Criteriul National

Sistemul ne educa… ( XII )

aprilie 04
09:15 2015

 

 liceul_sigismund_toduta

Un caz real, socant

Sistemul de invatamant din tara este zguduit de un nou scandal, dupa foarte recentul incident de la Liceul Gheorghe Sincai. O invatatoare de la Liceul de Muzica „Sigismund Toduta” din Cluj-Napoca a fost inregistrata cu un reportofon in timp ce umilea un elev din clasa I (7 ani) in fata intregii clase.

Conducerea Consiliului Judeţean al Elevilor din Cluj condamnă atitudinea învăţătoarei care a jignit şi umilit un şcolar de 7 ani şi cer ca aceasta să fie demisă. În schimb, prin hotarere de ministru, pe data de 3 aprilie, ministrul Educaţiei a suspendat cadrul didactic.

„Am cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) suspendarea învăţătoarei, iar din această dimineaţă nu a mai intrat la clasă. Ca ministru, profesor şi părinte, nu am considerat normal ca învăţătoarea să continue în acest fel”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în această dimineaţă, potrivit Mediafax. ISJ Cluj a demarat o anchetă la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, după ce învăţătoarea Monica Chiorean a fost înregistrată cu un reportofon la ore în timp ce a strigat la un elev din clasa I şi l-a făcut nebun, tâmpit şi „jumătate de creier”.

Pe postul Realitatea Tv in  emisiunea domnului Rares Bogdan intitulata “Jocuri de Putere” a fost difuzata o înregistrare terifianta în care învăţătoarea îi spune unui copil de 7 ani: „Mă tu eşti nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă băiatule? Pune zero la rezultat. Mă tu eşti normal la cap? Mă tu eşti normal la cap, tu eşti întreg? Unde dracu ai văzut pus acolo? Tu nu eşti în stare să urmăreşti o dată cu noi? Mă tu eşti normal, mă băiatule (profesoara începe să ridice tonul)? Tu nu îţi poţi reveni la ritmul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare. Du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare! Incapabil să te concentrezi. Toţi sunt acolo (n.r. fac bine), dar el e pe nicăieri. A scris trei imbecilităţi pe prima coloană. Mă băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă mă capul? Vino dracului la catedră să te păzesc ca pe un copil mic. Jumătate de creier ce eşti! Adu-ţi scaunul să fii supravegheat ca bebeluşii. Bebeluş!”.

Liderii elevilor reclama aceasta nebunie materializata prin actiunea defaimatoare a invatatoarei cat si prin limbajul agresiv folositasemanandu-l cu un  comportament trivial, in care ”sistemul educaţional românesc continuă să promoveze nonvalori”  Consiliul Judeţean al Elevilor Cluj a dat un comunicat prin care condamnă comportamentul învăţătoarei de la Liceul ”Sigismund Toduţă”, umilirile şi injuriile aduse de aceasta unui elev de-al său din clasa I. Liderii elevilor clujeni cer demiterea învăţătoarei şi îi sfătuiesc pe părinţii elevului umilit să intenteze o plângere penală. ”Este inadmisibil ca învăţământul românesc să se confrunte cu nenumărate abuzuri asupra elevilor şi încălcări ale drepturilor acestora de către cadre didactice. Maltratarea elevului din înregistrare de către cadrul didactic Monica Chiorean reprezintă un exces de autoritate ce poate conduce la efecte grave asupra personalităţii şi formării elevului. Acest abuz dovedeşte faptul că elevii nu sunt consideraţi parteneri ai actului educaţional, ci sunt învăţaţi să se subordoneze, să se conformeze, să le fie frică de dascăli, de note şi de ceea ce nu ştiu. Aceşti elevi, învăţaţi să îşi umilească colegii, să se supună, se fie îngroziţi să îşi apere principiile sunt departe de a fi educaţi într-un spirit democratic sau cel puţin civilizat, ceea ce doveşte că sistemul educaţional românesc continuă să promoveze nonvalori şi să formeze generaţii de persoane care nu vor fi capabile să îşi exercite şi apere drepturile. În urma abuzului înfăptuit de doamna Monica Chiorean, Consiliul Judeţean an Elevilor Cluj solicită demiterea cadrului didactic.  În acest sens, Consiliul Judeţean al Elevilor Cluj îi îndeamnă pe părinţii elevului vătămat să intenteze  o plângere penală împotriva învăţătoarei Monica Chiorean, sub acuzarea de abuz în serviciu, şantaj şi hărţuire a minorului fără capacitate de exerciţiu”, se arată în comunicat.

Preşedintele elevilor clujeni, Vladian Muşat, spune că astfel de cazuri nu trebuie să rămână sub tăcere: „Vom avea o întâlnire cu conducerea şcolii pentru a cere clarificări cu privire la acest caz. Totodată, încurajăm elevii şi părinţii să sesizeze toate cazurile asemănătoare de abuz din partea cadrelor didactice sau în cazuri în care elevilor nu le sunt respectate drepturile în mediul şcolar”. Azi, după întâlnirea de dimineaţă avută cu directorul Liceului de Muzică ”Sigismund Toduţă”, Vladian Muşat a declarat că după data de 10 aprilie i se vor comunica concluziile anchetei comisiei şi sancţiunea pe care o va primi învăţătoarea. Vladia Muşat a amintit ca s-a întâlnit comitetul de părinţi al acelei clase unde a fost umilit elevul de 7 ani şi că un alt copil s-a transferat de la liceul de muzică. ”Nu se poate accepta o asemenea atitudine. Desfacerea contractului de muncă al învăţătoarei ar fi o sancţiune normală”, afirmă preşedintele CJ al Elevilor Cluj.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a declanşat o anchetă la Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, după ce o învăţătoare a fost înregistrată la ore în timp ce i se adresa jignitor unui elev de şapte ani. Invăţătoarea riscă să rămână fără slujbă după acest incident care, potrivit părinţilor, nu este unul izolat.

Un nou scandal a izbucnit în sistemul de educaţie clujean, după ce în presa locală au apărut înregistrări care arată că o învăţătoare de la Liceul de Muzică, Monica Chiorean, a jignit pe unul din elevii săi în vârstă doar şapte ani. Părinţii elevilor din clasa Monicăi Chiorean spun că acesta nu este un incident izolat, iar apoi au apărut şi alte înregistrări care arată că învăţătoarea i se adresa unei eleve cu calificativul de “hoaţă”. Învăţătoarea este acum anchetată de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Cluj. Ea riscă să fie dată afară. Reprezentanţii Consiliului judeţean al elevilor au cerut suspendarea ei. Mai mult, ei i-au sfătuit pe părinţii elevilor să depună şi o plângere penală împotriva învăţătoarei.

În opinia mea, pe lângă sancţiunea pe care o va da şcoala, părinţii au tot dreptul să depună şi plângere penală pentru abuz. Dacă aş fi fost în locul părinţilor, probabil că datorită instinctului aş merge şi în instanţă. Părinţii elevului jignit, care a fost transferat de câteva zile la o altă şcoală, spune că nu ştiu încă dacă vor depune plângere penală.

In mod evident comportamentul invatatoarei incalca mai multe legi dar si drepturi ale copilului consfitite de lege. In acelasi timp incalca codul deontologic al cadrului didactic si normele morale. Problema consta in faptul ca acest gen de comportament este manifestarea explicita a unui model comportamental intern al invatatoarei respective si al “valorilor” morale ale ei. Din pacate, este evident ca acest comportament al invatatoarei nu este doar in mediul scolar ci este internalizat, altfel spus asa se comporta ea de obicei. De aceea ii este foarte greu sa accepte ca greseste. In plus, acest comportament fata de copii este larg raspandit in Romania la adulti. Este considerat „normal”, ba chiar „dezirabil” de o parte din parinti. De ce? Pentru ca foarte multi adulti au fost „educati” exact asa de parintii lor in urma cu ceva timp. „Traditionala” bataie, critica, cearta copilului si apelarea lui cu cuvinte jignitoare este ceva considerat „normal”, ba chiar „necesar” pentru educarea copilului…

Din nefericire oamenii prefera sa nu vorbeasca despre aceste lucruri, ca si cum ar fi subiecte tabu, sau prefer sa le ascunda sau, si mai rau, sa le considere acceptabile sau chiar necesare. Copiii sufera enorm deoarece se simt in pericol si cel mai grav sunt traumatizati si terorizati. In plus, ei vor invata aceste comportamente si sunt sanse mari sa le duca mai departe si sa le aplice la randul lor in societate si propriilor copii. Ei au sanse mari sa devina adulti abuzatori, cu dispret fata de celalalt, prejudiucianti si agresivi.

Oare ce fel de viitor poate avea natiunea romana daca in prezent asa sunt formati copii nostri? Fenomenul violentei verbale si fizice la adolescentii de azi- atat de mediatizat- este un comportament invatat de la parinti si profesori, de la adultii din jur, inca din perioada celei mai fragede copilarii.

Inchei cu acea speranta ca acest caz nu se va mai repeat! Totodata cred c-ar fi cazul si ar cam trebui sa se faca tot ce este posibil pentru ca sa nu se perpetueze asemenea comportamente abuzive, violente sau ofensatoare astfel incat sa intrerupa lantul acestei transmiteri intre generatii

 

Sursa foto :www.romaniatv.net 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro