Criteriul National

Stratificarea socială, prezentă în comunitățile din Epoca Bronzului (Studiu) – Arheologie

Stratificarea socială, prezentă în comunitățile din Epoca Bronzului (Studiu) – Arheologie
octombrie 14
04:57 2019
Istoria umanității este, din păcate, împletită cu inegalitatea. Cele mai timpurii civilizații, sumerienii, egiptenii, aveau pături sociale care îi puneau pe unii în poziții mai bune decât pe alții. Însă un fapt asumat de mult timp este cel potrivit căruia înainte de Atena și de Imperiul Roman, în societăți care s-au dezvoltat cu aproape 2.500 de ani în urmă, structurile sociale umane erau relativ simple – existau cei care erau la putere și cei care nu erau. Un studiu publicat joi în Science sugerează că lucrurile nu erau atât de simple, scrie Scientific American.

Cu aproximativ 4.000 de ani în urmă, la începutul Epocii Bronzului și cu mult timp înainte ca Caesar să vorbească în Forum, familiile umane aflate în poziții sociale diferite aveau relații apropiate, iar elitele trăiau cu cei din clasele sociale inferioare. Se pare că societățile umane timpurii operau cu un sistem complex de clasă, care se transmitea din generație în generație.

Analizând ADN-ul a peste 100 de schelete antice dintr-un cimitir de lângă Augsburg, Germania, cercetătorii au determinat sexul și gradul de rudenie dintre indivizii îngropați împreună, din aceeași gospodărie. Aceștia erau membrii ai comunităților de fermieri din Europa Centrală, din perioada cuprinsă între 2800 î.Hr. și 1300 î.Hr.

Autorii studiului au descoperit că indvizii înrudiți erau îngropați împreună cu bunurile care păreau să fi fost trasnmise din generație în generație. Indivizii care nu erau înrudiți cu cei din gosopodărie erau îngropați fără nimic asupra lor, sugerând faptul că erau membrii ai familiei din clase inferioare, care nu primeau același tratament.

În timp ce rămășițele sugerează că gospodăriile au intrat în grija multor generații de bărbați, în unele cazuri femeile au fost prezente în comunitate numai pentru o generație. Această observație sugerează că sistemul patrilocal era cel folosit – femeile intrau în familia soțului. Culturile patrilocale au existat și înainte, însă noile dovezi susțin ideea că această practică era tot mai comună pe parcursul dezvoltării societăților.

Philipp Stockhammer, din cadrul Universității Ludwig Maximilian University din Munich, co-autor al studiului, atrage atenția asupra faptului că structura socială a fost mereu un subiect important în arheologie și nenumărate studii au explorat interacțiunile comunității din societățile antice. Însă el susține că noul studiu aduce claritate în ceea ce privește tranziția organizării sociale în timp.

Arheolog la Universitatea din Michigan, Alicia Ventresca Miller, care nu a fost implicată în studiu, împărtășește entuziasmul lui Stockhammer și susține că noul studiu dezvăluie multe despre sistemul timpuriu de moștenire a proprietății și a bunurilor.

„Din câte știu, nu sunt alte studii care să aibă eșantiaone de dimensiuni atât de mari și analize multiple pentru a trage aceste concluzii, mai ales în legătură cu grupurile preistorice”, a declarat ea. „Descoperirile lor privind faptul că averea era moștenită, mai degrabă decât câștigată, are un impact real asupra studiilor despre inegalitate și ne vor schimba probabil percepția despre Europa antică.”

Stockhammer plănuiește să își extindă cercetarea în regiuni dincolo de Augsburg, în speranța de schița o imagine mai clară a structurilor sociale din Epoca Bronzului.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei