Criteriul National

SOLIDARITATE CRESTINA! Mii de rugăciuni pentru fraţii creştini din Orient vor fi înălţate!

august 14
10:05 2015

 

 Maine pe 15 august întreaga creştinătate este cuprinsă de taina „Adormirii Maicii Domnului” . Într-o lume în care absolut toti fanaticii vor să mutileze harta şi chipul lumii, sentimentul de solidaritatea pe care îl simţim şi ar fi uman să-l şi manifestăm deschis faţă de martirii contemporani este o comoară de dragoste şi pace pe care trebuie să o transmitem în toate zările atinse de molima intoleranţei şi a lipsei de respect faţă de semeni.

„Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii” (Ioan 13, 34-35).

Adormirea Maicii Domnului

In Apus, clopotele bisericilor şi catedralelor din Franţa vor suna, la ora prânzului, în semn de solidaritate cu creştinii persecutaţi din Orient, pe care Papa Francisc îi numeşte pe bună dreptate noii martiri ai zilelor noastre, „umiliţi, discriminaţi şi omorâţi din cauza devotamentului lor faţă de Evanghelie”. De la Paris, Vannes, Nancy şi până în sudul însorit al Franţei, la Fréjus, Toulon, Gap, Bayonne, Avignon şi Ajaccio, din Franţa şi până în Belgia, Elveţia, Luxemburg, Spania şi  Portugalia, lista bisericilor şi a catedralelor care vor suna clopotele cu ocazia celui mai mare praznic închinat Maicii Domnului (sărbătoare cunoscută în Apus sub numele de „Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului”), nu încetează să se îmbogăţească cu noi eparhii.

Mai mult, sirul impresionant va fi completat şi de singura biserică din oraşul Oran, în Algeria, al cărui unic clopot se va auzi mâine în văzduhul cerului presărat de atâtea semiluni… Catolicii francezi au fost îndemnaţi ca la sfârşitul liturghiei închinate acestei sărbători tainice, să se adune în faţa lăcaşurilor de cult şi să-şi exprime prin rugăciuni alese, sprijinul lor în semn de solidaritate cu creştinii persecutaţi fără milă în lumea întreagă, dar mai ales în Irak şi în Siria. Timp de câteva clipe, creştinii din Franţa şi nu numai îşi vor înălţa rugăciunile pentru pace într-un singur glas, cerând Fecioarei Maria, cea care este nădejdea şi folositoarea credincioşilor, izbăvirea celor neputincioşi, să-i aibă în pază pe toţi cei care sunt alungaţi de pe pământurile strămoşeşti şi persecutaţi din cauza credinţei lor, să mântuiască cetatea şi norodul, să aducă pace celor din războaie şi linişte celor înviforaţi, aşa cum frumos spunem rostind la ceas de taină Paraclisul Maicii Domnului.

Aceasta iniţiativa de a bate clopotele chiar de praznicul „Adormirii Maicii Domnului”, în semn de solidaritate cu creştinii din Orient, s-a răspândit imediat pe reţele de socializare purtând eticheta (sau hashtag-ul) #ChristianBells, declanşând o mobilizare rapidă a creştinilor din Franţa şi nu numai. Mesajul Monseniorului Jean-Clément Jeanbar, arhiepiscopul grec-melkit de Alep, în Siria şi a cardinalului Philippe Barbarin, arhiepiscop de Lyon lansat pe site-ul cotidianului Le Figaro a contribuit la promovarea acestei iniţiative care şi-a găsit ecouri chiar şi în ţările vecine precum Belgia, Luxemburg, Elveţia, Spania, Portugalia şi chiar în Algeria.

Sursa foto : www.ziare100.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo