Criteriul National

Sistemul ne educa… (XX )

aprilie 12
11:18 2015

 

Cultura

Motto “Educatia este ceea ce supravietuieste dupa ce tot ce a fost invatat a fost uitat. ” Burrhus Frederic Skinner

 

Am ajuns si la al XX-lea episod din acest ciclu  denumit sugestiv ” Sistemul ne educa…” si parca avem impresia ca lucrurile nu au stat pe loc de când, cu ajutorul dumneavoastra si demersul meu am urmărit o anume „radiografiere” a unei „noi” evolutii in acest domeniu extrem de vitregit. Insa un anume gust amar ma incearca atunci cand constat ca mai mereu suntem predispusi sa „luam de bune” toate stirile si toate jurnalele cu care  ne simtim „informati”, „conectati” dar mai mereu…încătuşaţi.

Oare chiar nu conteaza faptul ca observam tanara generatie care creste sub ochii noştri şi respiră aerul atat de otrăvitor al deziluziilor şi încremenirii noastre, de-a dreptul fara sens în acest ridicol si trist spectacol ce ne incapatanam sa-l consideram „ABSOLUTUL”?

Avem aproximativ aceeiasi atitudine ostila a invatatilor, a fariseilor si saducheilor din timpul activitatii mesianice a Mantuitorului nostru Iisus Hristos in ceea ce priveste tanara generatie si „consideratia inalta” fata de potentialul juvenil…

Singurul nostru capital ce e capabil să ne regenereze sau să ne reseteze, merge acum, în şcoli alcătuite după „linia directoare” a Sistemului extrem de păcătos in care se inregistreaza de mai bine de 25 de ani… cele mai mari pierderi posibile.

In calitatea mea de profesor consider ca una dintre cele mai de succes lecţii predate acum este starpirea flagelului enumit plictis. Si acum sa nu va incruntati sau sa va speriati ca am adus in discutie una dintre „tarele” acestui mecanism ce se cam macina si nu are leac!

Propun altceva, cu totul diferit! Ca experiment, numai dacă , prin absurd am avea posibilitatea de a construi un aparat de măsurat timpii morţi în şcoli, cred ca ne-am ingrozi! Oare ati avea o cat de mica idee despre câte minute se consumă  în angajare şi în creştere personală?

Probabil ca „stalpii” Sistemului ignora aceste aspecte, ba chiar ne dispretuiesc si considera ca noi, profesorii am avea responsabilitatea de a-i anima si insufleti, insa aproba regulamente ce dau drepturi doar elevilor…

Dar, despre aceste lucruri va promit ca o sa avem timp sa le „tratez” pe viitor, asa cum se cuvine!

Stimabililor, daca am avea un indicator al irosirii de inteligenţă,  cred ca ar fi cel puţin la fel de cutremurător ca sunetul cifrelor din programul naţional de şpagă ce tot incercati (fara succes) sa va bateti in piept cu pumnul ca l-ati avea „in limite acceptabile!”

Si, daca tot v-am atatat si zgandarit as vrea sa va aduc aminte si de alt aspect referitor la  potenţialul mental, emoţional şi energetic, perfect şi natural aliniat cu prezentul al copiilor! Da, majoritatea  sunt mai inteligenţi, se lovesc, de mici, cu viteză şi intensitate de concepte, fenomene şi realităţi cu mult mai complexe decât ni s-au desfăşurat nouă, în copilărie, au un cu totul alt ritm de înţelegere, intuiţii şi învăţare în salturi de tip holistic, sincronizând mai multe simţuri şi percepţii. Tot ei sunt generaţia care caută relevanţa lucrurilor şi bucurie în tot ce fac. Pentru că nu le plac (asa cum ati incercat si cu mine , fara succes) stereotipiile şi clişeele,nu se destabilizează şi renunţă uşor, mai ales dacă sunt forţaţi, nerelevant, într-o direcţie sau alta.

In concluzie, sunt dificili şi greu de înţeles de aici, din colţul adulţilor crescuţi în paradigma lui „trebuie” şi a fricilor de-a dreptul conformiste. Pentru ei nu mai poţi construi şcoli din obligaţie. Se vor angaja în învăţare, doar dacă găsesc acolo plăcere, sens şi încântare. Ei sunt cumva generaţia care ne arată nouă cât de mult ne-am amânat noi fericirea personală, în promisiuni de viitor, din ce în ce mai îndepărtate.

 

Sursa foto : definicion.mx

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo