Criteriul National

Statele Unite stochează informaţii încă pe „arhaicele” dischete

Statele Unite stochează informaţii încă pe „arhaicele” dischete
mai 26
13:32 2016

Pentru a coordona arsenalul lor de rachete balistice amplasate oriunde pe planetă și bombardiere nucleare, SUA încă mai folosesc computerele de la începutul anilor 1970, un sistem învechit care funcționează cu 8-inch pe floppy disk-uri. Aceste dezvăluiri oarecum jenante au apărut într-un raport al Oficiului de Responsabilitate al Guvernului, echivalentul Curții de Conturi, care a avut un bilanț al echipamentelor informatice învechite din partea guvernului federal.

dischete 1

 

Mai multe tipuri de departamente și agenții nu sunt introduse într-adevăr în secolul al douăzeci și unulea, dar niciunul ca Departamentul Apărarii, Sistemul Strategic automat de comandă și control (SACCS),care coordonează utilizarea armelor nucleare cu ajutorul unui calculator IBM seria-1 folosește discuri floppy de 8 inch, „un obiect care era deja învechit când discoteca era încă populară.”Acest tip de calculator a fost la modă în anii 1976 , când Gerald Ford era preşedinte la Casa Albă .

IBM seria 1

GAO le numesc „sisteme moștenite ” , literalmente fiind dintr-o altă epocă pe care nimeni nu a reușit vreodată să o înlocuiască . Un purtător[tor de cuvânt al Pentagonului, a explicat de ce computerele preistorice sunt încă utilizate în clădirea federală : ” Sistemul este încă operațional , deoarece , pentru a rezuma , încă mai funcționează . ” El a adaugat că ” ia în considerare preocupările riscului de uzură morală a discurilor ce trebuie să fie înlocuite cu un sistem digital , până la sfârșitul anului 2017 ” .

Dincolo de cazul ușor al perturbării a tuturor acestor arme nucleare, GAO a fost surprins de faptul că tocmai guvernul federal plin de viață se află într-un alt secol, tehnologic vorbind. În fiecare an, Washington-ul cheltuiește 80 de miliarde de dolari pentru „tehnologia informației”. 75% din această sumă este alocată pentru „menținerea funcționării sistemelor existente”, iar restul este destinat pentru ca să se modernizeze. De aici și întârzierea, ilustrată de situația din alte ramuri guvernamentale, cum ar fi Departamentul de Trezorerie, care foloseşte „un limbaj de asamblare de calculator, care datează din 1950, de obicei, asociat cu hardware-ul acelei epoci.” Departamentul de Comerț, inclusiv sistemele de monitorizare meteorologice  rulează cu Windows Server 2003, pe care Microsoft nu-l mai foloseşte. De asemenea,Departamentul de Securitate Internă și al Justiției, inclusiv unele zone a bazei de date principale pentru sistemul penitenciar imens din SUA utilizează limbajul arhaic de programare COBOL.

Sursa foto  ADAM BUTLER/AP

Prof.Dr Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo