cu Republica Irlanda.

Întrebată de un jurnalist dacă se aşteaptă să devină primul premier naţionalist irlandez, ea a răspuns: „Poporul a vorbit”.

Victorie istorică a republicanilor din Sinn Fein

DUP a recunoscut sâmbătă că republicanii din Sinn Fein sunt pe cale să înregistreze o victorie istorică la alegerile locale, transmite AFP.

Însă victoria Sinn Fein nu va schimba statutul regiunii, dat fiind că un referendum pentru ieşirea din Regatul Unit este la discreţia guvernului britanic şi, cel mai probabil, la ani distanţă, notează Reuters.

Dar implicaţiile simbolice ale unei preeminenţe naţionaliste irlandeze sunt uriaşe, punând capăt unui secol de dominaţie din partea partidelor pro-britanice, sprijinite îndeosebi de populaţia protestantă din regiune.

Rezultatul scrutinului corespunde tendinţelor demografice care au indicat de multă vreme că partidele protestante pro-britanice vor fi în cele din urmă eclipsate de partidele naţionaliste irlandeze, predominant catolice, care sunt în favoarea unirii Irlandei de Nord cu Republica Irlanda.

Numirea unui prim-ministru ar putea dura luni de zile

Totuşi, Partidul Alianţei, intercomunitar, a înregistrat cel mai bun rezultat de până acum, în contextul în care încearcă să se prezinte drept un al treilea pilon al sistemului politic.

Şi deşi cel mai important partid are dreptul să propună candidatul la postul de prim-ministru în guvernul local, dezacordurile cu DUP înseamnă că o astfel de numire ar putea dura luni de zile.

De altfel, în ultima dezbatere electorală de marţi de la BBC, liderul DUP a avertizat că partidul său va refuza să formeze un nou executiv dacă guvernul de la Londra nu va suspenda statutul special post-Brexit al provinciei, care, în opinia loialiştilor, aduce atingere relaţiilor cu restul Regatului Unit.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul