Criteriul National

SOCANT! Reintroducerea pedepsei cu moartea genereaza reactii in spatiul european

aprilie 29
20:55 2015
  Intentia premierului maghiar Viktor Orban de a relansa o dezbatere privind reintroducerea pedepsei cu moartea in Ungaria a generat reactii dezaprobatoare in Uniunea Europeana.

 

Orban
Viktor Orban le-a spus reporterilor, marti, ca pedepsele existente pentru infractiuni serioase precum crima sunt „prea blande” si ca ceva trebuie sa fie facut pentru a remedia aceasta problema, arata editia online a ziarului Euractiv.

„Chestiunea pedepsei cu moartea ar trebui sa fie pusa pe agenda in Ungaria”, a spus Viktor Orban, la o saptamana dupa injunghierea mortala a unei functionare din orasul Kaposvar.

Rugat sa comenteze declaratiile presedintelui Ungariei , un purtator de cuvant al Comisiei Europene l-a citat pe comisarul pentru Afaceri Interne si Cetatenie, Dimitris Avramopoulos, ce a precizat in plenul Parlamentului European, la Strasbourg, ca „pentru Uniunea Europeana, pedeapsa cu moartea nu este niciodata raspunsul”.

„Prevederea interzicerii pedepsei cu moartea este unul dintre pilonii standardelor privind drepturile fundamentale”, sustine purtatorul de cuvant Christian Wigand, aratand ca nimeni nu ar trebui sa fie condamnat la moarte sau executat in Uniunea Europeana.

Chestionati pe tema referitoare la viitoarele consecinte in care Ungaria sau o alta tara UE ar reintroduce pedeapsa cu moartea, Wigand a mai precizat ca abolirea pedepsei cu moartea este o conditie pe care tarile candidate la aderarea la UE trebuie sa o indeplineasca inainte de aderare.

Intre timp, din surse demne de incredere am aflat ca pana si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a avut o conversatie telefonica cu Viktor Orban, pe aceasta tema.

Este inadmisibil si totodata regretabil ca asemenea idei pot „inflori” in mintile si in inimile acestor oameni politici. In secolul al XXI-lea asemenea radicalism nu-si are rostul. Nu de alta, insa in istoria Ungariei au existat asemenea porniri si calai ce, asemeni proverbului romanesc s-au si indeplinit!

Asadar, fara sa devin partinitor sau sa doresc raul acestei „minti luminate” al acestui „suflet ales”, prin intermediul acestei stiri imi permit sa-l avertizez pe Viktpr Orban ca trebuie sa aibe grija de ceea ce isi doreste deoarece „cine sapa groapa altuia…cade singur in ea!”

 

 

 

Sursa foto : [EPP/Flickr]

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo