Criteriul National

Spania se confruntă cu o frondă a părinților înainte de deschiderea anului școlar – International

Spania se confruntă cu o frondă a părinților înainte de deschiderea anului școlar – International
septembrie 07
09:11 2020
În condițiile în care Spania se confruntă cu o explozie a cazurilor de Covid 19, numeroși părinți ezită sau chiar refuză să-și trimită copiii la școală. Și aceasta, în ciuda amenințărilor cu amenzi din partea autorităților, scrie AFP.

„Ca să înveți ai toată viața la dispoziție, dar nu ai decât o singură sănătate”, spune Aroa Miranda, mamă a doi băieți de 8 și 3 ani care nu vor merge la școală în această săptămână la Castellon de la Plana (est).

„Fac un experiment ca să vadă ce se va întâmpla, ca pe cobai”, afirmă această femeie de 37 de ani, aflată în prezent în șomaj.

„Pentru fiul meu de 8 ani, voi încerca să găsesc scuze, voi spune că e bolnav”, continuă Aroa, în condițiile în care școala este obligatorie în Spania de la 6 la 16 ani. Și-a retras de la grădiniță băiețelul de 3 ani.

Potrivit acesteia, masca obligatorie la școală de la vârsta de 6 ani și măsurile de distanțare nu vor fi suficiente.

„Dacă eu nu am voie să chem mai mult de zece persoane la mine acasă, nu înțeleg de ce fiul meu trebuie să fie cu alți 25 de copii într-o clasă”, argumentează femeia.

„Nu există risc zero”

De mai multe săptămâni, manifestații și petiții ale părinților se multiplică în Spania pentru a cere garanții sanitare în școli.

Potrivit unei anchete internaționale a institutului Ipsos publicată la sfârșitul lui iulie, opinia publică spaniolă este împotriva curentului înregistrat la vecinii săi.

O majoritate a respondenților din Spania se pronunță pentru reducerea numărului de zile de cursuri în format fizic iar un sfert preferă să aștepte între „4 și 6 luni” înainte de a-și trimite copiii la școală.

În fața acestei îngrijorări, autoritățile oscilează între mesaje de asigurare și amenințări cu sancțiuni.

„Școlile sunt mult mai sigure decât alte locuri chiar dacă nu există risc zero într-o pandemie”, a afirmat marți premierul Pedro Sanchez, „dar există un risc pe care trebuie să-l evităm: excluziunea socială”.

„Copiii nu pot trăi în bule”, a pledat și epidemiologul șef al ministerului Sănătăți, Fernando Simon. „Pot la fel de bine să ia virusului în parc, sau când își văd verișorii sau tatăl lor este contaminat la muncă”.

Într-o țară în care un sfert din populație trăiește sub același acoperiș cu o rudă de peste 65 de ani, potrivit unui sondaj din 2018, numeroși părinți se tem că își expun astfel rudele în vârstă.

„Vreau să respect legea, dar între a salva viața părinților și bunicilor mei și a-mi duce copiii la școală, nu am nicio ezitare”, afirmă Pablo Sanchez, un locuitor al Madridului, alături de cei cinci copii ai săi pe care preferă să nu-i ducă la școală.

„Să mă amendeze”

Aroa se teme și de consecințele economice ale unei contaminări a unuia dintre copiii săi. „Dacă va trebui să intrăm în carantină acasă timp de 15 zile din cauza școlii, soțul meu nu va mai primi niciun ban”, explică ea.

Ca răspuns, ministrul Securității sociale José Luis Escriva a evocat vineri posibilitatea de a oferi o indemnizație părinților copiilor aflați în carantină preventivă.

Spectru sancțiunilor planează de asemenea asupra familiilor refractare. Responsabilul pentru educație din regiunea Madrid avertiza la finalul lui august asupra unei posibile pedepse de „unu până la trei ani de închisoare”.

„Este întrebarea pe care ne-o punem cel mai mult în acest moment”, spune Pedro Caballero, președintele Confederației catolice a părinților de elevi, dar „nu știm să răspundem la ea” în fața vidului legislativ.

Ministrul Educației, Isabel Celaa, a comandat un raport asupra acestei chestiuni, fără a îndepărta posibile sancțiuni.

„Educația este un drept al elevilor, și nu al părinților” și „este obligația puterii publice de a impune respectarea acestui drept”, avertiza ea.

„Să-mi dea amendă, pentru mine cei mai importanți sunt copiii mei”, a replicat Aroa.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul