Criteriul National

Site-ul de investigații Bellingcat și 9 jurnaliști, declarați ”agenți străini” de Rusia / ”Consecințele, presupun, nu vor fi foarte plăcute” / Anchetele care dau dureri de cap Kremlinului – International

Site-ul de investigații Bellingcat și 9 jurnaliști, declarați ”agenți străini” de Rusia / ”Consecințele, presupun, nu vor fi foarte plăcute” / Anchetele care dau dureri de cap Kremlinului – International
octombrie 10
11:54 2021
Rusia a adăugat vineri în registrul său de „agenți străini” site-ul de investigații Bellingcat și nouă jurnaliști de la diverse publicații, scrie The Moscow Times.

Decizia a fost făcută publică la câteva ore după ce editorul ziarului independent Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru „apărarea libertății de exprimare în Rusia, în condiții din ce în ce mai dificile”.

Bellingcat, precum și site-ul independent de știri Caucasian Knot și jurnaliști, printre care corespondentul BBC Rusia Andrei Zakharov și jurnalistul Daniil Sotnikov de la Dozhd, au apărut pe listele Ministerului Justiției cu instituții media și persoane care „îndeplinesc funcțiile unui agent străin”.

Zakharov, un fost jurnalist de la fostul site de investigații Proekt, a dezvăluit la sfârșitul anului trecut povestea fostei amante a președintelui Vladimir Putin și a fiicei din relația extraconjugală a președintelui rus.

Proekt a fost forțat să se închidă în această vară, după ce a fost etichetat drept o organizație „indezirabilă”.

Jurnalist declarat ”agent străin”: Consecințele, presupun, nu vor fi foarte plăcute”

„Mă așteptam la această decizie în același mod în care ar trebui să se aștepte toți jurnaliștii independenți”, a declarat Sotnikov pentru The Moscow Times.

„Nu știu motivul exact pentru care am fost inclus, dar Ministerul Justiției nu ne spune de ce suntem incluși pe liste. Consecințele acestei decizii, presupun, nu vor fi foarte plăcute, cu toate declarațiile suplimentare și riscul unui dosar penal”.

Bellingcat, care este înregistrat în Olanda, a publicat investigații aprofundate privind otrăvirea criticului Kremlinului Alexei Navalny și a fostului agent dublu Serghei Skripal, dar și pe tema activității serviciilor secrete militare rusești în Europa.

Moscova a acuzat în repetate rânduri publicația că are legături cu serviciile de informații occidentale, afirmație pe care jurnaliștii săi o neagă.

Criticii Kremlinului spun că autoritățile se folosesc de legea privind „agenții străini” a țării pentru a duce o campanie împotriva presei independente în acest an, aproape toate cele câteva instituții de presă independente rămase în Rusia fiind adăugate la registru în ultimele luni.

Un jurnalist Bellingcat trăiește la Viena, sub protecția poliției

A fi declarat ”agent străin” nu este cel mai rău lucru ce i se poate întâmpla unui jurnalist care a supărat Kremlinul.

Unul dintre jurnaliștii Bellingcat, Christo Grozev, cel care a dezvăluit numele agenţilor FSB ce l-au otrăvit pe Navalnîi, trăieşte la Viena, fiind sub protecția poliției austriece.

Christo Grozev este păzitdupă ce autorități austriece și foști spioni ruși i-au transmis că viaţa îi este în pericol din cauza anchetelor sale.

„Nu mă tem pentru viaţa mea. Dar cred că vor încerca să mă omoare”, a reacționat jurnalistul.

Grozev spune că otrăvirile lui Navalnîi sau Skripal sunt doar câteva exemple dintre „numeroasele instrumente” de care dispune Kremlinul pentru eliminarea criticilor săi.

Jurnalistul de naţionalitate bulgară afirmă că utilizarea Noviciokului contra dușmanilor Kremlinului ar fi fost imposibile fără aprobarea lui Vladimir Putin.

Investigații Bellingcat care dau dureri de cap regimului Vladimir Putin

Echipă de asasini sub acoperire FSB l-a otrăvit pe Aleksei Navalnîi în august după ce l-a urmărit pe parcursul mai multor călătorii.

Dovedind cu telecomunicații și date de călătorie, Bellingcat relatează că echipa l-a urmărit în secret pe Navalnîi din 2017.

Operațiunea a început aparent după ce el și-a anunțat planurile de a-l confrunta pe Vladimir Putin în alegerile prezidențiale.

Agenții ruși despre ce l-au otrăvit pe Alexei Navalnîi l-au urmărit de asemenea pe poetul și jurnalistul Dmitri Bîkov înainte ca acesta să se îmbolnăvească grav cu simptome similare.

Dmitri Bîkov, la rândul său un critic vocal al lui Putin, a fost în comă timp de 5 zile după ce s-a îmbolnăvit la bordul unui avion în timp ce se afla într-un turneu de lectură în 2019, potrivit unei investigații publicate în luna iunie de jurnaliștii de la Bellingcat.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul