Criteriul National

Sistemul ne educa… ( VIII)

martie 31
12:17 2015

 educatie copii

Motto  „N-am lasat niciodata scoala sa-mi afecteze educatia.” Mark Twain

Conform ultimei estimari,populatia de varsta scolara (cuprinsa intre 3 si 24 ani) a Romaniei va scadea in anul 2050 la 2,4 milioane de persoane, de 1,9 ori mai putin decat in 2009, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

Scaderea va fi mai mare pentru populatia scolara feminina, 45%, decat pentru cea masculina, 43,8%. In urmatorii ani, populatia cuprinsa intr-o forma de invatamant va scadea treptat, mai accentuat in primii ani si apoi mai lent.

La toate grupele de varsta de peste 15 ani, populatia scolara feminina va continua sa fie mai bine reprezentata decat cea masculina, in anul 2050 numarul fetelor depasindu-l pe cel al baietilor cu 26.400 persoane. Populatia scolara se va reduce atat pe total cat si pe fiecare grupa de varsta scolara, cu valorile cele mai mari pentru populatia de 19-24 ani.

Cauzele acestei evolutii descendente sunt: natalitate in continua descrestere, conjugata, in special dupa 1989, cu cresterea abandonului scolar, mai evident la grupele de varsta specifice invatamantului liceal (15-18 ani).

Scaderea mult mai accentuata a natalitatii inregistrata dupa 1989, se resimte deja prin generatiile reduse numeric care au intrat in sistemul de invatamant in ciclul primar si gimnazial incepand cu anul de invatamant 1997/1998. Daca nivelul natalitatii va continua trendul actual, generatiile tinere care vor intra in urmatorii ani in cadrul populatiei scolare vor fi din ce in ce mai reduse numeric.

Populatia scolara va scadea la toate tipurile de scoli, cel mai mult la ciclul II si, mai ales la cel superior. Pana in 2020 scaderea va fi mai lenta. Dupa 2020, generatiile nascute dupa 1989, tot mai putin numeroase, potentiala populatie de”parinti” va determina, prin numarul tot mai redus de copii, ingustarea din ce in ce mai mult a populatiei scolare, sustin specialistii INS.

 

Sursa foto :

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo