Criteriul National

Sistemul ne educă… ( XXV)

aprilie 17
10:52 2015

formare

Motto „Inteligenta pare sa fie lucrul care ii permite unui om sa mearga mai departe in viata fara educatie. Educatia ii permite unui om sa mearga mai departe fara a face uz de inteligenta sa.”Albert Edward Wiggam

În opinia mea, orice act  educativ are ca scop pregătirea omului pentru viață. Aceasta –educația ar trebui sa reprezinte baza unei societăți dezvoltate. Insă, in conditiile “special” create de nenumarati factori fundația unei case nu este bună,ea cu siguranta ca se va dărâma. De aici rezultă ideea conform careia orice fel de comunitate ce nu este bine educate si nu doreste sa evolueze,intr-un tarziu nu tocmai indepartat se va distruge.

Educaţia se referă atât la însuşirea unor cunoştinţe teoretice, cât şi la un anumit comportament etic acceptat de societate. Aceasta nu ține doar de școală, liceu sau facultate. Consider că cea mai importantă educație o primim în primii ani de viață, așa zișii ,,cei 7 ani de acasă”, când părinții (sau unii dintre ei) încearcă să ne învețe bunele maniere (să salutăm, să respectăm, să ne cerem scuze, să stăm frumos la masă,etc).

După părerea mea, educația are la bază trei coordonate:

1.Respectul

2.Bunul simț

3.Bunele maniere

Probabil ca veti tresari si veti zambi amar cand veti lectura acest text! Nu de alta, dar valorile acestea au cam fost abandonate oarecum voit de majoritatea.

In concluzie, fara echivoc si demonstrat la modul practic este faptul ca degeaba se doreste si chiar se merge la o școală de prestigiu dacă  respectivul nu știe să îsi adapteze vocabularul în fucție de circumstanțe și îsi uita pana si… bunul simț acasă!

Sursa foto : www.movi.4botosani.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo