Criteriul National

Situația din Ucraina provoacă tensiuni în guvernul spaniol: Socialiștii le cer partenerilor de guvernare să se abțină de la declarații anti-Nato / Reacție neașteptată a opoziției – International

Situația din Ucraina provoacă tensiuni în guvernul spaniol: Socialiștii le cer partenerilor de guvernare să se abțină de la declarații anti-Nato / Reacție neașteptată a opoziției – International
ianuarie 25
16:02 2022
Socialiștii spanioli le-au cerut celor de la Unidas Podemos, partidul de stânga cu care formează coaliția de guvernare de la Madrid, să dea dovadă de „reținere” în privința declarațiilor făcute despre situația din Ucraina și să nu pericliteze relația Spaniei cu NATO, relatează Euractiv.

Isabel Rodríguez, purtătoarea de cuvânt al Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) le-a cerut luni membrilor Podemos să facă „un efort de reflecție, pedagogie și reținere” astfel încât declarațiile lor „să nu afecteze relațiile diplomatice” în contextul actualei crize geopolitice provocate de Rusia.

Potrivit agenției EFE, Rodríguez a subliniat însă că respectă opoziția puternică a Podemos față de trimiterea de către Spania a unei nave de război în Marea Neagră și a unor avioane de luptă dacă tensiunile continuă să crească.

Rodríguez a precizat că guvernul spaniol dorește o soluționare pașnică a crizei care poate fi obținută doar prin dialog.

Tensiuni în guvernul spaniol

În coaliția de guvernare de la Madrid au apărut divergențe puternice după ce premierul Pedro Sánchez a anunțat că Spania va trimite fregata „Blas de Lezo” în Marea Neagră și a anunțat că va trimite până pe 4 februarie avioane de luptă care să participe la o misiune NATO de supraveghere și descurajare în regiune.

„Suntem oameni ai păcii. Suntem devotați păcii, deescaladării conflictului, evitării unor exerciții militare în regiune, dialogului și diplomației”, a declarat ministrul pentru Egalitate, Irene Montero, membră a Podemos. Spania „este țara care spune ‘nu’ războiului”, a adăugat ea.

Pablo Iglesias, fostul secretar general al Podemos și vicepremier între ianuarie 2020 și martie 2021, a acuzat-o pe Margarita Robles, ministrul spaniol al apărării, că îi tratează pe spanioli ca pe „idioți” deoarece a justificat rolul NATO în această criză geopolitică.

„Am auzit-o pe ministra apărării spunând ceva ce alegătorii PSOE nu cred, că NATO a fost creată pentru a apăra pacea, comunitatea LGBTQ+, drepturile omului, democrația”, a spus el.

Podemos este partenerul junior în coaliția de la guvernare de la Madrid, socialiștii lui Sánchez deținând majoritatea portofoliilor din guvern.

Reacție neașteptată a opoziției

Între timp, Pablo Casado, liderul celui mai mare partid de opoziție din Spania, l-a acuzat luni pe Sánchez că a avut o „reacție exagerată” față de criza provocată de Rusia.

Reacția lui Casado, liderul formațiunii de centru-dreapta Partido Popular, este cu atât mai surprinzătoare încât partidul său și-a exprimat inițial susținerea față de participarea Spaniei la misiunea NATO. Însă Casado a criticat ulterior faptul că partidul său nu a fost informat cu privire la decizie înainte de luarea ei.

Isabel Rodríguez l-a acuzat luni pe Casado de „lipsă de loialitate față de țara sa”.

„Lui nu îi pasă de interesele Spaniei și este concentrat pe campania sa de autopromovare, de luptele interne din propriul partid, nu este deloc îngrijorat de interesele generale ale țării”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a socialiștilor.

Citește LIVETEXT pe HOTNEWS.RO ultimele evoluții ale situației din Ucraina:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul