Criteriul National

Sistem de incalzire in pardoseala: cum se calculeaza necesarul de caldura si de lungime de teava?

Sistem de incalzire in pardoseala: cum se calculeaza necesarul de caldura si de lungime de teava?
septembrie 14
17:01 2018

Pentru a te putea bucura de beneficiile unui sistem de incalzire in pardoseala, lucrarea trebuie executata precis, fara greseala. In acest sens, cea mai mare importanta o are planificarea. Atentia la detalii si estimarile cat mai precise iti vor garanta faptul ca sistemul va functiona corect, iar tu nu vei avea parte de neplaceri.

Necesarul de caldura

Presupunand ca izolatia termica a casei este realizata din polistiren expandat cu o grosime de 10 cm, iar ferestrele sunt de calitate, numarul de wati necesari pe nivel (necesarul de caldura) va fi aflat in urma unui calcul de aceasta forma: numar de metri patrati x inaltimea nivelului x 35 wati/metru cub. Pentru a estima puterea pe care trebuie sa o aiba centrala ce va asigura incalzirea, vom raporta necesarul de caldura la 1000 de wati, cu precizarea ca acest calcul este unul aproximativ.

Statistic, necesarul de caldura la constructiile civile noi este intre 50-100 W/m² sau intre 20-40 W/m³. Exista si situatii cand necesarul poate sa fie mai mic sau mai mare. Din aceasta cauza este recomandat sa se apeleze la o firma de proiectare inainte de executia lucrarii.

In functie de natura suprafetei podelei si distanta dintre tevi, sistemul de incalzire in pardoseala va atinge valori diferite de caldura (pentru o temperatura de tur de 45°C si pentru o diferenta de temperatura de 8°C), astfel:

Parchet triplu stratificat (cu rezistenta termica Rλ,B = 0.07-0.12) cu o grosime de 8-14 mm:
– Pas de 15 cm intre tevi: 66-80 W/m² si temperatura la suprafetei parchetului de 26.2-27.4°C;
– Pas de 10 cm intre tevi: 72-90 W/m² si temperatura la suprafetei parchetului de 26.7-28.2°C;
– Pas de 5 cm intre tevi: 80-100 W/m² si temperatura la suprafetei parchetului de 27.3-29°C.
Observatie: pentru a garanta stabilitatea parchetului si mai ales exigentele fiziologice umane, temperatura la suprafata parchetului nu trebuie sa depaseasca niciodata 26 – 27°C (de mentionat ca instalatiile moderne, cu functionare la joasa temperatura, asigura un confort ambiental notabil la o temperatura la nivelul pardoselii de circa 24 – 25°C).

Gresie sau marmura (cu rezistenta termica Rλ,B = 0.02) :
– Pas de 20 cm intre tevi: maxim 91.7 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 29°C pentru zone stationare;
– Pas de 20 cm intre tevi: maxim 137.4 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 33°C pentru bai;
– Pas de 20 cm intre tevi: maxim 160.8 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 35°C pentru zone perimetrale;
– Pas de 15 cm intre tevi: maxim 95.4 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 29°C pentru zone stationare;
– Pas de 15 cm intre tevi: maxim 143 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 33°C pentru bai;
– Pas de 15 cm intre tevi: maxim 167.4 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 35°C pentru zone perimetrale;
– Pas de 10 cm intre tevi: maxim 98.1 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 29°C pentru zone stationare;
– Pas de 10 cm intre tevi: maxim 147 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 33°C pentru bai;
– Pas de 10 cm intre tevi: maxim 172 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 35°C pentru zone perimetrale;
– Pas de 5 cm intre tevi: maxim 100 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 29°C pentru zone stationare;
– Pas de 5 cm intre tevi: maxim 149.8 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 33°C pentru bai;
– Pas de 5 cm intre tevi: maxim 175.4 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 35°C pentru zone perimetrale.

Necesarul de lungime de teava

Cantitati de teava pe metru patrat de suprafata in functie de pas:
– Pas de 5 cm: 20 ml teava / m²;
– Pas de 10 cm: 10 ml teava / m²;
– Pas de 15 cm: 6.67 ml teava / m²;
– Pas de 20 cm: 5 ml teava / m².

Pentru a asigura o incalzire eficienta a diferitelor zone, necesarul de lungime de teava a sistemului de incalzire in pardoseala se va calcula in functie de tipul de finisaj al podelei si dimensiunea suprafetelor vitrate, iar tipul de distribuitor necesar se va cunoaste numai dupa calculul total al necesarului de tevi pentru nivelul respectiv.

Astfel, lungimea tevii se va calcula diferit in urmatoarele 4 situatii:

Parchet triplu stratificat cu o grosime de pana la 14 mm: la un pas de 15 cm intre tevi se vor obtine 6.67 metri liniari pe metru patrat.
Gresia sau marmura: la un pas de 15 cm intre tevi se vor obtine 6.67 metri liniari per metru patrat. La grupurile sanitare, de regula, se foloseste un pas de 10 cm datorita faptului ca suprafetele sunt restranse si permit reglarea necesarului de caldura general. Pentru bai cu pas de 10 cm se vor obtine 10 metri liniari pe metru patrat.
Garaj: distanta de 20 cm intre tevi care va rezulta in utilizarea a 5 metri liniari pentru fiecare metru patrat. Astfel, necesarul pentru un garaj de 25 mp va fi 25 x 5 = 125 metri liniari de teava.
Zona vitrata (zona perimetrala). O astfel de zona va avea geamuri pana la nivelul pardoselii, iar dimensiunea care ne intereseaza va fi lungimea suprafetei vitrate. Distanta optima dintre tevile sistemului de incalzire in pardoseala, in acest caz, va fi de 5-10 centimetri, iar suprafata pe care va fi montata teava cu pas de 5 cm va fi de forma L (lungime suprafata vitrata) x l (latime de un metru in fata suprafetei vitrate). Astfel, se vor folosi 20 ml/m² pentru fiecare metru lungime al suprafetei vitrate. Daca avem un geam ce porneste de la nivelul podelei si are 2,7 metri lungime (nu inaltime), calculul va fi urmatorul: 2,7 x 20 = 54 metri liniari de teava. Respectand aceasta formula, vei putea produce o bariera de aer cald care va impiedica formarea condensului in zona respectiva.
Atentie! Aceste suprafete trebuie calculate separat si scazute, dupa caz, din suprafata totala, astfel incat necesarul de teava per nivel pentru sistemul de incalzire in pardoseala sa poata fi calculat corect.

Daca vrei calitate germana si o garantie indelungata atunci cand cauti cel mai bun sistem de incalzire in pardoseala pentru casa ta, intra pe Novapex.ro si alege sistemele Frankische, producator cu o experienta pe piata de peste 40 de ani!

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andreea Paul

Andreea Paul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu