Criteriul National

Spațiu: Experții testează în Cipru echipamente pentru studiul rocilor de pe Marte – Stiinte fundamentale

Spațiu: Experții testează în Cipru echipamente pentru studiul rocilor de pe Marte – Stiinte fundamentale
noiembrie 28
00:55 2020
Experții internaționali în geologie testează echipamente în Cipru pentru datarea rocilor de pe planeta Marte, care are o geologie similară cu cea a insulei mediteraneene, au declarat vineri oficialii științifici, citați de AFP.

Acest proiect este „foarte inovator, deoarece nu au existat niciodată măsurători fiabile asupra vârstei rocilor de pe Marte efectuate de misiunile anterioare”, a explicat departamentul de studii geologice al guvernului cipriot, după întâlnirea de vineri între experți străini și ciprioți.

„Această întâlnire a abordat obiectivele programului spațial internațional, nevoile geologice și cele mai bune situri pentru proiect”, a continuat acesta, adăugând că „geologia munților Troodos are multe în comun cu stâncile pe Marte”.

Experții internaționali au sosit în Cipru mai devreme în noiembrie pentru a-și testa echipamentele în acest lanț montan care se ridică la aproape 2.000 de metri deasupra nivelului mării. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană.

Întâlnirea de vineri a fost prima care a implicat Organizația de explorare a spațiului din Cipru (CSEO) și Departamentul de studii geologice al guvernului cipriot.

Christodoulos Hadjigeorgiou, director interimar al acestui departament, a explicat că aceste discuții au fost destinate să împărtășească echipei internaționale cunoștințele din experților locali.

CSEO participă la un mare proiect internațional de cercetare pe Planeta Roșie, în colaborare cu alte trei țări europene, precum și cu Statele Unite.

Pentru șeful său George Danos, acest proiect „ilustrează încă o dată unicitatea geologiei țării noastre, care poate ajuta la pregătirea misiunilor spațiale către alte corpuri cerești”.

„Prin această cooperare, vom crea locuri de muncă pentru oamenii de știință din țara noastră și noi proiecte de cercetare în colaborare cu agenții spațiale internaționale”, a continuat el, citat de AFP.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul