Criteriul National

Stilul mediteranean de design interior: 5 caracteristici importante

Stilul mediteranean de design interior: 5 caracteristici importante
ianuarie 13
18:22 2022

Locuințele amenajate în stil mediteranean sunt perfecte pentru oricine apreciază spațiile simple, dar scăldate în rafinament și bun gust. Acest stil a devenit tot mai iubit în rândul designerilor și al proprietarilor de case care își doresc să creeze interioare primitoare, calde, atemporale, moderne, cu parfum de vacanță și multă relaxare. Află care sunt cele mai importante caracteristici ale acestui stil și poate îți vei amenaja și tu casa la fel.

Multă lumină naturală și vedere spre exterior

Aceasta este o caracteristică definitorie a stilului mediteranean și cea care îl face să fie atât de special. Ferestrele sunt mari și permit luminii naturale să pătrundă în voie. De asemenea, într-o casă mediteraneană cu terasă se folosesc inclusiv uși înalte, transparente, care dau spre exterior și care fac legătura dintre interior și exterior una discretă. O casă mediteraneană cu terasă va fi pusă în valoare foarte bine atunci când din interior terasa este vizibilă și ușor accesibilă, ca o prelungire a spațiului imobilului.

Spațiul interior este aerisit

Aglomerarea nu are loc într-un interior mediteranean unde ceea ce contează este relaxarea. Spațiul este atent planificat astfel încât să fie primitor pentru toți membrii familiei, dar și pentru musafiri. Se acordă atenție zonelor comune și opțiunilor de relaxare, motiv pentru care poți include în decor o masă mare, fotolii de relaxare și canapele confortabile.

Accent pe minimalism

În decorul mediteranean, deseori, vei observa cum grinzile sunt lăsate la vedere pentru un efect original. De asemenea, piatra pentru pereți și gresia sau lemnul de esență tare pentru pardoseală sunt preferate. Poți permite încadrarea în decor a imperfecțiunilor naturale ale pereților, pentru că acest lucru va aduce un plus de textură întregii imagini.

În funcție de preferințe și de climă, poți alege pardoseală din lemn masiv sau stratificat ori gresie cu un model impresionant. Pentru a obține un aspect unitar, rămâi la același tip de pardoseală pentru un spațiu mai mare, cum ar fi livingul și bucătăria din imediata apropiere. Tot legat de pardoseală, dacă nu vrei ca aceasta să rămână goală, poți folosi covorașe cu țesături plăcute la atingere, din materiale naturale și care să aibă culori calde.  

Finisaje naturale

Privit îndeaproape, stilul mediteranean de design interior se împarte în trei categorii principale: Renaștere italiană (cu arcade), Renaștere spaniolă (cu linii simple și curate) și stilul mediteranean modern (cu planuri spațioase și deschise).

Interioarele amenajate în stil mediteraneană abundă în finisaje naturale, iar acest lucru le face să fie atât de apropiate de ideea de vacanță, natură, aer liber și relaxare. De aceea, poți folosi o mulțime de materiale naturale cum ar fi lemnul, ratanul, teracota, bambusul, cimentul, fierul forjat, piatra sau ceramica.

Pentru textile, completează cu elemente din bumbac și in în culori neutre, calde. Desigur, pe acest fond atât de liniștitor, merg bine și niște culori de accent, cu nuanțe care reflectă natura. De exemplu, poți alege un colțar mare, albastru marin precum oceanul, verde smarald ca iarba crudă sau galben, precum tonurile de aur ale soarelui.

Obiecte decorative rustice

Interioarele în stil mediteranean se caracterizează și prin obiecte sculpturale rustice, de epocă sau artizanale. De exemplu, poți folosi diverse coșuri împletite pentru suporturi, boluri în stil tradițional, vase antichizate. Și mobilierul poate fi adus din această sferă, cu materiale naturale precum iuta, lâna, răchita, paiele sau sforile împletite. Toate acestea vor crea un aspect natural într-un spațiu deschis, relaxant și primitor.

Stilul mediteranean de design interior propune un amestec special între arhitectura spaniolă și cea italiană, cu influențe și materiale naturale, cu pereți și finisaje în culori calde, cu mobilier sau obiecte decorative contrastante, în nuanțe inspirate de natură. Toate acestea creează un cadru deosebit în care poți să te simți ca în vacanță chiar la tine acasă.  

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul