Criteriul National

Statele Unite promit „un răspuns militar masiv”

Statele Unite promit „un răspuns militar masiv”
septembrie 04
12:32 2017

Aceste declarații tranşante vin pe fondul situației globale destul de tensionate, dar și în cazul în care Coreea de Nord va amenința teritoriul american sau pe cel al aliaților săi. După ce Coreea de Nord  a testat cu succes o bombă cu hidrogen, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgență astăzi pentru a analiza noul test nuclear nord-coreean. 

mattis_63775000

Contextul declarațiilor

Prin vocea şefului Pentagonului James Mattis, s-a înțeles clar că orice amenințare la adresa SUA sau aliaților săi de către Coreea de Nord va fi întâmpinată cu un „răspuns militar masiv”. Comentariile sale au venit după o sesiune rapidă cu președintele Donald Trump  (”briefing) în ceea ce priveşte domeniul legat de securitate națională. Cei doi au discutat despre ultimul test nuclear nuclear al statului comunist.

Phenian-ul a declaat că a încercat cu succes o bombă cu hidrogen care ar putea fi încărcată pe o rachetă cu rază lungă de acțiune. Mişcarea a condus la numeroase voci din diplomația internațională ce au condamnat vehement acest lucru.

De altfel, în replică Coreea de Nord a respins sancțiunile ONU și presiunea internațională prin dezvoltarea de arme nucleare și testarea rachetelor care ar putea ajunge în SUA.

Replica americană

Vorbind cu reporterii adunați în afara Casei Albe, Secretarul Apărării, Mattis, a declarat că SUA a avut capacitatea de a se proteja,atât pe ea cât și pe aliații lor – Coreea de Sud și Japonia, adăugând că angajamentele au fost  precum ”fierul placat, forjat”. Termenul ales a fost acela de „ironclad”. „Orice amenințare la adresa Statelor Unite sau a teritoriilor lor – inclusiv Guam – sau ale aliaților noștri va fi întâmpinată cu un răspuns militar masiv, un răspuns atât eficient, cât și copleșitor”.

Donald-Trump

Cu toate acestea, oficialul american a mai a spus că speranța a fost legată de procesul dezarmării nucleare „pentru că nu privim la anihilarea totală a unei țări, și anume Coreea de Nord”. Consiliul de Securitate al ONU a organizat azi 4 septembrie o întâlnire de urgență pentru a discuta un răspuns internațional, potrivit misiunii SUA. Între timp, președintele Trump a avertizat că America ar putea să nu mai tranzacționeze cu nici o țară care face afaceri cu nordul peninsulei coreene.

Ce s-a întâmplat?

Prima sugestie ca aceasta sa fie provocată de un experiment nuclear în regiune a apărut atunci când echipamentele seismologilor au  început să preia graficele unui cutremur de pământ provocat artificial în zona in care Coreea de Nord a efectuat teste nucleare , cu o zi înainte, duminica.

Studiul geologic al SUA a făcut posibil demonstrarea faptului că acel cutremur a avut magnitudinea de 6,3 grade. Ministrul japonez de externe Taro Kono a declarat că nu există nicio îndoială că acest test a fost cel de-al șaselea test nuclear produs de Coreea de Nord, numindu-l de „neiertat”. Apoi mass-media de stat nord-coreeană a infirmat orice producere a ” vreunui cutremur.”

dictator langa bomba

Presa din regimul dictatorial comunist nord-coreean a susținut totuși  faptul că ”s-a muncit la cel de-al șaselea și cel mai puternic test nuclear”, detonându-se o bombă cu hidrogen care ar putea fi încărcată pe o rachetă cu rază lungă de acțiune.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a fost imortalizat  cu ceea ce a spus mass-media de stat că ar fi fost un nou tip de bombă cu hidrogen. Bombele cu hidrogen sunt mai puternice de multe ori decât o bombă atomică. Ele folosesc fuziunea – fuziunea atomilor – pentru a elibera cantități uriașe de energie, în timp ce bombele atomice utilizează fisiunea nucleară sau împărțirea atomilor. Analiștii spun că pretențiile nordului ar trebui tratate cu prudență, dar că această capacitatea nucleară progresează în mod clar. Oficialii din China, unde explozia a fost simțită ca uncu tremur au declarat că efectuează teste de radiație de urgență de-a lungul graniței cu Coreea de Nord.

Diplomația internațională cere sancțiuni aspre

Președintele coreean Moon Jae-in  a solicitat răspunsul „cel mai puternic posibil”, inclusiv sancțiunile noi ale Consiliului de Securitate al ONU pentru a „izola complet” țara. Coreea de Nord a organizat un „exercițiu de foc”, duminică, simulând un atac asupra amplasamentului nuclear al unor poziții din nord rămase neidentificate, au afirmat oficialii militari.

Exercițiul a cunoscut o rachetă Hyunmoo de la suprafață la suprafață, iar rachetele sol-aer trase de jeturile avioanelor F-15K au lovit ținte în Marea de Est, cunoscută și sub denumirea de Marea Japoniei, potrivit șefilor de stat ai comitetului, citat de știrile agenţiei Yonhap .

Între timp, China și-a exprimat dorinţa de”condamnare puternică” și a declarat că statul „ignorase opoziția larg răspândită a comunității internaționale”. Rusia a cerut tuturor părților implicate să țină discuții, spunând că aceasta este singura modalitate de a rezolva problemele peninsulei coreene.

Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat că noul test „nesăbuit” a reprezentat o „amenințare inacceptabilă pentru comunitatea internațională”. Ea a cerut liderilor mondiali să se unească pentru a opri „acțiunile destabilizatoare” ale Coreei de Nord.

Urmarea experimentelor

Oficialii sud-coreeni au declarat că cel mai recent test a avut loc în provincia Kilju, unde se află situl de testare nucleară. „Cutremurul artificial” a fost de 9,8 ori mai puternic decât cutremurul din cel de-al cincilea test din nord, provocat în septembrie 2016, a afirmat agenția meteorologică de stat. Deși experții au cerut prudență, acest lucru pare a fi cel mai mare și cel mai de succes test nuclear din Coreea de Nord până în prezent, iar mesajul este clar. Coreea de Nord vrea să demonstreze că știe ce înseamnă o capcană nucleară credibilă.

_97650023_north_korea_nuclear_tests_624map_sept-v1-3

Concluzii

Cel de-al șaselea test nuclear din Coreea de Nord – probabil cel mai mare de până acum – transmite un semnal politic clar. În ciuda semnalelor și amenințărilor administrației Trump din Washington și a condamnării aproape universale din întreaga lume, Phenian-ul nu se va opri sau nu va restrânge activitățile sale nucleare. Îngrijorător, de asemenea e faptul că autoritățile comuniste sugerează că acesta este un program care progresează pe toate fronturile, la un ritm mai rapid decât se așteptau mulți.

Până în prezent, toate eforturile de a exercita o presiune asupra Coreei de Nord – sancțiuni, izolare și amenințări militare – nu au reușit să determine Phenian-ul să înceteze cu aceste experimente periculoase. Ar putea fi mai mult? Desigur, însă, cea mai gravă presiune economică ar putea afecta regimul și-l pot împinge spre catastrofă – ceva la care China deja dorește să îl facă. Restrângerea șidescurajarea vor deveni teme de actualitate, iar acum în prim plan, pe măsură ce lumea își ajustează politica de a încerca să răstoarne programul de înarmare al Phenian-ului , vor dori să cunoască la ce grad de perfecționare a ajuns Coreea de Nord.

Cu toate acestea, nu există nici un semn că China dorește să vadă că „o firmă va depăși” viitoarele sancțiuni ale ONU, care recent au stopat exporturile de fructe de mare și minereuri de fier, pe lângă cărbunele și mineralele care sunt deja interzise trecerii frontierei . Este demn de remarcat că acest test a avut loc la fel cum președintele chinez a fost pe punctul de a saluta cu o mână pe lideri mondiali la summit-ul Brics de acum trei zile, desfășurat pe coasta de est a Chinei. Chiar și pentru mass-media controlată de stat va fi greu să ignorăm faptul că omul lor a fost înăsprit și jenat de aliatul și vecinul său , aproape universal ostracizat.

hqdefault

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Sursa foto : Economica.net,REUTERS/KCNA,YouTube

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo