Criteriul National

Statul român a iniţiat demersurile pentru ratificarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice

Statul român a iniţiat demersurile pentru ratificarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice
iunie 02
09:14 2017

 

România a iniţiat demersurile pentru ratificarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, în prezenţa ministrului Teodor Meleşcanu cât şi aa secretarului general adjunct pentru Afaceri Juridice al ONU Miguel de Serpa Soares. Acordul de la Paris este intrat în vigoare încă din data de 5 octombrie 2016 şi va deveni operaţional după anul 2020.

melescanu-610x300

În cadrul ceremoniei, şeful diplomaţiei române a arătat că formularea şi implementarea concertată a strategiilor privind dezvoltarea durabilă şi schimbările climatice, la nivel naţional, corespund angajamentului României ca stat membru UE şi ONU, precum şi obiectivului nostru de a contribui activ la implementarea mecanismelor Acordului. Înaltul oficial ONU a subliniat că ratificarea de către România a Acordului de la Paris privind schimbările climatice reprezintă recunoaşterea contribuţiei importante a ţării noastre pentru menţinerea acestui domeniu pe agenda internaţională şi consolidarea cooperării între statele lumii în abordarea acestui fenomen, se arată într-un comunicat MAE, potrivit portalului de ştiri news.ro.

Totodată, ministrul Teodor Meleşcanu a avut o altă întrevedere şi cu secretarul general adjunct al ONU- domnul Amina Mohammed- în cadrul căreia a subliniat importanţa angajamentelor asumate de către statele care au adoptat Agenda 2030, în ceea ce priveşte eliminarea sărăciei şi a foametei. De asemenea, alte puncte sensibile au fost reiterate şi totodată au fost amintite în cadrul acestei întâlniri deosebit de importante. Dintre acestea se evidenţiază combaterea inegalităţilor şi a injustiţiei, precum şi adoptarea unor măsuri active privind protecţia mediului înconjurător, în concordanţă cu cele trei domenii ale dezvoltării durabile: economic, social şi mediu.

paris-agreement_thumbnail_ro

În cadrul întâlnirii la nivel înalt s-a subliniat faptul că politica naţională de cooperare pentru dezvoltare reprezintă principalul instrument prin care România, ţinând cont de calitatea de stat membru al Uniunii Europene şi donator de asistenţă oficială pentru dezvoltare, cu condiţia ca statul român să îşi îndeplinească angajamentele privind dezvoltarea durabilă asumate în plan extern.

La rândul său, secretarul general adjunct al ONU-domnul Amina Mohammed şi-a exprimat aprecierea pentru depunerea instrumentului de ratificare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, precum şi pentru atenţia constantă acordată de România implementării Agendei 2030 privind dezvoltarea durabilă.

ONU

Chestiunile păcii şi securităţii internaţionale au fost abordate de către ministrul afacerilor externe în întâlniri separate cu secretarul general adjunct pentru afaceri politice-domnul Jeffrey Feltman şi cu secretarul general adjunct pentru operaţiuni de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix. Au fost abordate temele de interes prioritar pentru România, respectiv întărirea capacităţilor ONU în domeniul misiunilor de menţinere a păcii, cooperarea dintre ONU şi organizaţiile regionale în asigurarea păcii şi securităţii internaţionale, precum şi creşterea profilului Consiliului de Securitate ca for de prevenire şi acţiune proactivă în soluţionarea situaţiilor de criză, precizează sursele oficiale din cadrul MAE, citate de news.ro.

În acest context, interlocutorii au salutat interesul manifestat de România pentru o implicare activă în acţiuni de diplomaţie preventivă şi mediere prin intermediul ONU. De asemenea, înalţii demnitari europeni au luat în considerare  rolul pe care România îl deţine în asigurarea stabilităţii regionale şi aportul substanţial şi diversificat adus de ţara noastră de-a lungul timpului în misiunile de pace ale ONU.

În cadrul acestei vizite prelungite, ministrul Teodor Meleşcanu a avut o întâlnire bilaterală şi cu domnul Miroslav Lajcak, în noua calitate de Preşedinte al Adunării Generale. Cei doi oficiali au discutat despre necesitatea promovării unui multilateralism eficace, cu recunoaşterea rolului central al ONU.

Consolidarea acestor contacte şi iniţierea unui dialog aprofundat la nivelul ONU de către şeful diplomaţiei române corespund obiectivului prioritar al României de creştere a vizibilităţii candidaturii României la Consiliul de Securitate în rândul statelor membre ONU, se mai arată în comunicatul oficial remis agenţiilor de presă internaţionale.

cop-paris-

Sursa foto etoday.kz,InvesTenergy,Consilium – Europa.eu,Aktual24

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo