Criteriul National

Studii noi arată că țigările electronice pot ajuta până la 70.000 de cetățeni englezi să renunțe la fumat anual

Studii noi arată că țigările electronice pot ajuta până la 70.000 de cetățeni englezi să renunțe la fumat anual
martie 16
12:33 2020

Țigările electronice pot ajuta între 50.000 și 70.000 de cetățeni englezi să renunțe la fumat anual, arată noi studii realizate de University College London (UCL). Aceste studii au urmărit legătura dintre numărul persoanelor care renunță la fumat și utilizarea țigărilor electronice.

Cum s-a desfășurat studiul care dovedește eficiența țigărilor electronice

Studiul publicat în revista științifică Addiction a utilizat date și informații publicate în Smooking Toolkit, o serie de sondaje lunare realizate pe locuitori ai Angliei încă din anul 2006. Conform studiului realizat în colaborare cu Cancer Research UK, numărul cazurilor de renunțare la dependența de fumat care au avut succes au crescut începând cu 2011, odată cu răspândirea numărului de utilizatori ai țigărilor electronice. În cursul studiului au fost abordați 50,598 fumători, între 2006 și 2017, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că, în 2017, au ajuns să renunțe la fumat între 50.700 și 69.930 de fumători care probabil ar fi fumat în continuare dacă nu ar fi existat alternativa țigărilor electronice. Au fost investigate conexiunile dintre actualii utilizatori ai țigărilor electronice și utilizarea acestora în timpul procesului de renunțare la fumat, în acord cu reușitele lor în acest proces. De asemenea, echipa de cercetători a analizat numărul de persoane care au renunțat la fumat în acord cu numărul de țigări pe care le fumau în mod normal. Studiul s-a bazat și pe alte metrice cum ar fi puterea de cumparare (statutul socio-economic al subiecților) și sezonabiltatea.

Acest studiu a dovedit ca utilizarea țigărilor electronice poate fi cel mai eficient mod alternativ de renunțare la fumat. Doctorul Emma Beard, unul dintre coordonatorii studiului realizat la UCL, confirmă că țigările electronice sunt un bun remediu anti-fumat dacă urmărim datele acestui studiu bazat pe o perioadă îndelungată de tip care oferă o privire de ansamblu asupra fenomenului. ”Anglia pare să fi găsit echilibrul între reglementarea țigărilor electronice și promovarea acestora”, mai spune cercetătorul Emma Beard.

Se pare că promovarea țigărilor electronice este atent verificată în UK, astfel un număr foarte mic de nefumători sau de tineri și adolescenți începe să utilizeze dispozitivele, însă milioane de fumători încep să folosească kituri de vapat pentru a renunța la fumat sau pentru a reduce numărul de țigări fumate. Mesajul din promovările referitoare la aceste dispozitive arată importanța lor anti-fumat, ca dispozitive medicinale și curative.

Efectele țigărilor electronice pe termen lung

În ciuda popularității dobândite de țigările electronice în ultimii ani, nu mulți cunosc efectele acestor dispozitive pe termen lung. În luna August a anului trecut au fost depistate în jur de 100 de afecțiuni pulmonare despre care se crede că ar fi în strânsă legătură cu utilizarea țigărilor electronice. De asemenea, utilizarea acetatului de vitamina E în țigările electronice pare să fi făcut mai multe victime în rândul utilizatorilor în ultimul an.

George Butterworth, cercetător în cadrul Cancer Research UK avertizează asupra faptului că, totuși, țigările electronice sunt produse noi ale căror riscuri pe termen lung nu se cunosc în totalitate. Tocmai de aceea persoanele care nu sunt dependente de fumat nu sunt încurajate să folosească dispozitivele sub nicio formă.

Alte studii referitoare la eficiența țigărilor electronice

Alte studii realizate pentru a confirma sau infirma eficiența țigărilor electronice în procesul anti-fumat arată că acestea pot fi utilizate cu succes pentru a renunța la dependența de nicotină.

Într-un studiu realizat de cercetătorul Peter Hajek, acesta arată că țigările electronice pot fi mult mai eficiente. Acesta a selectat 886 de adulți care participau la terapie anti-fumat și le-a recomandat, în mod întâmplător, fie țigări electronice, fie alte tipuri de terapii adiacente. Rezultatele au arătat că rata de abstinență de 1 an a fost de 18% în cazul utilizatorilor de țigări electronice și de 9.9% în cazul celor care au utilizat alte metode anti-fumat (NRT). După 52 de săptămâni, 80% dintre cei cărora li s-a recomandat să folosească țigările electronice încă utilizau aceste dispozitive, în timp ce doar 9% încă foloseau terapiile adiacente (gumă de mestecat cu nicotină, plasturi anti-fumat).

Concluziile autorului arată că țigările electronice pot fi cu mult mai eficiente în procesul de renunțare la dependența de fumat în comparație cu alte tipuri de terapii, în special atunci când utilizarea acestora este însoțită de terapii comportamentale sau de alte tipuri de susținere a acestui proces și a perioadei de abstinență.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Criteriul National

Criteriul National

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul