Criteriul National

SRI își pune șef la SPP!

SRI își pune șef la SPP!
decembrie 21
18:49 2019

(Preluare National – Catalin Tache):
Așa după cum dezvăluiam chiar zilele trecute, soarta generalului Gheorghe Coșneanu în fruntea Secției Parchetelor Militare deja era pecetluită, urmând ca pe navetistul timișorean să nu îl mai apuce Anul Nou în funcție. Și iată că șeful statului a și apăsat pedala ”schimbului de linii” din sistem, operațiune pentru care și-a dat girul încă dinainte de alegerile prezidențiale. Astfel că Iohannis a semnat atât decretul de trecere în rezervă a procurorului șef al Secției Parchetelor Militare, cât și a adjunctului acestuia, generalul locotenent Ion Alexandru. Cel cu soția detașată când la Direcția Națională Anticorupție, când la Serviciul de Protecție și Pază. Și dacă tot a venit vorba de SPP, iată că planul de ”extragere” a generalului Lucian Pahonțu de la șefia serviciului pe care îl conduce tocmai din decembrie 2005 merge conform planului. Mai ales după ce oamenii președintelui l-au convins pe ”numărul doi” să se ”ceară singur” în rezervă! Iar odată cu plecarea din SPP a directorului adjunct Gabriel Crețu, schema deja se simplifică…
Ca să nu mai spunem că, în mod normal și generalul Daniel Ion Bălașa ar trebui să nu mai stea prea mult pe gânduri și să asculte sfaturile privind ”retragerea de onoare”, ca și în cazul lui Crețu… Deci SPP va rămâne și fără ”numărul trei”, strategia de retragere eșalonată a actualilor membri ai conducerii urmând a fi definitivată odată cu trecerea în rezervă a generalului Pahonțu. Cel care, după cum reiese din informațiile intrate în posesia noastră ar fi primit termen limită data de 1 martie pentru a-și definitiva actele de pensionare. Iar din acest moment miza cea mare nu mai este dacă pleacă sau nu Pahonțu, ci doar cine vine în locul lui! Mai ales că recenta suplimentare bugetară acordată de către ”guvernul meu” Serviciului de Protecție și Pază este făcută cu un scop precis. Și anume banii care urmează să fie primiți în plus vor fi strict folosiți în scopul demarării a noi angajări
Pentru că, pe lângă criza acută de personal – mai ales în domeniul conducătorilor auto, pentru a da doar un singur exemplu- este de așteptat ca SPP-ul să se confrunte cu o adevărată ”hemoragie” de oameni după plecarea lui Pahonțu. Mai ales din rândurile celor loiali actualului director. Astfel că sunt bani de angajări, numai că acestea vor fi efectuate direct de viitorul șef al SPP. Care, ”ghinion”, vine din zona de intelligence a Serviciului Român de Informații… Nominalizare de altfel absolut logică ținând cont de noua strategie de siguranță națională adoptată ”tacit” la Palatul Cotroceni și care prevede trecerea la un mult mai pragmatic bipolarism la nivelul întregului sistem.
Primele două propuneri!
Iar o nouă dovadă că se lucrează deja intens la planul de debarcare din fruntea Serviciului de Protecție și Pază este existența a deja două CV-uri pe masa de lucru a președintelui României. Este vorba despre un general care activează în chiar cadrul serviciului și care a rezistat cu stoicism ”contrelor” puse de Pahonțu și oamenii acestuia, dar și de un alt general, care ar putea poposi la șefia SPP-ului direct din ”pădurea” SRI. Fie și printr-o lovitură cu ”manta” unei detașări de la altă instituție. Însă ceea ce este cel mai important este că ambele propuneri de până acum sunt agreate în restul sistemului, mai ales că este vorba de oameni de intelligence, apropiați mai mult sau mai puțin oficial de Academia Națională de Informații a SRI-ului.
Iar în acest mod ar fi înăbușite definitiv și planurile unora de trecere a SPP-ului la Ministerul Afacerilor Interne, serviciul urmând astfel să-și continue activitatea și de acum înainte de sine-stătător. Atâta doar că va exista o binevenită ”supraveghere” pentru a nu se mai depăși fișa postului și ”matca strict constituțională”, ca până acum…

După Pahonțu, se ”încălzește” Hăpău!
Numai că operațiunea de schimbare a liniilor nu se va închide odată cu aruncarea ”balastului” de la șefia SPP peste bordul sistemului. Cu toate că retragerea generalului Pahonțu va fi fără îndoială o ”victorie istorică”, mulți așteptând să deschidă șampania odată cu trecerea în rezervă a acestuia.
Iar cum la DGPI situația este mai mult decât sub control, mai ales după ”surprinzătoarea” numire a lui Ovidiu Șandor drept subsecretar de stat în MAI, singura ”verigă slabă” care rămâne a fi eliminată este cea de la conducerea Direcției Generale de Informații a Armatei.
Și chiar dacă generalul Marian Hăpău trage probabil speranțe că se poate ascunde cât mai mult sub ”pulpanele civile” ale generalului Ciucă, nu trebuie uitat că actualul ministru al Apărării nu doar că se dovedește deja un politician uns cu toate alifiile, dar ”pe persoană fizică” are tot interesul unei bune colaborări inter-instituționale cu alte structuri loiale președintelui. Mai ales dacă vrea să meargă mai departe cu planul de a deveni premier al adevăratului ”guvernul meu”, cel care ar urma să fie instalat la Palatul Victoria înainte de alegerile locale. Că de anticipate oricum nu se mai pune problema…

Articolul SRI își pune șef la SPP! apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul