Criteriul National

Societate si cultura – Codul bunelor maniere conteaza!

Societate si cultura – Codul bunelor maniere conteaza!
aprilie 13
15:32 2020

Maniere moderne, coduri de comportament, decoruri si reguli ale materiei de eticheta in fiecare cultura si societate – ele lumineaza si respecta experienta umana. Respectarea manierelor in viata si in societate este si ar trebui sa fie ,,misto”, chiar si intr-un cadru casual. Traditia de a onora si respecta pe ceilalti social sau cultural este o chestiune de buna forma. Desi nu este imediat evident, exista multe forme pe care manierele le iau si modalitati simple de a oferi respect unul pentru celalalt; mai ales pentru cei mai tineri sau mai in varsta decat noi insine (vezi Codul bunelor maniere – Foxi.ro). Indiferent daca esti de acord sau nu, liniile directoare exista. Au fost perfectionate intr-o perioada foarte lunga de timp, in timp ce societatea s-a confruntat de la bullying, bulversare si nepasare la indraznete, frumusete, amabilitate si preocupare. O preocupare comuna in trecut si in prezent este evitarea framantarii stigmatului social. Obsesiile despre cum aratam, cat cantarim, ce mancam, ce purtam, cum ne trateaza altii, cum e aranjat parul nostru, la ce restaurant mancam si modurile de transport pe care le alegem ar sugera ca inca nu am fost eliberati de asemenea griji impovaratoare.

Eticheta implica respectarea cerintelor formale care guverneaza multe tipuri de comportament in toate societatile si in toate culturile. Considerarea celorlalti ar trebui sa fie un comportament simplu, corect si adecvat in orice societate si in orice circumstante.

Multi oameni se intreaba ce s-a intamplat in ultimul deceniu, cu bun simtul si curtoazie? De ce se pare ca atat de multi oameni se infunda, oferind ofense continue altora? De ce unii parinti si profesori nu intaresc modelele de comportament la copiii lor, care fac viata placuta pentru toti?

A deveni parinte inseamna a-ti asuma responsabilitatea pentru o alta viata pana cand vor ajunge intr-un moment in care o pot gestiona singuri. Copiii trebuie sa inteleaga cum sa fie in societate, deoarece este important pentru succesul continuu si fericirea de-a lungul vietii. Un lucru pe care il stiu este ca, daca copiii nu au invatat amabilitatile comune inainte de a fi adolescenti, atunci devine din ce in ce mai dificil pe masura ce imbatranesc. Manierele conteaza!

Modul in care ne comportam in orice loc ar trebui sa se alinieze. Ascunderea unui comportament fals in spatele unei furnituri de ,,a fi profesionist” nu este niciodata acceptabila. Si acest lucru este la fel de adevarat pentru un presedinte, un executiv ca si pentru un politician, un comerciant, un barbat intr-o mina sau o femeie intr-un magazin de imbracaminte; este vorba si despre respectul sinelui si al celorlalti.

Sportul organizat ofera experiente valoroase de construire a echipei, importante pentru orice copil, deoarece inseamna sa aveti in vedere si sa respectati punctul de vedere al altuia. Este bine sa vedeti atat de multe persoane sportive care se intretin si consolideaza respectul jucatorilor tineri unul fata de celalalt. Ii ajuta pe copii sa invete cum sa accepte ca ceilalti sunt diferiti.

Adaugand valoare in maniere cum ar fi sa va amintiti pur si simplu sa spuneti „va rog” sau sa multumiti, sa va ridicati in transportul public pentru cineva mai in varsta sau cu mai multa nevoie decat dumneavoastra si da, chiar deschizand usa pentru altcineva. Indiferent daca este vorba despre un barbat sau o femeie care indeplineste aceasta sarcina simpla sau nu, este vorba de amabilitate si de fapt nu are nicio legatura cu problemele de gen. Un obicei care ofenseaza multe persoane in public este atunci cand oamenii casca, fara a-si acoperi gura. Aceasta actiune reflecta o nesocotire flagranta a altora, dar mai ales, este vorba de oprirea raspandirii bolilor transmise in aer.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

AbcSeo

AbcSeo

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul