Criteriul National

Sondaj – Cât de proşti ne crede oare Primăria? Nu a renovat Cazinoul în 15 ani şi anunţă că va renova Palatul Navigaţiei

Sondaj – Cât de proşti ne crede oare Primăria? Nu a renovat Cazinoul în 15 ani şi anunţă că va renova Palatul Navigaţiei
februarie 29
23:52 2016

imag articol

 

Constanţa suferă din păcate la foarte multe capitole, lucru evindet pentru toată lumea şi care nu mai are nevoie de prea multe explicaţii. Durerea şi mai mare esta că avem puţine şanse să facem paşi rapizi către un nivel civilizat de organizare şi locuire: administraţia a demostrat deja că are în multe posturi de conducere oameni grav incompetenţi (printre care si arhitecta sefă talentată în proiectarea chisoşcurilor de ziare), presa este focusată în mare parte pe problemele de corupţie şi alte contracte financiare iar zecile de mii de intelectuali ale Constanţei se mulţumesc cu statul la coadă la supermarket şi privitul la televizor. Foarte puţini sunt aceia care merg la spectacole, muzee şi care se implică în probelemele oraşului in plan ONG-istic, politic sau administrativ.

Campania care se apropie sau care a inceput demult demonstrează dispererea multor edili fosilizaţi de a-şi păstra scaunele cu orice preţ aşa că primăria vine cu fel de fel de propuneri dintre cele mai ciudate. Nu de mult timp a existat un scandal care a scos la iveală încă odată tragedia zonei istorice: câtiva tineri rupeau lemne din Palatul Navigatie şi pregateau un barbeque alături (detalii aici). Proprietara clădirii este primaria Constanta aşa că neîntreţinerea monumentului implică distrugerea lui. Monumentul fiind obiect de arhitectură de interes public, distrugerea lui presupune o raspundere penală. Într-o încercare disperată de a-şi curăţa imaginea, primăria a eliberat un certificat de urbanism (15 ron, adică valorează exact cât un chichilică în ghiveciul cu flori la grădiniţă) pentru renovare acestei bijuterii art-nouveau conform decalraţiei de astăzi a purtatorului de cuvant, dl Tramudana (căruia i-ar sta mai bine la Muzeul Antipa) pentru digi 24 Constanţa. Cam cât de idioti ne cred oare edilii să credem noi că vor reabilita acest monument, când nu au fost în stare sa reabiliteze măcar Cazinoul. Dar stupizeniile nu se opresc aici. După ce va fi renovat, să crape Ciacardel de ciudă, locaţia va servi ca sediu pentru ONG-urile oraşului. Întreţinerea unui monument este uriaşă în contrast cu bugetele modesete ale ONG-urilor care urmează să primească un sediu de lux. Monumentele au fost întotdeauna imaginea puterii de reprezentare, aşa că cel mai bine în respectiva clădire ar avea sediu o puternica companie navală pe lângă alte câteva ateliere ale artiştilor la parter şi alte câteva spaţii cu caracter cultural. Dar cine din administraţia care a ctitorit numeroase saloane erotice, şaormerii, cazinouri si alte amenajări de mare clasă în zona istorică să inţeleagă tragediile acestui oras?

Redactia Ziarului Criteriul National

imag-articol-

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo