Criteriul National

Sistemul ne educa… ( X  )

aprilie 02
12:26 2015

creier-educatie-carti

Motto  „Universitatea scoate la iveala toate insusirile noastre, inclusiv incapacitatea.” Anton Pavlovici Cehov

Intentia ministrilor educatiei de a creste calitatea acesteia este un lucru laudabil, urmarit de presa si de opinia publica. S-a tot cautat, de-a lungul perioadei de dupa anii 2000 impunerea unor examene corecte, incercarea de a implica si mai mult cadrele didactice si de a individualiza invatarea. Numai ca aceste frumoase idealuri s-au lovit de constientizarea elevilor privind nivelul lor de pregatire asemanatoare a fi unor eforturi laudabile in directia cresterii calitatii educatiei unei generatii cu multe lacune dar si anumite varfuri, excelente de altfel.

Totusi, elevii nu par a se lasa atat de lesne impresionati. Rezultatele lor la examene si simulari din ultimii ani probeaza o eficienta foarte scazuta a educatiei, un numar foarte mare de elevi nesatisfacand exigentele de pregatire nici cand s-au coboarat standardele examenelor, asa cum s-a procedat anul trecut.

Din perspectiva mea-a celui format in vechea scoala- sunt ferm convins ca ei,elevii sunt culpabili deoarece nu fac eforturi suficiente pentru a invata lucrurile ce se predau la scoala. Problema insuccesului este exclusiv a lor, deoarece dascalii  isi fac cu prisosinta datoria, asa cum isi imagineaza Sistemul c-ar fi ideal…

In realitate, cred ca elevii si studentii au oarecare dreptate. Intentiile educatorilor si ale ministerului sunt bune, calitatea educatiei trebuie sa creasca dar directia in care se misca lucrurile este una gresita, aidoma peretelui scund si neimportant de care e rezemata o scara.

Oamenii Sistemului au devenit loiali si tributari unei perspective academiste, destul de plafonate, insa dorinta  de transmitere a cunostintelor ori abilitatilor academice se situeaza la cel mai inalt nivel. Se spune ca prin ele se dezvolta individul insa ceea ce rezulta ii foloseste prea putin in viata. Nu am nimic personal cu fostii ministrii ce s-au perindat in functiile acestea vremelnice, dar intentiile de a creste calitatea subjugand si sufocand academic aservind elevul pleaca tocmai de la ei, din varful penitei domniilor lor…

Daniel Goleman aprecia undeva la 15-20% contributia educatiei de acest tip la succesul in viata. Brian Tracey  spune in cartea sa „Succesul in viata” urmatoarele : „Mai bine de 85% din succesul vostru in viata va fi influentat de capacitatea de a te comporta in societate, de a interactiona pozitiv si eficient cu ceilalti si de a-i determina sa coopereze cu voi, pentru a va ajuta sa va realizati scopurile„.

Pornind de la aceste informatii de la oameni cu multa experienta, vedem de ce ei prefera retele de socializare, participarea la comunitati virtuale, jocurile in echipe etc. De ce ar acorda asa multa atentie educatiei academice, cand influenta ei reala pentru o viata de succes este asa redusa?

O educatie de calitate respecta persoana umana si relatiile interumane. Nu reprezinta niciun fel de mister faptul ca , oriunde si oricand  este esentiala comunicarea interpersonala, deoarece numai asa invatam de la ceilalti, traind in prezent.

Fara sa dau solutii as sustine ideea ce se leaga  de urmarirea cresterea calitatii participarii la grupuri si activitati comune deoarece prezentul si viitorul este al echipelor. Sistemul ar trebui sa nu se preocupe atat de mult de cantitatea de informatie acumulata, ci de puterea de a o obtine si a o gestiona. Din punctul meu de vedere nu se reduce toata munca unui elev la o medie inodora, incolora si insipida, ci pastreaza cu grija, calitativ, o buna evidenta a ceea ce poate si a ceea ce nu poate un elev, pentru a-l ajuta cat mai eficient.

Sursa foto : ovidiusmd.net

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo