Criteriul National

Sofia are 8 stații noi de metrou – International

Sofia are 8 stații noi de metrou – International
august 27
02:50 2020
Deschiderea oficială a primelor 8 stații ale celui de-al treilea tronson de metrou din Sofia a avut loc miercuri, în stația de metrou a Facultății de Medicină. Oficialități, designeri și constructorii traseului au fost invitați la ceremonia de inaugurare. Pentru cetățeni, noul tronson a fost deschis de la 14:00. În mod tradițional, utilizarea metroului e gratuită în prima zi de funcționare, potrivit Sega.bg.

Cele 8 noi stații poartă numele de „Krasno Selo” / Bd. „Țarul Boris III”, “Bd. „Bulgaria” pe bulevardul cu același nume, la intersecția cu Bd. „Ivan Geshov”. A treia stație este „Universitatea de Medicină”, intrările fiind pe Bd. „Praga” și str. „Sf. Georgi Sofiiski „. Următoarea stație de metrou est „NDK-2 ” (Palatul Național al Culturii) și la aceasta se ajunge de la Bd. Vitosha și Bd. Patriarhul Evtimii. Cea de-a cincea stație este la intersecția Bd. Patriarh Evtimii cu Bd. Vasil Levski. Urmează stațiile ”Orlov Most”, „Teatralna”, iar ultima este „Hadji Dimităr” după podul „Chavdar”, la începutul Bd. „Gen. Vladimir Vazov”, din strada Panaiot Hitov.

După cum a scris ziarul „Sega”, după inaugurarea celor 8 stații noi va fi posibil să se ajungă la toate cele 43 de stații cu un singur bilet. Noua traseu se intersectează cu tronsonul I și II în stația Universității Sofia și în stația NDK, trecând sub tunelurile magistralelor deja construite. La Universitatea Sofia, transferul va avea loc prin tunelul existent, cu trotuare mobile. La Palatul Național al Culturii, conexiunea este tot subterană și este prevăzută în cadrul pasajului existent la stația de metrou de la intersecția dintre Bd. Vitosha și Bd. Patriarh Evtimii. Nu este prevăzută nicio creștere a prețului pentru călătoriile cu metroul după lansarea primului segment al celei de-a treia magistrale de metrou.

După o serie de întârzieri și amânări ale inaugurării, în primăvara acestui an, primarul Sofiei, Yordanka Fandâkova, a anunțat ultima dată că primele opt stații ale celei de-a treia linii de metrou vor fi gata cel târziu în una august. Trenurile pe noua linie vor circula la fiecare 5 minute în timpul orelor de vârf, dimineața și seara. Vor avea același program ca și celelalte linii. După lansarea celei de-a doua etape a noii rute, în funcție de gradul de solicitare, se va decide dacă se va reduce intervalul de așteptare de 5 minute.

Prima și a doua etapă a celui de-al treilea tronson de metrou vor fi deservite de 20 de trenuri de metrou de tip Inspiro și Siemens. În urmă cu aproximativ 5 ani, municipalitatea din Sofia a negociat pentru acestea un preț total de 418 milioane de leva fără TVA, sau aproximativ 20,9 milioane de leva pe tren. Odată cu punerea în exploatare a celor 8 stații noi, lungimea metroului din Sofia ajunge la 48 km. Întreaga lungime a liniei 3 ar trebui să fie de 21 km, iar anul acesta vor fi finalizați 12 km. Astfel, începând cu anul 2021, lungimea totală a liniilor de metrou din Sofia va ajunge la 52 km, cu 47 de stații de metrou.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul