Criteriul National

Sistemul ne educa…(VI)

Sistemul ne educa…(VI)
martie 29
07:45 2015

 education1Motto  „Ceea ce dezvaluie celor intelepti si mascheaza de cei prosti lipsa lor de intelegere ” Ambrose Bierce

Toti oamenii ar trebui sa aibe sansa de a invata.

Si nu e o idee fara acoperire ci doar una ce o vreau sa fie nu numai amintita ci si pusa in aplicare.

Si nu intr-un mod improvizatoric sau “hei-rupistic”, asa cum atatia “ilustrii ministrii” au tot incercat sa desavarseasca intr-o maniera asa-zis buna, decenta , ce s-a dovedit a fi de foarte multe ori contrariul.

Nu este pentru nimeni un secret faptul ca in acest moment Romania este intr-o perioada destul de incerta.Vanatoarea de “vrajitoare” si de corupti intreprinsa cu succes de DNA plaseaza sistemul educational undeva pe plan secund. Pot exagera si eu, dar cand aflu si observ cum  “atatia intelectuali”, atatia “colectionari de arta” sunt luati la intrebari si suspectati, arestati …parca imi revin sentimente de incredere, de speranta ca ceva se mai poate produce pe viitor in aceasta tara. Deoarce mizeria ce s-a acumulat de mai bine de 25 de ani , lipsurile, greutatile, coruptia generalizata au cam paralizat acest vitregit sector de activitate. Si aici e vorba si de factorul economic, social, politic, cultural etc

Iar acum, inca nu se stie unde anume dorim sa mergem…Faptul cel mai interesant este dat de o anumita intentie, o anumita directie pe care doar o banuim.

Iar realitatea este una deziluzionanta…Nu trebuie sa ascundem evidenta! Oamenii sunt deceptionati, isi parasesc tara, arunca vina saraciei pe guvern, pe hotie, pe acest cripto-comunism, pe aceasta comunitate europeana sau pe orice altceva ce ii face sa se simta…”razbunati”….oarecum mai bine.

Ce ar fi daca starea de fapt din acest moment este cauzata de un lucru ceva mai putin vizibil, un lucru ce actioneaza de ceva timp si isi va arata efectele pentru multi ani de acum incolo- sistemul de invatamant, implicit nivelul de cultura al noilor generatii ce vor veni dupa noi.

Majoritatea  s-a nascut si a crescut in acest sistem educativ. Lipsiti de alternative au acceptat orbeste ce li s-a spus in “dulcele” stil leninist: “Invatati, invatati, invatati.”  Iar tacuti, obedienti fara reactie s-a acceptat fara niciun comentariu.

Cum si de ce nu li s-au predat lucruri importante, esentiale? Pai, de la inceputul scolii generale pana in primul an de facultate s- a inotat de-a dreptul haotic intr-o masa de informatie majoritar nefolositoare.

Si, pe final revin cu o idee ce rezida din toate aceste postari dedicate sistemului. Un sistem de invatamant performant este cel care asigură egalitatea de sanse in invatamantul obligatoriu si care promovează si premiaza excelenta in invatamantul superior.Cu toate acestea, din nefericire, soarta acestui sistem al invatamantului românesc este însă departe de a asigura toate aceste lucruri.

Sursa foto  : www.pasi.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo