Criteriul National

Sistemul ne educa… (XX )

aprilie 12
11:18 2015

 

Cultura

Motto “Educatia este ceea ce supravietuieste dupa ce tot ce a fost invatat a fost uitat. ” Burrhus Frederic Skinner

 

Am ajuns si la al XX-lea episod din acest ciclu  denumit sugestiv ” Sistemul ne educa…” si parca avem impresia ca lucrurile nu au stat pe loc de când, cu ajutorul dumneavoastra si demersul meu am urmărit o anume „radiografiere” a unei „noi” evolutii in acest domeniu extrem de vitregit. Insa un anume gust amar ma incearca atunci cand constat ca mai mereu suntem predispusi sa „luam de bune” toate stirile si toate jurnalele cu care  ne simtim „informati”, „conectati” dar mai mereu…încătuşaţi.

Oare chiar nu conteaza faptul ca observam tanara generatie care creste sub ochii noştri şi respiră aerul atat de otrăvitor al deziluziilor şi încremenirii noastre, de-a dreptul fara sens în acest ridicol si trist spectacol ce ne incapatanam sa-l consideram „ABSOLUTUL”?

Avem aproximativ aceeiasi atitudine ostila a invatatilor, a fariseilor si saducheilor din timpul activitatii mesianice a Mantuitorului nostru Iisus Hristos in ceea ce priveste tanara generatie si „consideratia inalta” fata de potentialul juvenil…

Singurul nostru capital ce e capabil să ne regenereze sau să ne reseteze, merge acum, în şcoli alcătuite după „linia directoare” a Sistemului extrem de păcătos in care se inregistreaza de mai bine de 25 de ani… cele mai mari pierderi posibile.

In calitatea mea de profesor consider ca una dintre cele mai de succes lecţii predate acum este starpirea flagelului enumit plictis. Si acum sa nu va incruntati sau sa va speriati ca am adus in discutie una dintre „tarele” acestui mecanism ce se cam macina si nu are leac!

Propun altceva, cu totul diferit! Ca experiment, numai dacă , prin absurd am avea posibilitatea de a construi un aparat de măsurat timpii morţi în şcoli, cred ca ne-am ingrozi! Oare ati avea o cat de mica idee despre câte minute se consumă  în angajare şi în creştere personală?

Probabil ca „stalpii” Sistemului ignora aceste aspecte, ba chiar ne dispretuiesc si considera ca noi, profesorii am avea responsabilitatea de a-i anima si insufleti, insa aproba regulamente ce dau drepturi doar elevilor…

Dar, despre aceste lucruri va promit ca o sa avem timp sa le „tratez” pe viitor, asa cum se cuvine!

Stimabililor, daca am avea un indicator al irosirii de inteligenţă,  cred ca ar fi cel puţin la fel de cutremurător ca sunetul cifrelor din programul naţional de şpagă ce tot incercati (fara succes) sa va bateti in piept cu pumnul ca l-ati avea „in limite acceptabile!”

Si, daca tot v-am atatat si zgandarit as vrea sa va aduc aminte si de alt aspect referitor la  potenţialul mental, emoţional şi energetic, perfect şi natural aliniat cu prezentul al copiilor! Da, majoritatea  sunt mai inteligenţi, se lovesc, de mici, cu viteză şi intensitate de concepte, fenomene şi realităţi cu mult mai complexe decât ni s-au desfăşurat nouă, în copilărie, au un cu totul alt ritm de înţelegere, intuiţii şi învăţare în salturi de tip holistic, sincronizând mai multe simţuri şi percepţii. Tot ei sunt generaţia care caută relevanţa lucrurilor şi bucurie în tot ce fac. Pentru că nu le plac (asa cum ati incercat si cu mine , fara succes) stereotipiile şi clişeele,nu se destabilizează şi renunţă uşor, mai ales dacă sunt forţaţi, nerelevant, într-o direcţie sau alta.

In concluzie, sunt dificili şi greu de înţeles de aici, din colţul adulţilor crescuţi în paradigma lui „trebuie” şi a fricilor de-a dreptul conformiste. Pentru ei nu mai poţi construi şcoli din obligaţie. Se vor angaja în învăţare, doar dacă găsesc acolo plăcere, sens şi încântare. Ei sunt cumva generaţia care ne arată nouă cât de mult ne-am amânat noi fericirea personală, în promisiuni de viitor, din ce în ce mai îndepărtate.

 

Sursa foto : definicion.mx

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu