Criteriul National

Studiu: 60% dintre romanii plecati la munca in strainatate au decis sa nu se intoarca in Romania

Studiu: 60% dintre romanii plecati la munca in strainatate au decis sa nu se intoarca in Romania
mai 08
15:52 2019

Studiu: 60% dintre romanii plecati la munca in strainatate au decis sa nu se intoarca in Romania

Dorinta de a avea un trai mai bun si o viata lipsita de griji i-a obligat practic pe multi romani sa plece peste hotare si sa accepte sa munceasca in joburi sub nivelul lor de pregatire profesionala. Salariile mult mai mari si stilul de viata diferit, civilizatia net superioara si accesul la o educatie superioara pentru copiii lor sunt doar cateva dintre motivele acestora.

Un studiu a demonstrat faptul ca din 100 de romani intrebati daca vor sa se intoarca inapoi in tara, 60% au raspuns hotarat ca nu, 15% au fost indecisi, iar 25% au declarat ca s-ar putea sa revina in tara in urmatorii 5 ani. Majoritatea celor care au studii superioare sunt absolut hotarati sa nu se mai intoarca si sa continue sa traiasca in tarile din Europa, mai ales ca posibilitatea de a calatori in tara este la indemana in ziua de astazi.

De ce nu vor sa revina in tara romanii plecati peste hotare si care sunt aspectele legate de situatia economica actuala:

  • In primul rand, pentru ca in Uniunea Europeana nu prea inseamna neaparat strainatate, avand la indemana oricand posibilitatea de a reveni sa-si intalneasca familia din tara. De exemplu, daca vor sa faca o calatorie din Olanda in Romania, atunci pot oricand sa urce in primul avion, in tren sau in autocar. Exista transport international prin linii regulate, asa ca trebuie doar sa contacteze un transport persoane pe ruta Olanda-Romania si sa faca o rezervare;
  • Situatia economica a tarii nu este deloc pe placul lor si considera ca niciodata nu vor avea sansa sa evolueze in plan profesional sau financiar. Desi in ultima vreme lucrurile au inceput tot mai mult sa se miste si in tara, adevarul este ca optiunile pe care le au in strainatate sunt mult mai diversificate si convenabile;
  • Nivelul scazut de trai din Romania este alt motiv al romanilor de a nu se mai intoarce acasa. O treime din populatia tarii este supusa riscului de a saraci si a fi exclusa social, o situatie mai grava fiind intalnita doar la vecinii bulgari. S-a observat ca multi romani traiesc in locuinte mici, insalubre, ca banii nu reusesc sa le ajunga pentru a-si procura produse de igiena, iar calatoriile si excursiile au ramas pentru ei un simplu vis;

harta romania

  • Problemele din sanatate sunt extrem de stresante pentru cei tineri care au ales sa plece dincolo, speriati de posibilitatea de a avea nevoie de ajutor medical si de a nu fi tratati corespunzator in tara. Spitalele romanesti sunt considerate adevarate surse de infectie, locuri in care oamenii bolnavi intra si nu mai ies niciodata sanatosi. De asemenea, romanii acestia nu au incredere in medicii din tara spunand ca sunt slabi pregatiti, ca nu au aparatura medicala performanta si ca nu au scapat de coruptie;
  • Lipsa oportunitatilor pentru tineri este alt motiv des intalnit la cei intervievati. De cele mai multe ori, indiferent de studiile pe care le au, nu reusesc sa-si gaseasca un job bun, care sa ii ajute sa se ridice pe scara sociala, sa aiba sansa de a avea puterea financiara cu care sa-si achizitioneze casa, masina etc.

 

In concluzie, problemele cu care se confrunta in continuare Romania ii face pe romanii plecati sa nu-si mai doreasca sa se intoarca vreodata in tara. Se vorbeste foarte mult despre beneficiile pe care le-ar aduce romanii plecati daca s-ar intoarce in tara, despre cunostintele acumulate pe care le-ar putea implementa aici si despre mentalitatea formata, orientata spre munca, meritocratia pe care ar aduce-o inapoi acasa.

 

surse foto: Shutterstock.com

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Raluca Ionescu

Raluca Ionescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul