
Locuințele amenajate în stil mediteranean sunt perfecte pentru oricine apreciază spațiile simple, dar scăldate în rafinament și bun gust. Acest stil a devenit tot mai iubit în rândul designerilor și al proprietarilor de case care își doresc să creeze interioare primitoare, calde, atemporale, moderne, cu parfum de vacanță și multă relaxare. Află care sunt cele mai importante caracteristici ale acestui stil și poate îți vei amenaja și tu casa la fel.
Multă lumină naturală și vedere spre exterior
Aceasta este o caracteristică definitorie a stilului mediteranean și cea care îl face să fie atât de special. Ferestrele sunt mari și permit luminii naturale să pătrundă în voie. De asemenea, într-o casă mediteraneană cu terasă se folosesc inclusiv uși înalte, transparente, care dau spre exterior și care fac legătura dintre interior și exterior una discretă. O casă mediteraneană cu terasă va fi pusă în valoare foarte bine atunci când din interior terasa este vizibilă și ușor accesibilă, ca o prelungire a spațiului imobilului.
Spațiul interior este aerisit
Aglomerarea nu are loc într-un interior mediteranean unde ceea ce contează este relaxarea. Spațiul este atent planificat astfel încât să fie primitor pentru toți membrii familiei, dar și pentru musafiri. Se acordă atenție zonelor comune și opțiunilor de relaxare, motiv pentru care poți include în decor o masă mare, fotolii de relaxare și canapele confortabile.
Accent pe minimalism
În decorul mediteranean, deseori, vei observa cum grinzile sunt lăsate la vedere pentru un efect original. De asemenea, piatra pentru pereți și gresia sau lemnul de esență tare pentru pardoseală sunt preferate. Poți permite încadrarea în decor a imperfecțiunilor naturale ale pereților, pentru că acest lucru va aduce un plus de textură întregii imagini.
În funcție de preferințe și de climă, poți alege pardoseală din lemn masiv sau stratificat ori gresie cu un model impresionant. Pentru a obține un aspect unitar, rămâi la același tip de pardoseală pentru un spațiu mai mare, cum ar fi livingul și bucătăria din imediata apropiere. Tot legat de pardoseală, dacă nu vrei ca aceasta să rămână goală, poți folosi covorașe cu țesături plăcute la atingere, din materiale naturale și care să aibă culori calde.
Finisaje naturale
Privit îndeaproape, stilul mediteranean de design interior se împarte în trei categorii principale: Renaștere italiană (cu arcade), Renaștere spaniolă (cu linii simple și curate) și stilul mediteranean modern (cu planuri spațioase și deschise).
Interioarele amenajate în stil mediteraneană abundă în finisaje naturale, iar acest lucru le face să fie atât de apropiate de ideea de vacanță, natură, aer liber și relaxare. De aceea, poți folosi o mulțime de materiale naturale cum ar fi lemnul, ratanul, teracota, bambusul, cimentul, fierul forjat, piatra sau ceramica.
Pentru textile, completează cu elemente din bumbac și in în culori neutre, calde. Desigur, pe acest fond atât de liniștitor, merg bine și niște culori de accent, cu nuanțe care reflectă natura. De exemplu, poți alege un colțar mare, albastru marin precum oceanul, verde smarald ca iarba crudă sau galben, precum tonurile de aur ale soarelui.
Obiecte decorative rustice
Interioarele în stil mediteranean se caracterizează și prin obiecte sculpturale rustice, de epocă sau artizanale. De exemplu, poți folosi diverse coșuri împletite pentru suporturi, boluri în stil tradițional, vase antichizate. Și mobilierul poate fi adus din această sferă, cu materiale naturale precum iuta, lâna, răchita, paiele sau sforile împletite. Toate acestea vor crea un aspect natural într-un spațiu deschis, relaxant și primitor.
Stilul mediteranean de design interior propune un amestec special între arhitectura spaniolă și cea italiană, cu influențe și materiale naturale, cu pereți și finisaje în culori calde, cu mobilier sau obiecte decorative contrastante, în nuanțe inspirate de natură. Toate acestea creează un cadru deosebit în care poți să te simți ca în vacanță chiar la tine acasă.