Criteriul National

SRI a initiat o noua runda de promovare a propriilor interse pierdute prin divulgarea continutului protocoalelor clasificate toxice incheiate cu justitia si ale institutii publice

SRI a initiat o noua runda de promovare a propriilor interse pierdute prin divulgarea continutului protocoalelor clasificate toxice incheiate cu justitia si ale institutii publice
octombrie 06
17:18 2020

Marcel Vela, somat să acorde drepturile salariale ale polițiștilor

Copiii angajaților din sistemul de apărare și ordine publică nu au drepturi. Cel puțin aceasta este concluzia după ce MAI a decis că polițiștii nu beneficiază de majorare salarială în cazul închiderii școlilor, conform legii, dacă partenerele sau partenerii de viață nu lucrează în sistem sau în domeniul medical. Astfel, polițiștii sunt nevoiți să își lase copiii singuri acasă sau să plătească bone cu aproape tot salariul pe care îl câștigă.

Conducerea Sindicatului Polițiștilor Europol a cerut Ministerului Afacerilor Interne să reglementeze de urgență situația plății majorărilor salariale pentru angajații din sistem care au copii, în cazul în care celălalt părinte nu lucrează în sistemul de apărare și ordine publică sau în sistemul sanitar. Aceasta consideră că este o discriminare la adresa polițiștilor, care sunt obligați să își cheltuie tot salariul pentru plata bonelor. ”MAI vrea să fure banii părinților polițiști pentru că au trecut mai bine de 3 săptămâni de când copiii au început cursurile, iar sute de unități de învățământ, fie sunt închise, fie își desfășoară programul online sau redus, timp în care polițiștii, în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 147/2020, nu pot beneficia de zile libere. Ministerul Afacerilor Interne a tăcut mâlc în toată această perioadă, nu a venit cu vreun sprijin sau lămurire pentru inspectoratele generale aflate în subordine, ba mai mult, în cadrul unei videoconferințe ce a avut loc săptămâna trecută, a transmis șefilor structurilor de resurse umane și financiare să interpreteze în defavoarea polițiștilor prevederile actului normativ”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol. Potrivit actului normativ invocat, angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere pentru supravegherea copiilor. Totodată, în cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în unul dintre aceste domenii, doar unul dintre aceștia are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada în care unitățile de învățământ sunt închise.

Ordonanța, în mod deliberat, ambiguă

În Ordonanța Guvernului 147 a fost omis cazul în care soția sau soțul angajatului MAI lucrează în afara sistemelor de apărare și sanitar, lăsând loc de interpretare discreționară a ministerului. ”Ministerul Afacerilor Interne vine cu o interpretare care încalcă orice regulă a semanticii, concluzionând că, dacă unul dintre părinți lucrează în mediul privat sau în alt domeniu decât cel sanitar sau militar, chiar dacă va face dovada că nu a beneficiat de zile libere, părintele polițist nu va putea primi  această majorare de 75%. În acest caz  polițiștii sunt în situația în care  nu vor avea în grija cui să-și  lase copiii și nici nu vor avea posibilitatea angajării unei bone, întrucât prețul acestor servicii  încep de la 1.500 lei și depășesc uneori 3.000 lei. Mai mult, atât MAI, cât și Guvernul României, prin astfel de interpretări aduse în defavoarea polițiștilor, nu încearcă decât să destabilizeze economia și mediul privat, în condițiile în care acesta e vulnerabil și șubrezit de pandemia de coronavirus, iar prin acordarea liberelor angajaților din acest mediu, fie se creează un blocaj, fie acei angajați riscă să își piardă locul de muncă. Aceste măsuri disperate pentru a se face economie la bugetul de stat, nu reprezintă decât o palmă dată atât polițiștilor și cadrelor medicale, cât și angajaților și angajatorilor din mediu privat. Solicităm Ministerului Afacerilor Interne să vină de îndată cu precizări clare, documentate și asumate, pentru că polițiștii și copiii acestora au nevoie de suport”, se mai arată în comunicatul Sindicatului Polițiștilor Europol.

100 de lei pe zi

Sindicaliștii de la Europol ne spun că această majorare pentru neefectuarea zilelor libere în cazul închiderii școlilor ar însemna 100 de lei pe zi pentru un polițist. ”Din 14 septembrie MAI ba se spune că emite normele de aplicare ale Ordonanței, ba că nu le emite și iată că până în prezent nimeni nu și-a asumat nimic, decât verbal, în videoconferință. Este o situație tipică în Ministerul Afacerilor Interne, această fugă de asumare și răspundere atunci când este vorba de plata drepturilor salariale ale polițiștilor, așa cum au făcut și cu plata sporurilor pentru studii superioare. S-a creat o situație imposibilă, pentru că, dacă celălalt părinte lucrează în privat și îndrăznește să ceară zile libere pentru supravegherea copiilor riscă să își piardă locul de muncă. Ar trebui ca ministerul Vela, între ședințele foto cu animale, să se mai ocupe și de problemele polițiștilor”, ne-a declarat Marius Iconaru, secretar general al Sindicatului Polițiștilor Europol.

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul