Criteriul National

Sistemul ne educa… ( XI )

aprilie 03
12:56 2015

 

educatie CU PUMNUL

Motto “Daca ai impresia ca educatia e scumpa, atunci incearca sa vezi cum e ignoranta.” Andy McIntyre

 

In spiritul educatiei servite si desavarsite pana in ziua de astazi, profesorul nu va fi niciodata considerat prieten cu elevul, vreun ajutor, ci un judecator impersonal al lui, care il examineaza rece si face public, sa vada toata tara, rodul performantelor sale.

Da, si mi se pare normal acest punct de vedere ce legifereaza faptul ca nu prea poti  sa fi prieten cu un sistem ce tremura de frica incorectitudinii, motiv pentru care te executa in piata, pornind de la doua inteligente: cea verbala si cea logico-matematica. Acesta distruge integritatea persoanei pentru a o aservi unei culturi care se crede mai importanta ca omul.

Pana cand vom ajunge si ne vom trezi ca sa vedem ca avem deja solutii verificate, va trebui sa mai treaca timpul…Nu de alta, dar se pot crea premisele unei educatii mult mai bune in viitor. Si acest lucru este posibil, deoarece si eu voi continua sa trambitez aici, in aceasta serie de articole gazduita de platforma online cam cat de prost pregatiti sunt copiii nostri, cat de putin ii intereseaza educatia si cat de ineficient este sistemul!

Rezultatele la simulari si examene vor fi stirea zilei, iar in fata “maretului” si “infailibilului” sistemu fiecare elev va fi descoperit, nimeni nu se poate ascunde. O „bucurie mare” ne va cuprinde pe toti deoarece poporul roman are “o vocatie” de a avea pe cine judeca si condamna,fiind asemeni acelor farisei fatarnici din Noul Testament, mereu fericiti ca nu se pot compara sau ca nu ar fi trecut prin asemenea experiente.

Astazi putem accesa date si totodata avem informatii detaliate despre elevii nepregatiti si scolile slabe. Iar, fara sa exagerez, poate ca de maine, langa acestia vor sta si numele profesorilor.Sa nu vi se para un lucru exagerat sau fortat! Numai in asemenea ordine sistemul academic va cunoaste cu precizie pe cei liberi, care nu i se supun, si ii va putea lovi cu maxima eficienta.

Ca sa fie foarte clar, personal nu sustin teoria conform careia elevii nu ar trebui sa faca efort, deoarece nu e nevoie de carte. Vreau doar sa reamintesc tuturor eminentilor, tuturor factorilor de decizie, tuturor celor care isi permit sa judece elevii ideea ca nu omul este creat pentru carte, ci cartea este scrisa pentru om. In maniera in care acum se face educatie, rezultatul este contradictoriu si practic nimic nu se asimileaza coherent si-l imprastie pe om distrugandu-i integralitatea.

Ca si cadru didactic militez pentru o alta abordare, una mai naturala, respectuoasa si mai cu folos, centrata pe competenta, daca este posibil.

Dar pana cand le vom adopta, toti vom proclama nevoia de competenta, cu toate ca nu vom porni cu adevarat in cautarea si dezvoltarea ei. Pana atunci, vom face bine ceea ce ne-a invatat Sistemul educational – vom fi la fel de vocali ascunzandu-ne bine superficialitatea  condamnandu-i pe altii in loc sa-i ajutam…

Sursa foto: google.com

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo