Criteriul National

Soția medicului erou de la Piatra Neamț: Mi-a spus, înainte de a se sui în Ambulanță, că el este bine, ceilalți au ars / Era într-o stare de agitație, de oroare de ceea ce văzuse – Esential

Soția medicului erou de la Piatra Neamț: Mi-a spus, înainte de a se sui în Ambulanță, că el este bine, ceilalți au ars / Era într-o stare de agitație, de oroare de ceea ce văzuse – Esential
noiembrie 15
21:39 2020
Alina Denciu, soția medicului Cătălin Denciu, de la Spitalul din Piatra Neamț, care a suferit numeroase arsuri în timp ce încerca să-i salveze pe pacienții din secția ATI cuprinsă de flăcări, a povestit la Digi24 că, atunci când au reușit să vorbească la telefon, imediat după incendiul de la Terapie Intensivă, doctorul i-a spus că el e bine, ceilalți au ars.
  • „O tragedie. Am reușit să vorbesc un pic cu el, printre investigațiile care i se făceau, și ultima dată am vorbit cu el înainte de a se sui în Ambulanță. Și era încrezător că va fi bine. Nu am discutat despre ce s-a întâmplat, atât că el spunea: ”Eu sunt bine, ceilalți ardeau”. Era siderat de ceea ce se întâmplase și ce văzuse acolo. Nu pot să spun că era calm, era într-o stare de agitație, de oroare de ceea ce văzuse.
  • Soțul meu a lucrat timp de un an de zile la un spital din Bruxelles, la Anestezie. Și el mi-a spus că: vreau să rămân să practic această meserie să ajut românii, nu să mă duc în altă parte. Și din cauza asta a rămas în țară cu mine.
  • (Despre decizia autorităților române de a-l transporta în străinătate) Eu zic că este șansa lui. Asta am discutat cu toti colegii, și de specialitatea de Plastică și ceilalți. Trebuia musai să i se acorde șansa maximală, e suficient că i-au acordat minima șansă de a supraviețui într-un spital românesc făcându-și treaba. Măcar șansa de recuperare să o aibă.
  • El era un om care își făcea treaba. Nu stătea să comenteze… Era un om corect și spera la corectitudine și din partea celorlalți. Nu știu dacă eu ar trebui să-l caracterizez… când faci un asemenea gest, cuvintele sunt de prisos. Și cred că ar trebui întrebați pacienții pe care i-a tratat, și care îmi trimit mesaje peste mesaje de încurajare. Sper să fie bine.” – a spus Alina Denciu pentru Digi24.

Medicul Cătălin Denciu, rănit grav în urma incendiului care a izbucnit sâmbătă la Secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț, a fost transferat duminică la un spital din Belgia. El a suferit numeroase arsuri după ce a intrat în secția cuprinsă de flăcări, încercând să-i salveze pe pacienții intubați.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul