Criteriul National

Sistemul ne educa… ( X  )

aprilie 02
12:26 2015

creier-educatie-carti

Motto  „Universitatea scoate la iveala toate insusirile noastre, inclusiv incapacitatea.” Anton Pavlovici Cehov

Intentia ministrilor educatiei de a creste calitatea acesteia este un lucru laudabil, urmarit de presa si de opinia publica. S-a tot cautat, de-a lungul perioadei de dupa anii 2000 impunerea unor examene corecte, incercarea de a implica si mai mult cadrele didactice si de a individualiza invatarea. Numai ca aceste frumoase idealuri s-au lovit de constientizarea elevilor privind nivelul lor de pregatire asemanatoare a fi unor eforturi laudabile in directia cresterii calitatii educatiei unei generatii cu multe lacune dar si anumite varfuri, excelente de altfel.

Totusi, elevii nu par a se lasa atat de lesne impresionati. Rezultatele lor la examene si simulari din ultimii ani probeaza o eficienta foarte scazuta a educatiei, un numar foarte mare de elevi nesatisfacand exigentele de pregatire nici cand s-au coboarat standardele examenelor, asa cum s-a procedat anul trecut.

Din perspectiva mea-a celui format in vechea scoala- sunt ferm convins ca ei,elevii sunt culpabili deoarece nu fac eforturi suficiente pentru a invata lucrurile ce se predau la scoala. Problema insuccesului este exclusiv a lor, deoarece dascalii  isi fac cu prisosinta datoria, asa cum isi imagineaza Sistemul c-ar fi ideal…

In realitate, cred ca elevii si studentii au oarecare dreptate. Intentiile educatorilor si ale ministerului sunt bune, calitatea educatiei trebuie sa creasca dar directia in care se misca lucrurile este una gresita, aidoma peretelui scund si neimportant de care e rezemata o scara.

Oamenii Sistemului au devenit loiali si tributari unei perspective academiste, destul de plafonate, insa dorinta  de transmitere a cunostintelor ori abilitatilor academice se situeaza la cel mai inalt nivel. Se spune ca prin ele se dezvolta individul insa ceea ce rezulta ii foloseste prea putin in viata. Nu am nimic personal cu fostii ministrii ce s-au perindat in functiile acestea vremelnice, dar intentiile de a creste calitatea subjugand si sufocand academic aservind elevul pleaca tocmai de la ei, din varful penitei domniilor lor…

Daniel Goleman aprecia undeva la 15-20% contributia educatiei de acest tip la succesul in viata. Brian Tracey  spune in cartea sa „Succesul in viata” urmatoarele : „Mai bine de 85% din succesul vostru in viata va fi influentat de capacitatea de a te comporta in societate, de a interactiona pozitiv si eficient cu ceilalti si de a-i determina sa coopereze cu voi, pentru a va ajuta sa va realizati scopurile„.

Pornind de la aceste informatii de la oameni cu multa experienta, vedem de ce ei prefera retele de socializare, participarea la comunitati virtuale, jocurile in echipe etc. De ce ar acorda asa multa atentie educatiei academice, cand influenta ei reala pentru o viata de succes este asa redusa?

O educatie de calitate respecta persoana umana si relatiile interumane. Nu reprezinta niciun fel de mister faptul ca , oriunde si oricand  este esentiala comunicarea interpersonala, deoarece numai asa invatam de la ceilalti, traind in prezent.

Fara sa dau solutii as sustine ideea ce se leaga  de urmarirea cresterea calitatii participarii la grupuri si activitati comune deoarece prezentul si viitorul este al echipelor. Sistemul ar trebui sa nu se preocupe atat de mult de cantitatea de informatie acumulata, ci de puterea de a o obtine si a o gestiona. Din punctul meu de vedere nu se reduce toata munca unui elev la o medie inodora, incolora si insipida, ci pastreaza cu grija, calitativ, o buna evidenta a ceea ce poate si a ceea ce nu poate un elev, pentru a-l ajuta cat mai eficient.

Sursa foto : ovidiusmd.net

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo