Criteriul National

Sistemul ne educa… (XVII)

aprilie 09
10:21 2015

educatie_apel-300x180

Motto „Radacinile educatiei sunt amare, dar fructul este dulce.” Aristotel

Acest episod il dedic, cu voia dumneavoastra celor ce tin acest Sistem in tiparele acestea extrem de rigide si de conservatoare.Pentru justete si din sentimentul de politete nu o sa nominalizez ci doar am sa expun ideile de-a dreptul retrograde ce se perpetueaza si au forta de a pune bariere oricarui factor in a progresa.

Sistemul educaţional actual porneşte de la următoarea presupunere: “ceea ce zice profesorul, îndrumat de curricula educaţională, este relevant în egală măsură pentru fiecare elev/student în parte”.

Practic nu mai e cazul sa amintesc „idealul”  promovării unui traseu destul de liniar al educaţiei, în care se introduc oameni de pe o parte a unei ţevi, are loc procesul transformaţional educaţional şi ies oameni capabili să muncească şi să conducă ţara.

Insa, fara sa devin ironic, va-ntreb „ati observat asa ceva in ultimii 25 de ani?” Nu de alta, dar realitatea e cam ceea ce putem vedea că nu ar fi…chiar aşa.

Presupunerea că toţi avem aceleaşi nevoie şi putem urma acelaşi proces educaţional este clar greşită din start.

Am sa si motivez. Ce vi se pare stimabililor? Este lucru probat in aceasta lume, in societate postmoderna ca fiecare copil are alte capacităţi obţinute genetic (IQ) sau determinate de mediu (EQ, SQ). Rezulta automat că fiecare copil are alte nevoi şi capacităţi şi relaţionează diferit sau cu mici diferenţe în funcţie de situaţia în care este pus.

Nu mai ştiu daca am avut curajul sa „dau cartile pe fata” si sa expun punctul meu cu argumente atat de solide, de necontestat.

Dar ceva ma determina sa nu stau pasiv si obedient observand directiile fara sens in care Sistemul prin oamenii sai devotati si zelosi vor sa ne educe. Chiar acum imi  amintesc cu mare plăcere un alt argument referitor la tot ceea ce sustin- Educaţia este ceea ce îţi rămâne după ceea ce termini cu şcoală.  Fara parafraze, însă esenţa cred că aici ar consta!

Ducand ideea mai departe as afirma si faptul ca profesorii nu ar trebui să-i înveţe pe copii, ci să îi educe. Sunt ferm convins ca si dumneavoastra imi puteti da dreptate deoarece este o oarecare subtilitate.Simplu, direct si fara pic de indoiala. E ca si cum ai încerca să înveţi pe cineva ceva, îi spui exact ceea ce cunoşti tu şi îi transmiţi uşor mecanic ceea ce ai de transmis.

Dar altfel stau lucrurile când educi pe cineva în schimb! Atunci îi dai libertate de decizie, îi oferi mentalitatea potrivită, pentru ca acesta să înveţe pe cont propriu, practic îl “potenţezi”, îi dai libertate de mişcare.

 

Sursa foto : www.finantare.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo