Criteriul National

SOS economia mondiala – ce prevăd indicatorii din 2016 şi care sunt implicaţiile pentru România

SOS economia mondiala – ce prevăd indicatorii din 2016 şi care sunt implicaţiile pentru România
ianuarie 24
23:22 2016

In prima parte a anului 2016, economia mondiala a continuat evolutia puternic negativa inregistrata in 2015 si exista acum o probabilitate foarte mare ca situatia din China sa se extinda si sa avem din nou (similar cu anii 2008-2009) o criza economica globala de proportii. Un aspect foarte important este ca tensiunile nu mai sunt doar la nivelul pietelor financiare (burse, piata forex, etc…) ci se vad clar si in economia reala urmand ca efectele sa fie simtite de toata lumea.

44

Unul dintre indicatorii care masoara foarte bine (si rapid) activitatea economica internationala sunt indicii traficului maritim. Cea mai mare parte a comertului cu bunuri se desfasoara pe rute maritime asa ca traficul naval este un indicator foarte reprezentativ al activitatii economice. Plastic vorbind, traficul naval este „sangele economiei” – nu circula sange, nu exista activitate (economica) si nu se dezvolta nimic.

Mai sus este prezentata evolutia indicelui naval Harper Petersen&Co care masoara nivelul traficului international. Incepand cu jumatatea anului 2015 (declansarea crizei din China) indicele a avut o evolutie descendenta puternica. In toamna, datorita interventiilor autoritatilor Chineze, bursele de valori au avut o perioada de stabilitate dar evolutia economiei reale a continuat sa fie puternic negativa apropiindu-se la doar cateva puncte de minimul absolut inregistrat de acest indicator.

Care sunt implicatiile pentru Romania si cum ne va afecta ?

Pentru Romania sunt doua implicatii principale:

  • Un leu mai slab – in ultima perioada, guvernele Romaniei au crescut mult cheltuielile sociale si au redus taxele. Practic cheltuim mai mult decat castigam – acest lucru poate genera crestere economica mai puternica, dar este riscant in perioada de criza. Si in pietele financiare, atunci cand o tara devine mai riscanta prima „victima” este moneda sa.
  • Exporturi mai slabe – Primul sector economic afectat va fi cel al exporturilor. Toate firmele care exporta bunuri, chiar si in UE, vor simti o diminuare a cererii. In 2015 principalele cresteri in Romania au fost in constructii si in comertul cu amanuntul, sectoare care nu vor fi afectate in prima faza. Asta inseamna ca in Romania criza va lovi intarziat si riscam repetarea situatiei din 2008-2009. Atunci, criza financiara s-a declansat la nivel global in 2008 insa Romania a simtit puternic efectele abia in 2009-2010.
    • Primele semne ale unei noi crize – crestere somaj, scaderi salariale, reducere de activitate ar putea fi simtite in Romania cel mai devreme in a 2-a parte a anului 2016.

Din fericire, Romania nu are schimburi economice semnificative cu China si din acest motiv, cred ca tara noastra nu va fi afectata semnificativ. Sunt convins ca vom simti efectele acestei noi crize globale, insa, in acest moment este foarte putin probabil ca situatia sa fie la fel de grava ca cea din 2009.

Sursa foto  google.com

 

Radu Ciofu, 
Analist Financiar Senior
Admiral Markets Sucursala Romania, Str. Buzesti 74, Et.9
Bucuresti, Romania
Mobil:(+40) 758 046 789
Fix:(+40) 21 315 15 13
E-mail: radu.ciofu@admiralmarkets.com
Web: http://www.admiralmarkets.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo