Criteriul National

Spălatul pe mâini împiedică transmiterea coronavirusului? Întrebări și răspunsuri – Coronavirus

Spălatul pe mâini împiedică transmiterea coronavirusului? Întrebări și răspunsuri – Coronavirus
februarie 15
11:49 2021
În primele luni de pandemie, experții în sănătate publică scoteau în evidență spălatul pe mâini ca mijloc de prevenire a infecției, iar guvernul britanic a lansat campania „Mâini, Față, Spațiu” de încurajare a oamenilor să se spele pe mâini, să poarte măști și să păstreze o distanță 2 m. Cercetările ulterioare au arătat că riscul cel mai mare provine însă de la particulele din aer, scrie The Guardian.

De ce ne-am concentrat pe spălatul pe măini?

Când se știau puține despre Covid-19, cercetătorii s-au concentrat pe obiectele contaminate – suprafețe ca balustradele pe care virusul ar putea o vreme să supraviețuiască fără o gazdă – deoarece alte boli ca norovirusurile se transmit pe această cale.

Cum se răspândește Covid-19?

Transmiterea de la suprafețe se poate întâmpla, dar vorbitul și tușitul par a juca un rol mult mai mare, deoarece emitem particule minuscule care conțin virusul. La interior, aceste particule pot persista minute sau ore, ceea ce a făcut Centrul american de control al bolilor (CDC) să propună săptămâna trecută ca oamenii să poarte două măști. Se spune acum că transmiterea de la suprafețe „nu se crede a fi calea obișnuită de transmitere a virusului”.

Răspândirea Covid-19 poate fi prevenită de spălatul pe mîini?

Deși sunt puține dovezi că obiectele contaminate ar avea un rol, nu există niciuna că virusul nu persistă pe suprafețe. Serviciul de sănătate publică din Anglia a pus spălatul pe mâini și curățarea obiectelor în capul ghidului actualizat publicat în această lună. Riscul de contractare a bolii prin atingere poate fi mai mic, dar el totuși există.

Există vreun risc din spălarea mîinilor prea des?

Pe lângă costurile substanțiale și eforturile de a da cu spray și de a șterge suprafețe în școli, transport public și în alte locuri, unii cercetători au exprimat îngrijorarea că bacteriile și virusurile ar putea deveni rezistente la dezinfectante. Oameni de știință de la University of Free State au descoperit bacterii rare care sunt rezistente la dezinfectantele din comerț în Africa de Sud.

Spălatul pe mâini previne alte boli?

Chiar dacă spălatul pe mâini poate avea un rol limitat în prevenirea transmiterii coronavirusului, există cercetări ample că reduce răspândirea răcelilor, gripelor, norovirusului și infecțiilor gastro-intestinale.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul