Criteriul National

Sistemul ne educa… ( XVI )

Sistemul ne educa… ( XVI )
aprilie 08
09:38 2015

Motto “Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat.” B.F. Skinner în revista „New Scientist” (21 mai 1964)

In acest episod as vrea sa aduc anumite lucruri in discutie deoarece se impun anumite corecturi, anumite directii care sa limpezeasca situatia sistemului educational de pe aici. Si, una dintre ele ar consta in faptul ca elevii claselor primare ar trebui să treacă de la calificative la note, iar profesorii să aibă salarii mult mai mari. Acestea au fost si sunt cererile de atatia ani ale tuturor cadrelor didactice, ale tuturor sindicaliştilor adresate acestui Sistem ce nu prea  intelege si asculta deloc!

Ca si actual cadru didactic imi doresc din tot sufletul ca educaţia să nu mai fie neglijată şi propun soluţii pentru problemele din învăţământ.Acestea ar consta in descentralizare, o programă şcolară nouă, decontarea navetelor, revenirea de la semestre la trimestre, sau schimbarea sistemului de notare pentru clasele primare.

Solutia ar veni logic prin anumite masuri ce include salarizarea cadrelor didactice precum şi imbunatatirea condiţiile de muncă ale acestora, unde există în momentul de faţă proiectul pentru legea salarizării unitare prin acordul pe care Guvernul l-a semnat cu semnat cu Federaţia din Învăţământ.

Profesorii sunt de parere că alocarea de fonduri mai mari pentru educaţie ar rezolva o parte din probleme.Dacă s-ar aloca fonduri suficiente învăţământului, problemele se vor rezolva parţial dar măcar ar fi un pas în acest sens.

Si cred ca sunt in asentimentul dumneavoastra cand pot sustine ideea conform careia pana si ministrul Educatiei ar vrea ca şi în România să existe suficiente locuri în şcolile publice cat si in cele profesionale.

Daca privim bine si-n alte parti,ca de exemplu prin Europa putem observa cum un procent important din absolvenţii de gimnaziu sunt orientaţi către liceele tehnologice, către şcolile profesionale.

Si ar trebui ca rolul sindicatelor din învăţământ sa nu fie unul pur decorative, obedient si formal.Ar necesita urgentarea  si propunerea unor proiect viabile de act normativ care ar presupune schimbarea sistemului de evaluare a elevilor, atât în timpul liceului cât şi la finalizarea studiilor.

În ceea ce priveşte modul de trecere de la o treaptă la alta, în opinia mea ar trebui să revină la examenele care erau cândva.Noi metodologii, o nouă lege pentru sistemul preuniversitar, un nou regulament pentru anii şcolari viitori plus cheltuielile elevilor din şcoală rămân probleme care nu şi-au găsit inca vreo rezolvare.

Sursa foto : www.immromania.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo