Criteriul National

START pentru Evaluările Naționale

START pentru Evaluările Naționale
mai 17
13:20 2015

Sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, vin cu o perioadă destul de aglomerată pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Aceștia vor avea de trecut prin focul Testărilor Naționale, programate pentru acestă perioadă de Ministerul Educației și Cercetării Științifice.

Crescător, dar bine stabilit, evaluarile vor începe de mâine cu elevii claselor a II-a, care se vor confrunta cu prima examinare din viața lor de elevi. Această primă zi, 18 mai, va aduce în prim-plan proba scrisă la Limba și Literatura Română adaptată programei în vigoare. Marți este rândul probei de citire la Limba Română, probă orală ce va aduce cu sine noi emoții, deoarece micuții nu vor avea în fața lor cadrul didactic de la clasă, ci un altul desemnat de către comitetul organizator. Așa va fi și pentru celelate probe, caci miercuri va intra în scenă Matematica, cea care va finaliza testarea copiilor de clasa a II-a. Tot marți, elevii minorităților naționale vor susține proba de scriere și citire la limba română, urmând ca joi, ei să susțină și o probă la limba maternă. Elevii clasei a IV-a vor începe sesiunea de evaluare din data de 26 mai, cu Limba Română, apoi pe 27 urmând să susțină examenul și la Matematică, iar minoritățile vor continua și pe 28 cu Limba Maternă. Următorii vizați, sunt elevii dintr-a VI-a, care pe 2 iunie vor susține Testarea Națională la Limba Română, iar pe 3 iunie la Matematică și Științe ale Naturii.

Conform metodologiei de examen, sălile unde se vor susține evaluările, vor fi sălile de curs ale elevilor în cauză, singura diferență fiind că la clasă va supraveghea, sau va evalua, după caz, un cadru didactic numit „administrator de test”. Sălile vor fi verificate în prealabil, ca niciun material didactic care să influențeze elevii, să nu fie prezent în timpul examenului, iar fiecare elev va primi testul pe care își scrie numele, prenumele și unitatea de învățământ.  Derularea, conform cu prevederile metodologiei, a examenului național va fi principala atribuțe a cadrului didactic supraveghetor, elevii neavând voie să comunice între ei sau să ceară ajutorul respectivului administrator de test.

 

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo