Criteriul National

Sistemul ne educa…(VI)

Sistemul ne educa…(VI)
martie 29
07:45 2015

 education1Motto  „Ceea ce dezvaluie celor intelepti si mascheaza de cei prosti lipsa lor de intelegere ” Ambrose Bierce

Toti oamenii ar trebui sa aibe sansa de a invata.

Si nu e o idee fara acoperire ci doar una ce o vreau sa fie nu numai amintita ci si pusa in aplicare.

Si nu intr-un mod improvizatoric sau “hei-rupistic”, asa cum atatia “ilustrii ministrii” au tot incercat sa desavarseasca intr-o maniera asa-zis buna, decenta , ce s-a dovedit a fi de foarte multe ori contrariul.

Nu este pentru nimeni un secret faptul ca in acest moment Romania este intr-o perioada destul de incerta.Vanatoarea de “vrajitoare” si de corupti intreprinsa cu succes de DNA plaseaza sistemul educational undeva pe plan secund. Pot exagera si eu, dar cand aflu si observ cum  “atatia intelectuali”, atatia “colectionari de arta” sunt luati la intrebari si suspectati, arestati …parca imi revin sentimente de incredere, de speranta ca ceva se mai poate produce pe viitor in aceasta tara. Deoarce mizeria ce s-a acumulat de mai bine de 25 de ani , lipsurile, greutatile, coruptia generalizata au cam paralizat acest vitregit sector de activitate. Si aici e vorba si de factorul economic, social, politic, cultural etc

Iar acum, inca nu se stie unde anume dorim sa mergem…Faptul cel mai interesant este dat de o anumita intentie, o anumita directie pe care doar o banuim.

Iar realitatea este una deziluzionanta…Nu trebuie sa ascundem evidenta! Oamenii sunt deceptionati, isi parasesc tara, arunca vina saraciei pe guvern, pe hotie, pe acest cripto-comunism, pe aceasta comunitate europeana sau pe orice altceva ce ii face sa se simta…”razbunati”….oarecum mai bine.

Ce ar fi daca starea de fapt din acest moment este cauzata de un lucru ceva mai putin vizibil, un lucru ce actioneaza de ceva timp si isi va arata efectele pentru multi ani de acum incolo- sistemul de invatamant, implicit nivelul de cultura al noilor generatii ce vor veni dupa noi.

Majoritatea  s-a nascut si a crescut in acest sistem educativ. Lipsiti de alternative au acceptat orbeste ce li s-a spus in “dulcele” stil leninist: “Invatati, invatati, invatati.”  Iar tacuti, obedienti fara reactie s-a acceptat fara niciun comentariu.

Cum si de ce nu li s-au predat lucruri importante, esentiale? Pai, de la inceputul scolii generale pana in primul an de facultate s- a inotat de-a dreptul haotic intr-o masa de informatie majoritar nefolositoare.

Si, pe final revin cu o idee ce rezida din toate aceste postari dedicate sistemului. Un sistem de invatamant performant este cel care asigură egalitatea de sanse in invatamantul obligatoriu si care promovează si premiaza excelenta in invatamantul superior.Cu toate acestea, din nefericire, soarta acestui sistem al invatamantului românesc este însă departe de a asigura toate aceste lucruri.

Sursa foto  : www.pasi.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo