Criteriul National

Șomajul tehnic sau activitatea la distanță? Cum este simțit impactul pandemiei COVID-19 de afacerile mici și mijlocii în România?

Șomajul tehnic sau activitatea la distanță? Cum este simțit impactul pandemiei COVID-19 de afacerile mici și mijlocii în România?
aprilie 21
12:38 2020

Șomajul tehnic sau activitatea la distanță? Cum este simțit impactul pandemiei COVID-19 de afacerile mici și mijlocii în România?

Din cauza situației mondiale provocate de epidemia Coronavirusului, industriile chiar și celor mai dezvoltate țări suferă pierderi majore. Dacă unele companii cu bugete mari au reușit să se reprofileze, afacerile mici și mijlocii încearcă să supraviețuiască, din greu, în lipsa solicitărilor venite din partea clienților și, prin urmare, în lipsa bugetelor pentru desfășurarea activităților. Consecințele carantinei și stării de urgență instituită de către autorități funcționează ca un domino care influențează fiecare afacere în parte.

șomaj-tehnic-1

Conform unui studiu efectuat de PwC România, circa 37% dintre afaceri și-au sistat total sau parțial activitatea, în timp ce 20% și-au scurtat lista de servicii și/sau au redus din personal, ceea ce a dus la un șomaj tehnic parțial, acesta atingând cifra de 27%.

Din dorința de a păstra numărul stabil de angajați, unele companii se mobilizează și apelează la diferite metode pentru a face față crizei pandemice mondiale. Astfel, 19% dintre afaceri nu și-au întrerupt activitatea și încă dețin capacitatea de a plăti salariile angajaților, dar prezintă o scădere a cifrei de afaceri cu 25%. Această cifră implică mai multe aspecte printre care scăderea vânzărilor, scăderea eficienței și performanței angajaților și/sau consecințele domino menționate anterior (întârzierea furnizorilor, probleme de ordin logistic sau de transport etc).

criza-afacerilor

Ce acțiuni întreprind angajatorii pentru a reduce costurile și a supraviețui?

Afacerile mijlocii se confruntă cu principala problemă, cea de ordin financiar. Aceștia sunt în căutarea diferitor metode de a reduce cheltuielile de întreținere și derulare a afacerii sale. Totuși, doar 11% dintre angajatori iau în considerare concedierile, restul fiind alarmați de pierderea autorității pe piață și își mobilizează angajații în vederea găsirea soluțiilor pentru a menține compania pe piață. În același context, unii au găsit soluții temporare, cum ar fi încurajarea concediului de odihnă sau a unui concediu fără plată parțial, sistarea angajărilor sau reducerea orarului de muncă.

Totuși, în această perioadă dificilă reușesc să supraviețuiască companiile care se adaptează rapid la schimbările pieței și la solicitările consumatorilor. Astfel, munca la distanță a devenit oportunitatea principală de care profită multe companii din România. Având competențe digitale elementare/avansate, angajații sunt îndemnați să continue îndeplinirea sarcinilor la domiciliu și să prezinte rapoarte de activitate. Totuși, există și afaceri care nu și-au mutat angajați pe remote din cauza specificului activității sale. Astfel, 18% dintre companii încă nu știu dacă vor aplica prevederile privind șomajul tehnic din varii motive, fie neclare, fie încă nu au analizat riscul care îi paște dacă ar face-o. În acest sens, au fost anunțate câteva măsuri care au scopul de atenuare a impactului în sectoarele afectate și de susținere a domeniile care vor fi suprasolicitate în această perioadă de criză.

ajutor-pentru-afaceri

Una din aceste măsuri este suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite pentru datoriile bugetare, rambursarea mai rapidă a TVA, suspendarea acțiunilor de control. În plus, s-a mers și pe amânarea termenului de depunere a declarațiilor fiscale pentru 25 aprilie 2020.

Pentru a da dovadă de solidaritate și empatie, afacerile din România s-au mobilizat și oferă ajutor celor care fac față cu greu acestor timpuri dificile. Una dintre aceste companii este agenția de SEO și digital marketing SEOLITTE care îndeamnă afacerile mici și mici mijlocii aflate în impas să nu piardă speranța și să-și treacă activitatea pe Online.

În plus, echipa agenției oferă 2 ore de consultanță gratuită celor care își doresc o promovare digitală calitativă. Seolitte – aliatul tău în marketing care vinde!

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul