Criteriul National

Sistemul ne educa… ( XV)

aprilie 07
08:20 2015

EducatieMotto „Educaţia este abilitatea de a asculta aproape orice lucru fără să-ţi pierzi răbdarea sau încrederea în tine.” Robert Frost

Dincolo de absolut toate considerentelr contabile, faptul că Ministerul Educaţiei are din ce in ce mai puţini bani reprezintă o veste deloc bună pentru calitatea actului de învăţământ din România. Această realitatea trebuie legată de faptul că fostul ministru Remus Pricopi  era adeptul ideii conform căreia „pentru a dezvolta sistemul educaţioanal românesc trebuie făcuţi mai mulţi paşi coerenţi, în concordanţă cu resursele financiare disponibile în fiecare an.” De exemplu, pentru 2014, ministerul şi-a propus finalizarea tuturor lucrărilor legate de reabilitarea infrastructurii şcolare, precum şi continuarea eforturilor de modernizare. Tot în bugetul pe 2014, executivul a prevăzut şi o creştere cu 10% a salariilor profesorilor debutanţi şi a asistenţilor universitari, măsură gândită să stimuleze rămânerea acestora în sistem.

În acelaşi timp, anul şcolar 2013-2014 a reprezentat tă începutul unui amplu program de digitalizare a învăţământului din România. Un prim pas în acest sens a fost deja realizat prin apariţia manualelor digitale, versiuni în format .pdf ale manualelor după care se desfăşoară activitatea didactică din şcoli. De asemenea, de anul şcolar viitor se doreşte ca toate clasele I şi a II-a să fie dotate cu cel puţin un calculator şi proiector sau cu un laptop şi un ecran de diagonală mare. Elevii, care conform regulamentului aprobat de minister vor putea să vină cu tabletele la şcoală, se vor conecta astfel printr-o reţea la calcualtorul profesorului. În plus, la începutul lunii decembrie, s-a semnat contractul privind implementarea proiectului “Internet în şcoala ta”. Scopul acestui contract, prin care vor achiziţiona în primul rând echipamente de comunicaţii, este de a realiza infrastructura necesară pentru ca aproximativ 2500 de şcoli din România, în principal din mediul rural, să fie conectate la Internet.

O altă faţetă complet ignorată până în prezent a fost cea a cercetării. Pe lângă lipsa acută de oportunităţi din această zonă, unul din motivele principale pentru care din România pleacă tineri bine pregătiţi în munca de cercetare este acela al salariilor mici din domeniu. Din acest motiv, guvernul a lansat recent un proiect intitulat Bursa Tânărului Cercetător, o iniţiativă prin care tinerii cu rezultate deosebite la olimpiadele naţionale şi internaţionale sunt sprijiniţi să îşi dezvolte cariere ştiinţifice. Absolvenţi de liceu care şi-au manifestat intenţia de a rămâne în ţară şi de a se angaja în laboratoare româneşti de cercetare vor primi o bursă în valoare totală de 15.000 de euro, sumă care poate fi suplimentată dacă tânărul va participa la la evenimente ştiinţifice internaţionale de referinţă în domeniul ales.

Toate aceste exemple nu fac decât să dovedească interesul pe care actualul executiv şi actuala conducere a Ministerului Educaţiei şi Cercetării îl acordă modernizării învăţământului care trebuie să devină mult mai important în ansamblul societăţii româneşti. Faptul că încet-încet se luptă pentru a se rezolva problemele financiare ale sistemului reprezintă un lucru îmbucurător, cu toate că încă este nevoie atât de mai mulţi bani cât şi de o cheltuire eficientă a acestora.

Sursa foto : smajo.nl

.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro