Criteriul National

Sistemul ne educa… (XXIV)

Sistemul ne educa… (XXIV)
aprilie 16
09:08 2015

funny 7Motto “”Educatia reprezinta un mai bun gardian al libertatii decat o coplesitoare armata.” Edward Everett

Educatia in viata celorlalti desemneaza o mare parte din aceasta perioada ca pe o etapa superioara. In fiecare zi toti invatam cate ceva nou, ne educam sau educam pe altii.

Nu cred ca are rost sa amintesc clisee de genul-“ educatia trebuie sa inceapa inca din copilarie, prin invataturile date de parinti,sau cu alte cuvinte -cei sapte ani de acasa!”. Totusi, cu aceasta educatie elementara, putem porni la drumul vietii , intampinand orice fel de probleme cu capul sus .

De douazecisipatru de episoade am tot urmat si dezbatut  “firul” educatiei primite la scoala, despre care parerile sunt impartite . Pe de o parte, scoala ne ajuta din punct de vedere cultural, invatand la diferite materii, astfel imbogatindu-ne cultura generala, dar pe de cealalta parte, nu se pune accent pe latura spirituala a elevilor.

Asa cum ati observant, aceasta educatie scoalara,mecanica are un impact negativ asupra creativitatii copiilor. Oare de cate ori nu observam copii mici care din orice prostioara, vad in ea ceva interesant, chiar inovator , jucandu-se cu ea de dimineata pana seara ?

Odata cu cresterea noastra si dobandirea unu anume grad de maturizare personala, creativitatea noastra este ingradita si pierdem din esenta lucruri esentiale. Educatia din actuala epoca postmoderna ne forteaza sa ne luam dupa un anumit tipar, sa fim toti la fel, sa stim toti acelasi lucru, insa din punctul meu de vedere nu aceasta conteaza cu adevarat in viata. De exemplu poti fi cel mai bun la matematica, romana, chimie, fizica, etc, insa daca esti o persoana antisociala, fara umor, fara creativitate , cunostintele tale nu te ajuta decat in domeniul practicat. Si, din nefericire aceste obiceiuri sunt larg raspandite in scoala romaneasca.

Fara sa dau solutii sau sa fiu concluziv, desi in faza incipienta educatia primita acasa are darul de a ne invata sa fim oameni si chiar sa ne comportam in societatea in care traim zilnic, educatia scolara nu vine in sprijinul educatiei primite acasa ingradindu-ne creativitatea si libertatea atat mentala cat si fizica dezvoltandu-le elevilor spiritul competitiv, care in loc sa lucreze ca o echipa , sa fie prieteni, sunt incurajati sa fie indivdualisti , cu „fiecare pentru sine.”

Sursa foto : www.ultima-ora.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo