Criteriul National

Sistemul ne educa… ( VIII)

martie 31
12:17 2015

 educatie copii

Motto  „N-am lasat niciodata scoala sa-mi afecteze educatia.” Mark Twain

Conform ultimei estimari,populatia de varsta scolara (cuprinsa intre 3 si 24 ani) a Romaniei va scadea in anul 2050 la 2,4 milioane de persoane, de 1,9 ori mai putin decat in 2009, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

Scaderea va fi mai mare pentru populatia scolara feminina, 45%, decat pentru cea masculina, 43,8%. In urmatorii ani, populatia cuprinsa intr-o forma de invatamant va scadea treptat, mai accentuat in primii ani si apoi mai lent.

La toate grupele de varsta de peste 15 ani, populatia scolara feminina va continua sa fie mai bine reprezentata decat cea masculina, in anul 2050 numarul fetelor depasindu-l pe cel al baietilor cu 26.400 persoane. Populatia scolara se va reduce atat pe total cat si pe fiecare grupa de varsta scolara, cu valorile cele mai mari pentru populatia de 19-24 ani.

Cauzele acestei evolutii descendente sunt: natalitate in continua descrestere, conjugata, in special dupa 1989, cu cresterea abandonului scolar, mai evident la grupele de varsta specifice invatamantului liceal (15-18 ani).

Scaderea mult mai accentuata a natalitatii inregistrata dupa 1989, se resimte deja prin generatiile reduse numeric care au intrat in sistemul de invatamant in ciclul primar si gimnazial incepand cu anul de invatamant 1997/1998. Daca nivelul natalitatii va continua trendul actual, generatiile tinere care vor intra in urmatorii ani in cadrul populatiei scolare vor fi din ce in ce mai reduse numeric.

Populatia scolara va scadea la toate tipurile de scoli, cel mai mult la ciclul II si, mai ales la cel superior. Pana in 2020 scaderea va fi mai lenta. Dupa 2020, generatiile nascute dupa 1989, tot mai putin numeroase, potentiala populatie de”parinti” va determina, prin numarul tot mai redus de copii, ingustarea din ce in ce mai mult a populatiei scolare, sustin specialistii INS.

 

Sursa foto :

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo