Criteriul National

SOS economia mondiala – ce prevăd indicatorii din 2016 şi care sunt implicaţiile pentru România

SOS economia mondiala – ce prevăd indicatorii din 2016 şi care sunt implicaţiile pentru România
ianuarie 24
23:22 2016

In prima parte a anului 2016, economia mondiala a continuat evolutia puternic negativa inregistrata in 2015 si exista acum o probabilitate foarte mare ca situatia din China sa se extinda si sa avem din nou (similar cu anii 2008-2009) o criza economica globala de proportii. Un aspect foarte important este ca tensiunile nu mai sunt doar la nivelul pietelor financiare (burse, piata forex, etc…) ci se vad clar si in economia reala urmand ca efectele sa fie simtite de toata lumea.

44

Unul dintre indicatorii care masoara foarte bine (si rapid) activitatea economica internationala sunt indicii traficului maritim. Cea mai mare parte a comertului cu bunuri se desfasoara pe rute maritime asa ca traficul naval este un indicator foarte reprezentativ al activitatii economice. Plastic vorbind, traficul naval este „sangele economiei” – nu circula sange, nu exista activitate (economica) si nu se dezvolta nimic.

Mai sus este prezentata evolutia indicelui naval Harper Petersen&Co care masoara nivelul traficului international. Incepand cu jumatatea anului 2015 (declansarea crizei din China) indicele a avut o evolutie descendenta puternica. In toamna, datorita interventiilor autoritatilor Chineze, bursele de valori au avut o perioada de stabilitate dar evolutia economiei reale a continuat sa fie puternic negativa apropiindu-se la doar cateva puncte de minimul absolut inregistrat de acest indicator.

Care sunt implicatiile pentru Romania si cum ne va afecta ?

Pentru Romania sunt doua implicatii principale:

  • Un leu mai slab – in ultima perioada, guvernele Romaniei au crescut mult cheltuielile sociale si au redus taxele. Practic cheltuim mai mult decat castigam – acest lucru poate genera crestere economica mai puternica, dar este riscant in perioada de criza. Si in pietele financiare, atunci cand o tara devine mai riscanta prima „victima” este moneda sa.
  • Exporturi mai slabe – Primul sector economic afectat va fi cel al exporturilor. Toate firmele care exporta bunuri, chiar si in UE, vor simti o diminuare a cererii. In 2015 principalele cresteri in Romania au fost in constructii si in comertul cu amanuntul, sectoare care nu vor fi afectate in prima faza. Asta inseamna ca in Romania criza va lovi intarziat si riscam repetarea situatiei din 2008-2009. Atunci, criza financiara s-a declansat la nivel global in 2008 insa Romania a simtit puternic efectele abia in 2009-2010.
    • Primele semne ale unei noi crize – crestere somaj, scaderi salariale, reducere de activitate ar putea fi simtite in Romania cel mai devreme in a 2-a parte a anului 2016.

Din fericire, Romania nu are schimburi economice semnificative cu China si din acest motiv, cred ca tara noastra nu va fi afectata semnificativ. Sunt convins ca vom simti efectele acestei noi crize globale, insa, in acest moment este foarte putin probabil ca situatia sa fie la fel de grava ca cea din 2009.

Sursa foto  google.com

 

Radu Ciofu, 
Analist Financiar Senior
Admiral Markets Sucursala Romania, Str. Buzesti 74, Et.9
Bucuresti, Romania
Mobil:(+40) 758 046 789
Fix:(+40) 21 315 15 13
E-mail: radu.ciofu@admiralmarkets.com
Web: http://www.admiralmarkets.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro