Criteriul National

Sistemul ne educa… ( XIII )

aprilie 05
09:24 2015

educatie_carte_biblioteca

MottoFirea omeneasca nu va da roade, cum nu da nici un cartof, daca va fi sadit si rasarit un sir prea indelungat de generatii in acelasi sol secatuit.” Nathaniel Hawthorne

 

Situatia dezastruoasa a sistemului educational din Romania se datoreaza mai putin volumului de informatie ce ar fi propus spre asimilare si covarsitor de mult lipsei de calitate a celor care au avut in maini soarta invatamantului romanesc dupa 1948.

Dupa ce au ajuns la „intelepciunea” de a reduce studiile liceale  la 10 ani si disparitia treptata a adevaratilor profesori de scoala interbelica, calitatea a mai trait in scoli doar prin oameni de mare valoare, multi autodidacti, care scoteau absolventi care se realizau oriunde in lume (chiar si in Romania), stiind si gramatica, si matematica, facand si sport.

Daca se va reduce si bruma de cunostinte care se mai sedimenteaza in creierele tinerei generatii de azi, in favoarea unor „abilitati de comunicare” (ca sa poata transmite, ca de regula onomatopeele si injuraturile cele mai grotesti existente ce par a fi de ajuns pentru cei mai multi), Romania va  risca sa dispara de pe harta culturala, stiintifica si chiar comunicationala a lumii.

Ce-ar fi sa reducem treptat numarul de elevi care continua liceul dupa invatamantul obligatoriu, sa selectam prin concursuri succesive acele cadre didactice care vor si pot sa educe (cu plata pe masura), iar pentru ceilalti sa refacem reteaua de scoli tip profesional, cu o alta structura, adaptata cerintelor de azi si, mai ales, de maine?

 

Sursa foto : ziarullumina.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo