Criteriul National

Statul Islamic a revendicat recentul atentat din Bagdad

Statul Islamic a revendicat recentul atentat din Bagdad
mai 01
15:49 2016

Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atacul cu bombă care a avut loc sâmbătă în capitala irakiană Bagdad soldat cu cel puţin 21 de morţi şi peste 40 de răniţi, informează Associated Press.

attentat-Bagdad

Conform agenției Reuters care citează surse din cadrul poliției,  bilanţul victimelor acestui atac revendicat de reţeaua Stat Islamic este de 19 morţi şi 48 de răniţi.O a doua explozie ar fi avut loc în apropiere de un punct de control al miliţiei şiite din cartierul Dora al capitalei irakiene, atacul sodându-se cu moartea a două persoane şi rănirea altor trei, a mai informat poliţia. Acest al doilea atac nu a fost revendicat.

Potrivit Ministerului irakian de Interne, atacul ar fi vizat civili şiiţi care îşi făceau cumpărăturile într-o piaţă din aer liber în care erau vândute fructe, legume şi carne în cartierul Nahrawan.

Pe de altă parte, în anunţul făcut de Statul Islamic şi în declaraţiile unor oficiali locali se sublinia faptul că atentatul i-a vizat pe mai mulţi pelerini şiiţi care mergeau spre altarul sfânt Kadhimiyah din Bagdad.

Agenţia de ştiri afiliată reţetei Stat Islamic Amaq, citată de Reuters, a anunţat că un miliant a condus un camion încărcat cu trei tone de explozibil în cartierul Nahrawan din Bagdad, în apropiere unui grup de pelerini şiiţi, care se îndreptau spre altarul Kadhimiyah din Bagdad pentru a comemora opt sute de ani de la moartea imamului Moussa al-Kadhim.

Statul Islamic e responsabil pentru aproape toate de aceste tipuri de atac , neavând baze fixe la sud de Bagdad , deoarece forțele guvernamentale și milițiile aliate au lansat un atac împotriva jihadiștilor încă de la sfârșitul anului 2014.În orașele aflate încă sub controlul acestor extremiști , tensiunile interne aparent sunt în creștere dar și penuria de aprovizionare se resimte acut . Potrivit experților , luptătorii Statului Islamic vor recurge la atacurile sinucigașe împotriva civililor ca auto-proclamatul ” Califat ” să continue să-și piardă influența .

Sursa foto : www.reuters.com

Redacţia ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo