Criteriul National

Sistemul ne educa… (XXVII)

aprilie 19
06:14 2015

 

invatamant

Motto „ Citeste nu pentru a contrazice nici pentru a crede, ci pentru a cantari si a lua in considerare.” Francis Bacon

 

Cel mai recent exemplu nu poate decat sa confirme aproximativ tot ceea ce am scris pe acest subiect pret de douazecisisapte de episoade. In Nota de fundamentare a programului „Sprijin la Bacalaureat, acces la facultate”, Guvernul identifica o cauza de natura pedagogica a ineficientei liceului: „calitatea scazuta a serviciilor educationale furnizate in licee – elevii nu sunt pregatiti la un nivel satisfacator, ceea ce conduce la esec si abandon.”

 

Asadar, Guvernul recunoaste calitatea scazuta a serviciilor educationale din licee. Recunoaste astfel implicit faptul ca exista un curriculum depasit, baza materiala inadecvata, resursa umana deprofesionalizata si subfinantare cronica. Dar cati citesc o nota de fundamentare?

Zona de interventie gresit aleasa de catre guvernanti ar trebui sa ne intereseze pe toti cand este vorba de alocarea discretionara (nu toate scolile sunt eligibile) timp de sapte ani a unor bani din bugetul si-asa mic destinat educatiei.Zona de interventie ar trebui sa fie gimnaziul. Gimnaziul este punctul nevralgic si nu liceul.Cum ar putea cel mai iscusit profesor sa parcurga programa de liceu a oricarei discipline cand unul din doi elevi este analfabet functional?

 

Cand peste o treime dintre elevii ajunsi in licee au note sub cinci, liceul sau gimnaziul necesita interventia urgenta? Eu si multi, foarte multi profesori de liceu stim clar raspunsul. Si nu numai noi. Cum insa elevii de gimnaziu nu voteaza, nevoile lor sunt neproductive electoral si trecute intr-un plan secund.

 

E un cliseu sa spunem ca profesorii nu aleg aceasta profesie pentru a face bani multi. E e o realitate si faptul ca se iau multi bani pe meditatii. Se ocoleste intr-un fel ingenios raspunsul direct cu privire la salariile profesorilor. Omogenizarea mi se pare problema cea mai arzatoare a salarizarii din educatie. Si cel care munceste si cel care se face ca munceste, la vechime si pregatire similara, primesc aceiasi bani.

 

Salariile din invatamant sunt prea mici pentru cei ce muncesc si prea mari pentru cei care se fac ca muncesc, iar directorii de scoli nu sunt dispusi sa-si exercite rolul in acest sens.

 

Despre sistemul de „guvernare” al scolilor, despre exercitarea autonomiei acestora nici nu poate fi vorba. Exista comportamente inradacinate atat de adanc incat realitatea influentarii deciziilor de catre consiliul profesoral prin reprezentantii sai din consiliul de administratie prinde rar contur.

 

Din inertie absolut toti privesc directorul ca pe un sef cu autoritate deplina, desi legea le da dascalilor putere de decizie cu adevarat.

 

„Frica de directorul numit politic” se poate infrange prin simpla aplicare a prevederilor legale cu conditia existentei dezbaterii si implicarii in fiecare scoala.Atitudinea trebuie schimbata, nu legea.

 

Schimbarea de atitudine si generarea masei critice necesare pentru tranformarea sistemului nostru educational se lasa inca asteptate. Si, din pacate, „Educatia- prioritate nationala” ramane o lozinca pana cand educatia nu este eliberata de zodia nefasta a paradigmei electorale. Pana cand?

 

Sursa foto : verticalnews.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo