Criteriul National

Spionaj în Vatican, hackerii chinezi s-au infiltrat în serverele Papei – International

Spionaj în Vatican, hackerii chinezi s-au infiltrat în serverele Papei – International
iulie 30
03:14 2020

O scrisoare de condoleanțe pentru moartea unui episcop chinez, semnată de cardinalul Pietro Parolin și trimisă prin e-mail către Holy See Study Mission din Hong Kong.

Potrivit companiei americane de monitorizare privată Recorded Future, e-mailul conținea un malware introdus de hackerii chinezi din gruparea RedDelta. După ce Hong Kong-ul a muşcat din momeală, pare că în luna mai, hackerii s-ar fi infiltrat în serverul Vaticanului, în timpul negocierii dintre Sfântul Scaun și China pentru reînnoirea acordului secret privind numirea episcopilor chinezi.Holy See Study Mission de la Hong Kong este considerată una dintre cele mai strategice misiuni ale Vaticanului din lume: acționează ca un birou de legătură cu eparhiile catolice din cele 33 de provincii din Republica Populară Chineză.

E-mailul trimis arhiepiscopului Javier Corona Herrera a fost semnat de arhiepiscopul Edgar Peña Parra, înlocuitor al Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun. Predecesorul arhiepiscopului Corona Herrera în misiunea de studiu din Hong Kong, croatul Ante Jozic, a fost foarte activ în negocierea cu Beijingul. Raportul Recorded Future, o companie privată americană cu sediul în Massachusetts, a fost publicat în New York Times, iar acum este postat pe site-ul Recorded Future.

O operaţiune foarte sofisticată, spun analiștii americani: dosarul electronic conținea o scrisoare cu antetul Secretariatul de Stat și un mesaj de condoleanțe pe care cardinalul Parolin (responsabil pentru diplomația Vaticanului) chiar l-ar fi putut scrie. Dacă scrisoarea utilizată pentru a da credibilitate e-mailului spionilor chinezi este autentică, va fi necesar să se stabilească cum a ajuns în mâinile hackerilor RedDelta de la Beijing.

Raportul întocmit de Recorded Future nu este doar tehnic, ci și foarte politic.Acesta urmărește lunga negociere între Sfântul Scaun și Partidul Comunist Chinez pentru a rezolva problema numirii episcopilor în China. Acordul provizoriu a fost semnat în 2018, iar condițiile au fost ţinute secrete. Un subiect despre care a scris recent în Corriere Massimo Franco, amintind că acesta va expira în septembrie, însă ar trebui prelungit și renegociat în 2021.

Recorded Future susține că intruziunea în serverul Vaticanului are ca scop furtul secretelor diplomatice în contextul noii negocieri.Revelația soseşte în mijlocul confruntării dintre Washington și Beijing, imediat după ce FBI-ul a denunțat enorma agresiune a spionajului chinez în Statele Unite. Desigur, distincția diplomatică dintre Sfântul Scaun și Partidul Comunist nu este văzută bine de către Mike Pompeo, care incită „lumea liberă” să construiască un zid împotriva lui Xi Jinping și a tovarășilor săi.

Cu toate acestea, potrivit New York Times, „nu există indicii care să ateste că administrația Trump este implicată în raportul privat privind atacurile cibernetice împotriva Vaticanului”.Consluzia Recorded Future este că atacul a fost condus de RedDelta, un grup de hackeri susținut de statul chinez. Aceeași tactică ar fi fost folosită și în alte operațiuni identificate în trecut. În cazul Hong Kongului, au fost descoperite însă noi tehnici și coduri care îngreunează identificarea sursei.

Miercuri, la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, în timpul unui briefing cu presa, a declarat că China „este un ferm apărător al ciber-securității” și a adăugat că pentru a face acuzații, „ar trebui aduse dovezi ample, în loc de simple conjuncturi”. (Rador)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul